Diz osteoartrit hastalarında radyolojik evre ve ultrasonografik parametrelerin denge ve propriosepsiyon ile ilişkisinin araştırılması
Investigation of the correlation between radiological stages and ultrasonographic parameters with balance and proprioception in osteoarthritis patients
  1. Tez No: 839844
  2. Yazar: NAZLI ŞİŞMANOĞLU ATAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURDAN PAKER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Diz osteooartriti, radyografi, ultrasonografi, denge bozukluğu, propriosepsiyon, Knee osteoarthritis, radiography, ultrasonography, balance disorder, proprioception
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Bu çalışmada diz osteoartrit hastalarında radyolojik evre ve ultrasonografik parametrelerin denge ve propriosepsiyon ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Klinik ve radyolojik olarak diz OA tanısı konulan 35 hasta ve diz yakınması olmayan ve yaş ile cinsiyet açısından eşleştirilmiş 30 sağlıklı gönüllü birey çalışmaya dahil edildi. Bireylerin fonksiyonel düzeyi Diz Yaralanma ve Osteoartrit Sonuç Skoru (KOOS) ile, fonksiyonel dengeleri; Berg denge ölçeği (BDÖ) ile, dinamik denge ve mobiliteleri; zamanlı kalk yürü testi (ZKYT) ile, statik dengeleri; tek ayak üzerinde durma testi ile ile değerlendirildi. Hastaların ağrı şiddeti; uyku, istirahat ve aktivite sırasında olmak üzere vizüel analog skala (VAS) ile değerlendirildi ve diz eklem hareket kısıtlılığını belirlemek için diz fleksiyon ve ekstansiyon açıları gonyometre ile ölçüldü. Hastaların propriosepsiyon ölçümleri eklem pozisyon hissini (EPH) değerlendiren reprodüksiyon testiyle dijital gonyometre yardımıyla 15, 30, 60 açılarında yapıldı. Hasta grubunda diz osteoartritinin radyolojik evrelemesi için Kellgren Lawrence (KL) skalası kullanıldı. Ultrasonografi ile femoral kartilaj (FK) kalınlığı, quadriceps femoris (QF) kas kalınlığı değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızın sonucunda diz OA grubunda denge ve propriosepsiyonun bozulduğunu tespit ettik. Hasta grubunda KOOS alt başlık değerleri ve KOOS total değerleri daha düşük, BDÖ skorları daha düşük, ZKYT süreleri daha uzun, tek ayak üzerinde durma testi süreleri daha kısa olarak bulundu. Çalışmamızın sonucunda diz OA evresi ile denge ve propriosepsiyon arasında anlamlı bir ilişki olduğunu tespit ettik. Hastaların KL evresi arttıkça denge ve propriosepsiyonları bozulmaktadır. Yine aynı şekilde çalışmamız sonucunda QF kas kalınlığı, femur kıkırdak kalınlığı ile denge ve propriosepsiyon ile KOOS değerleri arasında anlamlı bir ilişki olduğunu saptadık. Sonuç: Diz OA hastalarında radyolojik evre, ultrasonografik ölçümler, denge ve propriosepsiyon arasındaki ilişkilerin anlaşılması bu popülasyonda tedavi stratejilerinin formüle edilmesi açısından önemlidir. Bozulmuş propriyosepsiyon sonucu artmış vücut salınımı ve denge bozukluğu gelişebilir. Bu bozuklukların giderilmesi için diz OA tedavisinde EHA ve güçlendirme egzersizlerinin yanı sıra propriosepsiyon egzersizlerinin ve denge egzersizlerinin tedaviye eklenmesi yararlıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to elucidate the relationship between radiological stage and ultrasonographic assessment in patients with knee osteoarthritis (OA) and their balance and proprioception. Materials and Methods: A total of 35 patients diagnosed with knee OA and 30 healthy volunteers matched for age and gender were included in the study. The functional level of the individuals was assessed using the Knee Injury and Osteoarthritis Outcome Score (KOOS). Functional balance was evaluated with the Berg Balance Scale (BBS), dynamic balance and mobility with the Timed Up and Go test (TUG), and static balance with the single-leg standing test. Pain severity for the patients was assessed using the Visual Analog Scale (VAS) in three contexts: during sleep, rest, and activity. Knee joint range of motion was measured using a goniometer. Proprioception measurements for patients included the Reproduction Test, evaluating joint position sense (EPS), at angles of 15°, 30°, and 60° using a digital goniometer. The Kellgren Lawrence (KL) scale was used for radiographic staging of knee osteoarthritis in the patient group. Ultrasonography was utilized to assess femoral cartilage (FC) thickness and quadriceps femoris (QF) muscle thickness. Results: Our study identified impaired balance and proprioception in the knee OA group. The patient group had lower KOOS subdomain scores, lower BBS scores, longer TUG durations, and shorter single-leg standing test durations. We also found a significant relationship between knee OA stage, balance, and proprioception. As patients' KL stage increased, their balance and proprioception deteriorated. Similarly, our study revealed a significant relationship between QF muscle thickness, femoral cartilage thickness, and KOOS values with balance and proprioception. Conclusion: Understanding the relationships between radiological stage, ultrasonographic measurements, balance, and proprioception in knee OA patients is crucial for formulating treatment strategies in this population. Impaired proprioception can lead to increased body sway and balance impairment. To address these issues, proprioception exercises and balance training exercises integrated into knee OA treatment in addition to therapeutic modalities like exercise and strengthening might be useful.