Omuzda kombine anterior ve posterior labral lezyonu olan hastaların klinik ve fonksiyonel sonuçlarının değerlendirilmesi
Examination findings after arthroscopy in patients with combined anterior and posterior labral lesions of the shoulder
  1. Tez No: 840053
  2. Yazar: FARID ABDULALIYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ULUNAY KANATLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Anterior labral lezyon, Posterior labral lezyon, Omuz, Propriyosepsiyon, Kuvvet, Hareket açıklığı, Klinik sonuçlar, Elektrogonyometre, Dinamometre, Anterior labral lesion, Posterior labral lesion, Shoulder, Proprioception, Strength, Range of motion, Clinical outcomes, Electrogoniometer, Dynamometer
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada, kombine anterior ve posterior glenoid labrum yırtığı nedeniyle ameliyat edilen 47 hastanın (37 erkek, 10 kadın) eklem hareketliliği, kuvveti ve propriyosepsiyon ölçümleri değerlendirildi. Bu hastaların takip süresi en az 12 ay ile ortalama 36.55 ay arasında değişmekteydi. Bu ölçümler bilateral olarak yapılmış ve ameliyat edilen taraf ile kontralateral taraf arasında karşılaştırılmıştır. Anamnez ve fizik muayene bulgularına göre kontralateral ekstremitelerinde patoloji saptanmayan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Yaş, cinsiyet, meslek, ameliyatta kullanılan çapa sayısı, ameliyat ve ölçümler arasındaki süre, vücut kitle indeksi, görsel analog skala (VAS) ağrı skoru ve ameliyat edilen tarafın dominant olup olmaması gibi farklı değişkenler ile ölçülen parametreler arasında korelasyon aradık. Fleksiyon, abdüksiyon, dış rotasyon ve iç rotasyon aralıklarını ölçmek için“dijital elektrogonyometre”, fleksiyon, abdüksiyon, dış rotasyon ve iç rotasyon gücünü ölçmek için“El tipi Easyforce dijital dinamometre”ve iç ve dış rotasyon sırasında propriyosepsiyonu ölçmek için“Easyangle elektrogonyometre”kullandık. Ameliyat edilen tarafta ortalama IR kuvvetinde istatistiksel olarak anlamlı fark (p=0.026) gözlenmiştir.propriyosepsiyon sapmaları 45 derece iç rotasyonda (IR) (p=0.036) ve 45 derece dış rotasyonda (ER) (p=0.027).Hem DR hem de IR için ortalama propriyosepsiyon sapmaları sporcu grubunda sporcu olmayan/ofis çalışanı grubuna kıyasla daha iyi olmasına rağmen, istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (DR için p=0,529, p=0,373).Tüm kuvvet ölçümlerinde, erkekler kadınlardan anlamlı derecede daha yüksek değerler sergilemiştir; fleksiyon, abdüksiyon, ER ve IR kuvveti için p değerleri 0,001'den düşüktür.Fleksiyon kuvveti (p=0.025) ve abdüksiyon kuvveti (p=0.035) atlet grupta daha yüksekken, iç rotasyon kuvveti (p=0.003) fiziksel olarak aktif grupta daha yüksekti.Ameliyat edilen ve sağlıklı taraflar arasında fleksiyon, abdüksiyon, ER ve IR ROM veya kuvvet ölçümleri için istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı.Spearman korelasyon analizi, ölçümlerimiz ile takip süresi, yaş, vücut kitle indeksi (VKİ), VAS skoru veya ameliyatta kullanılan çapa sayısı arasında anlamlı bir ilişki olmadığını gösterdi.
Özet (Çeviri)
In this study, we evaluated joint mobility, strength, and proprioception measurements in 47 patients (37 males, 10 females) who underwent surgery due to combined anterior and posterior glenoid labrum tears. The follow-up period for these patients ranged from a minimum of 12 months to an average of 36.55 months. These measurements were conducted bilaterally and compared between the operated side and the contralateral side. Patients with no noted pathology in their contralateral extremities based on their anamnesis and physical examination were included in our study. We sought correlations between different variables such as age, gender, occupation, number of anchors used in surgery, time between surgery and measurements, body mass index, visual analog scale (VAS) pain score, and whether the operated side was dominant or not, and the measured parameters. We used a“digital electrogoniometer”for measuring flexion, abduction, external rotation, and internal rotation ranges,“Hand-held Easyforce digital dynamometer”for measuring flexion, abduction, external rotation, and internal rotational strength, and“Easyangle electrogoniometer”for measuring proprioception during internal and external rotation. Statistically significant difference of IR strength (p=0.026) was observed at the operated side in mean 79 proprioception deviations at 45 degrees of internal rotation (IR) (p=0.036) and 45 degrees of external rotation (ER) (p=0.027). Although the mean proprioception deviations for both DR and IR were better in the athlete group compared to the non-athlete/office worker group, no statistically significant difference was found (p=0.529 for DR, p=0.373). In all strength measurements, males exhibited significantly higher values than females, with p-values less than 0.001 for flexion, abduction, ER, and IR strength. Flexion strength (p=0.025) and abduction strength (p=0.035) were higher in the athlete group, while internal rotation strength (p=0.003) was higher in the physically active group. No statistically significant differences were found between the operated and healthy sides for flexion, abduction, ER, and IR ROM or strength measurements. Spearman correlation analysis revealed no significant relationships between our measurements and follow-up duration, age, body mass index (BMI), VAS score, or the number of anchors used in the surgery.