18-24 yaş aralığındaki kadınlarda menstrüal siklusun her üç döneminde (menstrüal dönem öncesi, menstrüal dönem, menstrüal dönem sonrası) beslenme alışkanlıklarının belirlenmesi
Determi̇nati̇on of eati̇ng habi̇ts i̇n all three peri̇ods of the menstrual cycle (pre-menstrual peri̇od, menstrual peri̇od, post-menstrual peri̇od) i̇n women between the ages of 18-24
  1. Tez No: 840056
  2. Yazar: AYTEN BEGÜM COŞKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. GÜLAY BAYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme durumu, menstrüal siklus, yeme davranışı, beslenme alışkanlıkları, Nutritional status, menstrual cycle, eating behavior, eating habits
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Kadın sağlığı, kişinin kendi için önemli olduğu kadar neslinin devamını oluşturacak yavrularının sağlığı bakımından da önem arz etmektedir. Aile sağlığını etkileyen faktörlerden biri sağlıklı gebenin sağlıklı yavru dünyaya getirmiş olması ve ardından sağlıklı çocukların oluşmuş olmasıdır. Bu sebepten dolayı kadın sağlığı toplum sağlığından ayrı bir şekilde ele alınmamalıdır. Bu araştırmanın amacı Özel bir vakıf üniversitesine bağlı kız öğrenci yurdunda konaklayan kadınlarda menstüral dönemin 3 evresindeki (premenstrüal, menstrüal dönem ve menstrüal dönem sonrası) beslenme alışkanlıkları ve beslenme alışkanlıkları arasındaki değişimleri saptamak amacıyla planlanmıştır. Bu araştırma Ocak 2023 – Mart 2023 tarihleri arasında yüzyüze yapılan anket çalışması olarak 18-24 yaş arası 400 üniversite öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların antropometrik ölçümleri beyana dayalı olarak alınmıştır. Anket formu; birinci bölümde demografik özellikler (yaş, öğrenim durumu, medeni hali vb.). İkinci bölümünde menstürasyon öncesi ve dönemine yönelik sorular, üçüncü bölümde antropometrik ölçümler (boy uzunluğu, vücut ağrılığı ve BKİ), dördüncü bölümde fiziksel aktivite durumuna yönelik sorular, beşinci bölümde menstrüal siklusun her üç döneminde (menstrüal öncesi, menstrüal dönem ve menstrüal sonrası dönem) oluşan besin tercihleri de anket tekniği ile sorgulanmıştır. Tüm veriler bilgisayarda SPSS (statistical package for social sciences) for Windows 22 programına kaydedilerek analiz edilmiştir. Kişilerin yaş ortalması 21,9'dur. Araştırma örnekleminin %58,1'i lisans mezunu, %42,1'i Menstrüasyon dönemi ile ilgili bilgiyi annesinden aldığı, %75,6'sı (n:298) daha önce menstrüasyon ile ilgili bilgi edindiği, %56,2'sinin Premenstrüal dönemde iştahlarında artış olduğu, Menstrüasyon öncesi dönemlerde en çok %85,4'ü tatlı, Menstrüasyon sırası dönemlerde en çok %90,3'ü , Menstrüasyon sonrası dönemlerde en çok %47,2 tuzlu besinler tükettiği ve %52,6'sı Premenstrüal dönemde günlük tüketiminizde olmayan besinlere yöneliminin olduğunu belirtmiştir. Bu çalışma sonucu, premenstrüal dönemde diğer dönemlere kıyasla sütlü çikolata (%53,29), şerbetli tatlılar (%48,03), bitki çayları (%49,56), gazlı içeceklerin (%36,76), menstrüasyon sırasında hamburger (%39,64), pizza (%45,19), patates kızarması (%37,93), hazır meyve suları ve kahve çeşitlerinin (%47,06), menstrüasyon sonrasında ise, beyaz ekmek türleri %42,47, tam tahıl ekmek türleri %44, kurubaklagiller %65, et grubunun (%54,46) daha çok tüketildiği görülmüş. Premenstrüal dönemde iştahlarında artış olduğu, Menstrüasyon öncesi dönemlerde en çok %85,4'ü (n:328) tatlı, Menstrüasyon sırası dönemlerde en çok %90,3'ü (n:336) tatlı, Menstrüasyon sonrası dönemlerde en çok %47,2 (n:154) tuzlu besinler tükettiği ve %52,6'sı (n:204) Premenstrüal dönemde günlük tüketiminizde olmayan besinlere yöneliminin olduğunu belirtmiştir. Sonuç olarak, menstrüal döngü ile beslenme alışkanlıkları ilişkilidir. Kadınların fizyolojik gereksinmelerine yönelik bir beslenme