Açık hava reklamcılığında artırılmış gerçekliğin önemi ve uygulamaları
The importance and applications of augmented reality in outdoor advertising
- Tez No: 839979
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET REMZİ DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Artırılmış Gerçeklik Teknolojisi, Açık Hava Reklamcılığı, Reklamcılık, Augmented Reality Technology, Outdoor Advertising, Advertising
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmanın amacı, gerçek ve sanal nesnelerin bir araya gelmesi ile oluşan artırılmış gerçeklik uygulamalarının açık hava reklamcılığındaki etkisini ve önemini uygulama örnekleri ile belirtmektir. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte reklam sektöründe alternatif uygulama yöntemleri gelişmektedir. Özellikle Artırılmış Gerçeklik (AG) teknolojisi ile yapılan açık hava reklamları ile reklam görsellerine yeni bir boyut gelerek dikkat çekiciliği artmaktadır. Böylelikle reklamın hedef kitlesine ulaşması daha da kolaylaşmaktadır. Sonuç olarak teknolojinin gelişmesi ile birlikte reklam uygulama alanları da zamanla değişmektedir. Reklam veren markalar ise hedef kitleye ulaşmak için en dikkat çekici reklam uygulamaları arayışındadır. Özellikle açık hava reklamlarına bakıldığında artırılmış gerçeklik ile yapılmış olan reklamların diğer klasik reklam uygulamalarına göre daha dikkat çekerek ön plana çıktığı ve markaların ulaşmak istediği gibi hedef kitleye daha kolay ulaştıkları görülmektedir. İnsanlar tarafından bu kadar beğenilen ilgi gören artırılmış gerçeklik teknolojisinin giderek daha da yaygınlaşması teknolojinin de gelişmesine paralel olarak desteklenmesi ve bu uygulama yönteminin artırılması, gelecekte başka uygulama yöntemlerinin oluşmasında önemli bir katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to highlight the impact and significance of augmented reality applications, which combine real and virtual objects, in outdoor advertising through practical examples. With the advancement of technology, alternative application methods are evolving in the advertising industry. Particularly, outdoor advertisements created with Augmented Reality (AR) technology add a new dimension to advertising visuals, increasing their attractiveness. This makes it easier for advertisements to reach their target audience. As a result, as technology advances, the field of advertising also changes over time. Advertisers are in search of the most attention-grabbing advertising applications to reach their target audience. Especially when looking at outdoor advertisements, it is observed that AR-based ads stand out more and attract more attention compared to other traditional advertising methods, making it easier for brands to reach their desired target audience. The increasing popularity and interest in augmented reality technology by people will contribute significantly to the development and support of technology, as well as the expansion of this application method, which will in turn lead to the emergence of other application methods in the future.