Birleştirilmiş sınıflarda görev yapan öğretmenlerin gözünden Türkçe ders kitaplarındaki metinler
Texts in Turkish textbooks from the perspective of teachers working in multigrade classes
  1. Tez No: 839992
  2. Yazar: KÜBRA OĞUZHANOĞLU TAYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Birleştirilmiş sınıf, Türkçe ders kitapları, metin, Multigrade classes, Turkish textbooks, text
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışma birleştirilmiş sınıflarda okutulan Türkçe ders kitaplarındaki metinleri, birleştirilmiş sınıf öğretmenlerinin gözünden incelemek ve değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada nitel araştırma modellerinden temel nitel araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, 2022–2023 eğitim-öğretim yılında, Diyarbakır merkez ve ilçelerinde birleştirilmiş sınıf okutan 18 birleştirilmiş sınıf öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırmaya ilişkin veriler görüşme yoluyla elde edilmiştir. Katılımcıların seçiminde ölçüt örnekleme yaklaşımı kullanılmıştır. Araştırmadaki temel ölçüt öğretmenlerin birleştirilmiş sınıflarda öğretmenlik yapıyor olmasıdır. Görüşme için gönüllü olan öğretmenlerin görüşmeleri ses kayıt cihazıyla kayıt altına alınmıştır. Araştırmacı; birleştirilmiş sınıf öğretmenlerinin Türkçe ders kitaplarındaki metinlere ilişkin görüşlerinden elde ettiği verilerin analizinde betimsel analizden faydalanmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen verilere dayanarak, birleştirilmiş sınıf öğretmenleri, metinlerin birleştirilmiş sınıf öğrencilerinin sınıf düzeylerine uygun olmadığını ve öğrencilerin metni anlamada sorun yaşadıklarını belirtmişlerdir. Öğretmenlerin süreçte yaşadıkları önemli sorunlarından birinin zaman sıkıntısı olduğu ve metinlerin verilen süre içinde yetişmediği saptanmıştır. Ayrıca birleştirilmiş sınıflarda okutulan Türkçe ders kitaplarındaki metinlerin öğrencilerin yaşadığı çevreye uygun olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma bulgularına dayalı olarak; birleştirilmiş sınıflarda okutulan Türkçe ders kitabındaki metinler, birleştirilmiş sınıfların çevre koşulları gözetilerek yeniden düzenlenmeli, metinlerin içeriği birleştirilmiş sınıfların koşulları düşünülerek belirlenmeli, birleştirilmiş sınıflardaki seviye farklılığının sebep olduğu güçlükleri gidermek için, her sınıf seviyesine uygun etkinliklere yer verilmeli gibi önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine and evaluate the texts in the Turkish textbooks taught in multigrade classes from the perspective of multigrade class teachers. Basic qualitative research design, one of the qualitative research models, was used in the study. The study group of the research consists of 18 multigrade class teachers who teach multigrade classes in Diyarbakır center and districts in the 2022-2023 academic year. The data related to the research were obtained through interviews. Criterion sampling approach was used in the selection of participants. The main criterion in the study was that the teachers were teaching in multigrade classes. The interviews of the teachers who volunteered for the interview were recorded with a voice recorder. The researcher used descriptive analysis in the analysis of the data obtained from the views of multigrade class teachers on the texts in Turkish textbooks. Based on the data obtained within the scope of the research, multigrade class teachers stated that the texts were not suitable for the grade levels of unified class students and that students had problems in understanding the text. It was determined that one of the important problems that teachers experienced in the process was the lack of time and that the texts were not completed within the given time. In addition, it was concluded that the texts in the Turkish textbooks taught in multigrade classes are not suitable for the environment in which students live. Based on the findings of the research; the texts in the Turkish textbooks taught in multigrade classes should be rearranged by considering the environmental conditions of the multigrade classes, the content of the texts should be determined by considering the conditions of the multigrade classes, and in order to overcome the difficulties caused by the level difference in the multigrade classes, activities suitable for each grade level should be included.