The investigation of English language teachers' use of literature in the classroom according to various variables
İngilizce öğretmenlerinin sınıfta edebiyat kullanımlarının çeşitli değişkenlere göre incelenmesi
- Tez No: 839991
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN SOLMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Edebiyat, İngilizce Dil Öğretimi, İngilizce Öğretiminde Edebiyat Kullanımı, Literature, English Language Teaching, Use of Literature in English Teaching
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışma, ortaokul ve liselerde görev yapan İngilizce öğretmenlerinin dil öğretiminde edebiyat kullanımını çeşitli değişkenler (cinsiyet, yaş, öğretmenlik tecrübesi, mezun olunan program, edebiyat dersi katılımı ve okuma sıklığı) göz önünde bulundurarak araştırmayı amaçlamıştır. Araştırmaya Diyarbakır ili ilçelerinde özel ve resmi ortaokul ve liselerde görev yapan 154 İngilizce öğretmeni katılmıştır. Nicel verileri toplamak için 40 maddelik Likert ölçeği ve açık uçlu ve kapalı uçlu sorulardan oluşan bir anket kullanılarak karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Ayrıca, konunun daha kapsamlı bir şekilde araştırılması için katılmaya gönüllü olan 15 öğretmenle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler araştırmacı tarafından kayıt altına alınmış ve yazıya dökülmüştür. Nicel verilerin istatistiksel analizinde SPSS 26.0 programı kullanılırken, nitel verilerin analizinde tümevarımsal tematik analiz kullanılmıştır. Sonuçlar, ortaokul ve liselerdeki İngilizce öğretmenlerinin dil öğretiminde edebiyatın kullanılması konusunda hemfikir olduklarını göstermiştir. Edebiyatın sınıfa entegrasyonu cinsiyet, yaş ve okuma alışkanlıklarına göre önemli ölçüde farklılık göstermiştir. Ancak, öğretmenlik deneyimi, mezun olunan program ve daha önce bir edebiyat dersi almış olmak, öğretmenlerin edebi eserleri kullanmaları üzerinde etkili olmamıştır. Ayrıca, çalışma, öğretmenlerin dil öğretimine edebi eserleri entegre ederken kullanıkları yenilikçi yöntemler ile cinsiyetleri, yaşları, öğretmenlik deneyimleri, mezun oldukları program veya bir edebiyat dersi almaları arasında anlamlı bir sonuç bulamamıştır. Ayrıca, daha fazla okuyan öğretmenlerin edebiyat yoluyla İngilizce öğretirken daha yenilikçi dil öğretim yöntemlerinden yararlanma eğiliminde olduğu da bulunmuştur. Ancak, öğretmenlerin yenilikçi teknolojileri dil öğretimine edebiyat aracılığıyla entegre etmesi söz konusu değişkenlere göre incelendiğinde anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Ek olarak, öğretmenlerin mevcut mesleki gelişim durumları ve yenilikçi uygulamalara ilişkin bakış açıları, yalnızca öğretmenlik deneyimlerine bağlı olarak önemli ölçüde farklılık göstermiştir. Yarı yapılandırılmış görüşmeler, İngilizce öğretmenlerinin dil öğretiminde edebiyatın kullanımına yönelik olumlu tutumlara sahip olduğunu ortaya koymuştur. Öğretmenler, bu materyalin öğrencilerin dil becerilerini, yaratıcılığını ve motivasyonunu etkili bir şekilde geliştirebileceğine inanmaktadırlar. Ancak öğretmenler, sınırlı okul olanakları, öğrencilerin dil yeterlilik seviyeleri, müfredat kısıtlamaları ve zaman sınırlamaları dahil olmak üzere, bu materyalin dil sınıfında kullanılmasını engelleyen bazı zorluklardan bahsetmişlerdir. Genel olarak bu çalışma, yabancı dil sınıflarında edebiyat kullanımının bir dizi değişkende önemli ölçüde farklılık gösterdiğini ve öğretmenlerin dil öğretiminde edebiyat kullanımına yönelik olumlu tutumlar ifade ettiğini ortaya koydu. Çalışmanın sonunda daha iyi sonuçlara ulaşmak için gelecekte yapılacak çalışmalara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the use of literature in language teaching among English teachers working in secondary and high schools, considering various variables (gender, age, years of teaching experience, graduated program, literature course attendance, and reading habits). The research included 154 English teachers working in private and public secondary and high schools in the districts of Diyarbakır. A mixed research method was employed, using a 40-item Likert scale and a questionnaire consisting of open-ended and closed-ended questions to collect quantitative data. Additionally, semi-structured interviews were conducted with 15 teachers who volunteered to participate for a more comprehensive exploration of the topic. The interviews were recorded and transcribed by the researcher. The statistical analysis of the quantitative data was conducted using SPSS 26.0, while inductive thematic analysis was employed for the qualitative data analysis. The results showed that English teachers in secondary and high schools agreed on the use of literature in language teaching. The integration of literature in the classroom differed significantly based on gender, age, and reading habits. However, teaching experience, graduated program, and previously attending a literature course did not have an impact on teachers' use of literary works. Furthermore, the study found no significant difference between teachers' use of innovative methods when incorporating literature into language teaching and their gender, age, teaching experience, graduated program, or attending a literature course. It was also found that teachers who read more tended to benefit from employing more innovative methods when language teaching English through literature. However, no significant difference was observed when analyzing teachers' integration of innovative technological resources in language teaching through literary works based on the aforementioned variables. Additionally, teachers' perspectives on their current professional development status and innovative practices differed significantly based solely on their teaching experience. The semi-structured interviews revealed that English teachers held positive attitudes towards the use of literature in language teaching. They believed that this material could effectively improve students' language skills, creativity, and motivation. However, teachers identified certain challenges that hindered their utilization of this material in the language classroom, including limited school facilities, students' language proficiency levels, curriculum constraints, and time limitations. Overall, this study revealed that the use of literature in EFL classrooms differed significantly based on several variables and teachers expressed positive attitudes towards the use of literature in language teaching. At the end of the study, suggestions for future studies are presented in order to achieve better results.