Evaluation of small and medium-sized Syrian companies from the perspective of marketing strategies
Küçük ve orta ölçekli Suriyeli firmaların pazarlama stratejileri perspektifinden değerlendirilmesi
- Tez No: 840052
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERHAN DURUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, İşletme, International Trade, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pazarlama stratejileri, Pazarlama Karması, Şirket Performansı, Marketing Strategies, Marketing Mix, Company Performance
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Strateji, gelecekteki hedeflere ulaşmayı amaçlayan uzun vadeli planları ve kararları tanımlayan bir kavramdır Pazarlama ise mal ve hizmetlere ilişkin olarak şirketler tarafından yürütülen ve bireylerin, kuruluşların ve toplumun arzularını gerçekleştirmeyi amaçlayan süreçtir. Strateji ve pazarlamanın bir araya getirilmesiyle, organizasyonların tüketicilerin isteklerine ulaşmayı ve bu sayede organizasyonun hedeflerine ulaşmayı amaçlayan uzun vadeli süreçlerle ilgilenen pazarlama stratejileri kavramı üretilmiştir. Tez, bazı pazarlama stratejilerinin ve yöntemlerinin ayrıntılarını açıklayarak, pazarlama yönetimlerinin uyguladığı bilimsel ve pratik yöntemleri ortaya koymaktadır. Bununla birlikte Türkiye'deki bazı Suriyeli şirketlerle yapılan görüşmeleri sunarak, bu şirketlerdeki pazarlama yönetiminin etkinliğini ve bu şirketlerin pazarlama stratejilerini ne kadar bildiklerini, ayrıca bu şirketlerin güçlü ve zayıf yönlerini incelenmiştir. Araştırmamızın sonucunda Suriyeli şirketlerin kısa vadede geçici olumlu sonuçlar elde etmelerine rağmen pazarlama bilgileri eksikliklerinden dolayı pazarlama stratejilerini etkinleştirmemeleri ve uygulayamamaları şirketleri stratejik hedeflerden, büyümeden ve bir uluslararası şirkete dönüşümden alıkoyduğu ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Strategy is a concept that describes long-term plans and decisions aimed at achieving future goals. Marketing is the process carried out by companies in relation to goods and services and aims to realize the desires of individuals, organizations, and society. The combination of strategy and marketing has produced the concept of marketing strategies, which deals with the long-term processes by which organizations seek to achieve the desires of consumers and thereby achieve the goals of the organization. The thesis explains the details of some marketing strategies and methods, revealing the scientific and practical methods operated by marketing management. It also presents interviews with some Syrian companies in Turkey to examine the effectiveness of marketing management in these companies and how much they know about marketing strategies, as well as their strengths and weaknesses. As a result of our research, we found that although Syrian companies achieve temporary positive results in the short term, their inability to activate and implement marketing strategies due to their lack of marketing knowledge prevents them from strategic goals, growth, and transformation into an international company.