Demirel hükümetlerinin Kıbrıs politikası (1965-1971)
Cyprus policy of the Demirel governments (1965-1971)
  1. Tez No: 840043
  2. Yazar: BURAK KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kıbrıs, Adalet Partisi, Süleyman Demirel, Enosis, Taksim, Federal Devlet, Dış Politika, Cyprus, Justice Party, Süleyman Demirel, Enosis, Improvisation, Federal State, Foreign Policy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 268
Özet
Bu tez çalışmasında Kıbrıs'ın tarihsel önemi ve geçirdiği evler açıklanmaya çalışıldıktan sonra, tezin esas konusunu teşkil eden 27 Ekim 1965 ve 26 Mart 1971 yılları arasında tek başına iktidar olan Süleyman Demirel liderliğindeki Adalet Partisi'nin Kıbrıs meselesine yaklaşımı ve faaliyetleri incelenmiştir. Çalışmada Kıbrıs'taki gelişmeler, Cumhuriyet Senatosu Tutanakları esas alınmak üzere, cumhurbaşkanlığı arşivi, dönemin ulusal gazetelerinden Tercüman, Milliyet ve Hürriyet gazeteleri, Dışişleri Belleteni ve TBMM Zabıtları ile akademik tez, kitap, dergi, makale ve internet kaynakları değerlendirilerek çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, after trying to explain the historical importance of Cyprus and the houses it has lived in, the approach and activities of the Justice Party to the Cyprus issue, led by Süleyman Demirel, which was in power alone between 27 October 1965 and 26 March 1971, which constitutes the main subject of the thesis, are examined. In the study, the developments in Cyprus were studied by evaluating the presidential archives, the national newspapers of the period, Tercüman, Milliyet and Hürriyet newspapers, the Ministry of Foreign Affairs and the Grand National Assembly of Turkey Minutes, as well as academic theses, books, magazines, articles and internet sources, based on the Republic Senate Minutes.