Açıklanamayan infertil hastaların gonadotropin ile tedavi edilen intrauterin inseminasyon sikluslarında gebeliğe ve canlı doğuma etki eden faktörler
Factors affecting pregnancy and live birth rates in gonadotropin treated intrauterine insemination cycles of unexplained infertile patients
  1. Tez No: 839843
  2. Yazar: LATİFE NEVİN PEHLİVANLAR DAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN GÜNENC
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Intrauterin İnseminasyon, Ovülasyon İndüksiyonu, Prediktif Faktörler, Intrauterine Insemination, Ovulation Induction, Predictive Factors
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Biz bu çalışmamızda hastaların bazal hormon değerlerinin, over stimulasyonunda kullanılan ajanların, bu ajanların dozlarının, siklus sürelerinin, HCG günü bakılan folikül boyutlarının ve endometrial kalınlıklarının IUI sikluslarındaki başarısını predikte etmedeki rolünü araştırdık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 1 Ocak 2018 ve 31 Aralık 2020 tarihleri arasında Ali Kemal Belviranlı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi İnfertilite Polikliniğine başvuran 20-40 yaş arası açıklanamayan infertilitesi olan, OI ve IUI tedavisi uygulanan, 299 hastayı retrospektif olarak inceledik. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların 29'unda (%9,69) canlı doğum elde edildiği belirlendi. Gebelikle sonuçlanan ve sonuçlanmayan grup karşılaştırıldığında E2 düzeylerinin, siklus sürelerinin ve trigger günü bakılan folikül boyutunun gebeliği predikte etme açısından istatiksel olarak anlamlı olduğunu saptadık. Ancak kullanılan ajanların (rFSH, HMG), kullanılan ajanların dozunun ve toplam dozunun, endometrial kalınlığın gebe kalan ve kalamayan iki grup arasında anlamlı bir fark oluşturmadığını belirledik. Sonuç: Böylece IUI, uygun hastalarda tercih edilebilir, canlı doğum oranları kabul edilebilir bir yöntemdir. Bizim çalışmamızda canlı doğum oluşan ve oluşmayan hastalarda birtakım faktörlerin( E2 değerleri, tedavi/siklus süresi, folikül boyutları ) klinik gebeliği ve canlı doğumları predikte edebileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we investigated the role of basal hormone values, agents used in ovarian stimulation, doses of these agents, duration of cycles, follicle size on HCG day, and endometrial thickness in predicting the success of IUI cycles. Materials and methods: In our study, we retrospectively analyzed 299 patients between the ages of 20 and 40 with unexplained infertility who applied to Ali Kemal Belviranlı Gynecology and Peadiatrics Hospital, Infertility Polyclinics between January 1, 2018 and December 31, 2020, who underwent OI and IUI treatment. Results: It was determined that live births were achieved in 29 (%9,69) of the patients included in the study. When the group with and without pregnancy was compared, we found that E2 levels, duration of cycles and size of follicles on the day of the trigger were statistically significant in terms of predicting pregnancy. However, we determined that the agents used (rFSH, HMG), the dose and total dose of the agents used, and the endometrial thickness did not make a significant difference between the two groups who conceived and did not conceive. Conclusion: As a result, IUI can be preferred in suitable patients, and clinical pregnancy rates are acceptable. In our study, it was concluded that some factors (E2 values, treatment/cycle duration, follicle sizes) may predict live births and clinical pregnancy.