Kentsel geri dönüşüm atıkları üzerine bir çalışma ve ekonomik inceleme
A study of urban recycling waste and economic investigation
  1. Tez No: 839901
  2. Yazar: FATİH BAKIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURULLAH AKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel dönüşüm, inşaat, yıkıntı, atık, geri dönüşüm, ekonomi, Urban regeneration, construction, demolition, waste, recycling, economy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Günümüzün kentleşen dünyasında şehirler, kaynak tüketiminin ve atık dönüşümünün başlıca merkezleri haline gelmiştir. Bununla birlikte, kentsel dönüşüm sürecinin hızlanması, inşaat ve yıkım atıklarının yönetimi konusu kentsel dönüşümde önemli bir zorunluluk haline gelmiştir. Türkiye dahil olmak üzere dünya genelinde büyük miktarlarda inşaat ve yıkım atığı oluşmaktadır. Diğer atıklarla kıyaslandığında düşük çevresel etkiye sahip olmasına rağmen, yüksek hacmi, ağırlığı ve geri dönüştürüle bilirliği ile kategorize edilmektedir. Bu tezin amacı, kaynak israfını önlemek, çevreyi daha iyi korumak ve ekonomik kazanım için Kentsel Dönüşüm Atıklarını etkin bir şekilde yönetmektir. Tez kapsamında atık hiyerarşisi oluşturmak, seçici yıkım ve bertaraf yoluyla atıkları kaynağında ayrıştırmak, atıkların geri kazanılmasını, sıfır atık döngüsünü sağlamak ve küçük bir alan için maliyet hesabı yapmaktır. Bu çalışma, Türkiye'deki kentsel dönüşümün istatistiksel bir değerlendirmesini, bakanlık ve belediyeler için inşaat ve yıkıntı atıklarının nasıl yönetileceğine dair bir stratejiyi ve geri dönüştürülmüş malzemelerin maliyet analizini içermektedir. Son yıllarda Türkiye'de atık malzemenin geri dönüşümünün sürdürülebilirliği ve kaynak yönetimi konusundaki farkındalık artmış, sıfır atık yaklaşımı (azaltma, yeniden kullanma ve geri dönüşüm) için inşaat ve yıkıntı atık malzemelerinin yeniden ekonomiye kazanımı araştırılmaya başlamıştır. Bu çalışma kapsamında, Türkiye'nin betondan %31'e, inşaat demirinden %33'e, camdan %24'e ve ahşaptan %16'ya kadar geri dönüşüm yoluyla her yıl önemli miktarda para tasarrufu yapma potansiyeline sahip olduğu ortaya konulmuştur. Mevcut çalışma, inşaat ve yıkıntı atık işletmeleri, geri dönüşüm prosedürü ve geri dönüşüm atıklarının ekonomideki rolü için rehberlik sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's urbanized world, cities have become the primary centers of resource consumption and urban waste regeneration. However, with the acceleration of the urban regeneration process, the issue of managing construction and demolition (C&D) waste has become a major challenge in urban renewal. C&D waste is generated in large quantities worldwide, including in Türkiye. Although it has low environmental impact when compared to other wastes, it is characterized by its high volume and weight. The objective of this thesis is to manage urban regeneration wastes effectively to prevent resource wastage, protect the environment, and save money. The aim of the study involves creating a waste hierarchy, separating the wastes at their source through selective disposal, ensuring that the wastes are recovered and reused in a zero-waste cycle, and developing a management model with calculation cost tables for a small area. This study also includes a statistical assessment of urban regeneration in Türkiye, a strategy for the ministry and municipalities on how to manage C&D waste, and an economic analysis of recycled materials. In recent years, there has been an increase in awareness about sustainability and resource management, and Türkiye has started exploring the reuse of C&D waste materials for the circular economy and zero waste approach (reducing, reusing, and recycling). The study indicated that Türkiye has the potential to save significant amounts of money every year through recycling: up to 31% from concrete, 33% from reinforcing bar, 24% from glass, and 16% from timber. The current study provides guidance for C&D waste businesses, the recycling procedure, and the role of recycling waste in the circular economy.