Açık hava reklamcılığında yaşanan teknolojik gelişmeler
Technological developments in outdoor advertising
- Tez No: 777714
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KINIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Reklamcılık, Fine Arts, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Reklam, Reklamcılık, Açık Hava Reklamcılığı, Teknoloji, Advertising, Outdoor Advertising, Technology
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Günümüzde şirketler tüketicilere aynı üründen birden fazla marka seçeneği sunmakta, ancak bir adım önde olmak için promosyon araçlarını kullanmaktadırlar. Tüketici için üretim ve birden fazla seçeneğin olması pazarda rekabeti arttırmaktadır. Şirketler, yüksek kâr oranını, düşük reklam maliyetlerini korumayı, hedef kitleye ulaşmayı ve ardından da ürünü satın almayı veya hizmeti kullanmayı amaçlamıştır. Açıkhava reklamcılığı, hedef kitleye ulaşmakta ve istenilen mesajı iletmekte zorlanmadan reklam yapmaktadır. Bu ürünler mobil, sabit veya teknik olsun, tüketicinin dikkatini başarıyla çekmekte, satın almayı yapan, ürünü tanıtan ve marka bilinirliği yaratan bir reklam aracı olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; reklam başlığı altında reklam gelişimi ve stratejileri, reklamın gelişim süreci, reklam sınıflandırması, reklama ait özellikleri, reklam stratejileri ve reklam değerine, ikinci bölümde; açık hava reklamcılığı kavramı, açık hava reklamcılığının tarihsel gelişimi, avantaj ve dezavantajları, özellikleri, üretim teknikleri ve tüketiciye ulaşma şekillerine ve üçüncü bölümde ise; açık hava reklamcılığının uygulama alanları başlığında durağan reklam alanlarına ve hareketli reklam alanlarına değinilmiştir. Bu çalışmada, açık hava reklamcılığında yaşanan teknolojik gelişmeler bağlamında görülen değişim ve dönüşüm süreçlerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu yaklaşım sayesinde açık hava reklamları ile teknoloji etkileşiminin bulunduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, companies offer consumers more than one brand of the same product, but use promotional tools to stay one step ahead. Production for the consumer and having more than one option increases the competition in the market. Companies aimed to maintain a high profit rate, low advertising costs, reach the target audience and then purchase the product or use the service. Outdoor advertising reaches the target audience and advertises without difficulty in conveying the desired message. Whether these products are mobile, fixed or technical, they successfully attract the attention of the consumer and stand out as an advertising tool that makes the purchase, promotes the product and creates brand awareness. This study consists of three parts. In the first part; advertising development and strategies under the title of advertising, the development process of advertising, advertising classification, advertising characteristics, advertising strategies and advertising value, in the second part; the concept of outdoor advertising, the historical development of outdoor advertising, its advantages and disadvantages, features, production techniques and forms of reaching the consumer, and in the third part; In the title of application areas of outdoor advertising, static advertising areas and mobile advertising areas are mentioned. In this study, it is aimed to reveal the change and transformation processes in the context of technological developments in outdoor advertising. Thanks to this approach, it has been shown that there is technology interaction with outdoor advertisements.