Alüminyum nano bor nitrür takviyeli toz metal parçaların ultra yüksek frekanslı indüksiyon ile sinterlenmesi
Ultra high frequency induction sintering of aluminum nano boron nitride reinforced powder metal parts
  1. Tez No: 839893
  2. Yazar: HIDIR SERCAN ÇUBUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR ÇAVDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aluminum, Boron Nitride, Nanomaterial, Induction Sintering, Powder Metal
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Malzeme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Yapılan tez çalışmasında, Nano Bor Nitrür takviyeli Alüminyum tozlarının 2.8 Kw, 900 kHz'lik Ultra Yüksek Frekanslı İndüksiyonla Sinterleme Metodu kullanılarak sinterlenmesi ve diğer yöntemlerle kıyaslanması sağlanmıştır. Nano Bor Nitrür katkılı alüminyum matrisli toz kompozisyonlar; tek eksenli tek tesirli kalıp ile 20 bar basınçla soğuk pres ile sıkıştırılmış, ardından belirlenen parametreler ile sinterlenmesi gerçekleştirilmiştir. Bu sayede hem zaman tasarrufu sağlanmış hem de daha mukavim bir kompozisyon elde edilmiştir. Saf Alüminyum ve yüzdece 0,1 wt.%, 0,5 wt.%, 1 wt.%, 2 wt.% ve 5 wt.% Nano Bor Nitrür takviyeli alüminyum kompozitleri olmak üzere 6 farklı kompozisyonda işlem yapılmıştır. Bu 6 farklı kompozisyonun sinterleme sıcaklığı olarak 600°C, 650°C ve 700°C sıcaklık belirlenmiştir. Bu optimizasyonlar ayrı ayrı olmak üzere 3, 5, 10 dakika İndüksiyon Sinterleme, 60 dakika Fırın Sinterleme işlemine tabi tutularak parametreleri belirlenmiştir. Belirlenen bu parametrelerde Toz Metal Sinterlemeleri yapılmıştır. Oluşan numuneler, yaklaşık olarak 16,00 mm çapında ve 4,75 mm yüksekliğinde bozuk para benzeri yapıdadır. Sıcaklık, süre, katkı oranı ve sinterleme koşulu ile belirlenen 72 adet numunenin üretimi gerçekleştirilmiştir. Ardından bu numunelerin sertlik, boyut, yoğunluk, enerji verim, mikro yapı ve SEM/EDX sonuçları kendi arasında karşılaştırılarak Nano Bor Nitrür takviyesinin İndüksiyon Sinterleme üzerine etkileri ortaya koyulmuştur. Anahtar Keӏimeӏer: Alüminyum, Bor Nitrür, Nano Malzeme, İndüksiyonla Sinterleme, Toz Metal
Özet (Çeviri)
In the thesis study, sintering of Nano Boron Nitride reinforced Aluminum powders using 2.8 Kw, 900 kHz Ultra High Frequency Induction Sintering Method and comparison with other methods was provided. Nano Boron Nitride added aluminum matrix powder compositions; It was compressed with a cold press at 20 bar pressure with a single-axis single-acting die, and then sintered with the specified parameters. In this way, both time savings are achieved and a more durable composition is obtained. Pure Aluminum and 6 different compositions, including 0.1 wt.%, 0.5 wt.%, 1 wt.%, 2 wt.% and 5 wt.% Nano Boron Nitride reinforced aluminum composites, were processed. The sintering temperatures of these 6 different compositions were determined as 600°C, 650°C and 700°C. These optimizations were separately subjected to 3, 5, 10 minutes of Induction Sintering and 60 minutes of Furnace Sintering, and their parameters were determined. Powder Metal Sintering was carried out in these determined parameters. The resulting samples are coin-like in shape, approximately 16.00 mm in diameter and 4.75 mm in height. The production of 72 samples determined by temperature, time, additive ratio and sintering condition was carried out. Then, the hardness, size, density, energy efficiency, microstructure and SEM/EDX results of these samples were compared among themselves and the effects of Nano Boron Nitride supplementation on Induction Sintering were revealed.