A comparative overview of migration policies: Experiences of Germany and Türkiye
Göç politikalarına karşılaştırmalı bir bakış: Almanya ve Türkiye deneyimleri
  1. Tez No: 840038
  2. Yazar: HİCRAN TÜTÜNCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL KARADAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Türkiye, Politika, Almanya, Migration, Türkiye, Politics, Germany
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Göç Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Göç ve göçmenlik, geçmişten günümüze birçok ülkenin önem verdiği konulardan biri olmuştur. Zamanın ilerlemesi, yaşanılan ya da neden olunan konu veya konuların değişmesi göç ve göçmenliğin anlamının yitirilmesine neden olmamış bilakis farklı şekil ve formlarda yeniden gündeme gelmesine neden olmuştur. 2011 yılında başlayan Suriye İç Savaşı ve sonuçları ise bugün bu durumun en güncel örneklerden biridir. İç savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyeliler dünyanın farklı ülkelerine farklı statülerle sığınmışlardır. Bu etkileşim, her ne kadar soyut kavramlar çerçevesinde kültürel ve sosyal ilişkiler açısından olsa da bir o kadar da somut kavramlar çerçevesinde konut ve işyeri açısından da olmuştur. Bu çalışmanın amacı Türkiye ve Almanya'nın göç politikalarını ortaya koymak ve son beş yıllık süreci Suriyeliler açısından karşılaştırmaktır. Araştırmanın temel hipotezi; sığınmacılar konuta, işgücüne ve diğer ihtiyaçlara erişimini Almanya'da yerel yönetimlerin yasal sorumluluğu ve sivil toplum örgütlerinin gönüllüğü çerçevesinde sağlarken; Türkiye'de sığınmacılar bu ihtiyaçlarını yerel yönetimlerin inisiyatifi ve sivil toplum kuruluşlarının gönüllü hizmetleri ile gidermektedirler. Araştırma kapsamında ilk olarak ulusal ölçekte Türkiye ve Almanya göç politikaları karşılaştırılmıştır. Karşılaştırmada; iki ülkenin hukuki yapısına, belirlenmiş göç istatistiklerine, ülkelerin Suriyeli sığınmacılara yönelik politikalarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Immigration and migration have been one of the issues that many countries attach importance to from past to present.The passage of time and the change in the subject or issues experienced or caused have not caused migration and migration to lose their meaning, on the contrary, they have caused it to come to the agenda again in different shapes and forms. The Syrian Civil War, which started in 2011, and its effects are one of the most current examples of this situation. Syrians who had to leave their country due to the civil war took refuge in different countries of the world with different statuses. Although this interaction was in terms of cultural and social relations within the framework of abstract concepts, it was also in terms of housing and workplace within the framework of concrete concepts. The aim of this study is to reveal the migration policies of Turkey and Germany and to compare the last five-year period in terms of Syrians. The main hypothesis of the research is; While refugees provide access to housing, labor force and other needs within the framework of the legal responsibility of local governments and the voluntariness of non-governmental organizations in Germany; In Turkey, refugees meet these needs with the initiative of local governments and the voluntary services of non-governmental organizations. Within the scope of the research, firstly, the immigration policies of Türkiye and Germany were compared on a national scale.