planı oluşturulması önem arz etmektedir. Bu olayın daha ayrıntılı bir şekilde göre uygun bir beslenme ve yaşam tarzı geliştirilmesi önemlidir. Bu durumun detaylı araştırılması için daha fazla çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Women's health is as important for a person as it is important for themselves in terms of the health of their offspring, who will constitute the continuation of their generation. One of the factors affecting family health is that a healthy pregnant woman has given birth to a healthy offspring, and then healthy children have been formed. For this reason, women's health should not be considered separately from public health. The aim of this research is to determine the changes between eating habits and eating habits in the 3 stages of menstrual period (premenstrual, menstrual period and post-menstrual period) in women staying in a girls' dormitory affiliated to a private foundation university. Dec March Dec Jan 2023 – This research was conducted as a face-to-face survey study between the dates of 400 university students between the ages of 18-24 with the participation. jan 2023 January 2023 - March 2023 January 2023 - March 2023 January 2023 - March 2023. Anthropometric measurements of the participants were taken based on the statement. Survey form; demographic characteristics (age, educational status, marital status, etc.) in the first part.). in the second part, questions about menstruation and period, anthropometric measurements in the third part, questions about physical activity status in the fourth part (height length, body pain and BMI), nutritional preferences formed during all three periods of the menstrual cycle (pre-menstrual, menstrual period and post-menstrual period) in the fifth part were also questioned using the questionnaire technique. All the data were recorded on the computer in the SPSS (statistical package for social sciences) for Windows 22 program and analyzed. The average age of the persons is 21.9 years. 58.1% of the research sample were undergraduate graduates, 42.1% received information about the menstrual period from their mother, 75.6% (n:298) had previously obtained information about menstruation, 56.2% had an increase in appetite during the premenstural(pre-menstrual) period, Most 85.4% were sweet during pre-menstrual periods, most 90.3% sweet during menstruation sequence , most 47.2% salty during post-menstrual periods 52.6% of people who consume foods and 52.6% of them stated that they are oriented towards foods that are not in your daily consumption during the premenstrual( pre-menstrual) period. As a result of this study, milk chocolate (53.29%), sorbet sweets (48.03%), herbal teas (49.56%), carbonated drinks (36.76%), hamburgers during menstruation (39.64%), pizza (45.19%), potato fries (37.93%), ready-made juices and coffee varieties (47.06%), after menstruation compared to other periods during the premenstrual period, , white bread types were consumed 42.47%, whole grain bread types 44%, dried vegetables 65%, meat group (54.46%) more. 85.4% (n:328) of them consumed sweet foods during premenstrual periods, 90.3% (n:336) during menstruation periods, 47.2% (n:154) salty foods during post-menstrual periods, and 52.6% (n:204) of them consumed foods that were not in your daily consumption during premenstrual (pre-menstrual) period, with an increase in appetite during premenstrual (pre-menstrual) periods, most often 85.4% (n:328) sweet, most during menstrual periods, 90.3% (n:336) salty foods, and 52.6% (n:204) of them were oriented to foods that were not in your daily consumption during premenstrual (pre-menstrual) periods. He has indicated. As a result, the menstrual cycle and eating habits are associated .It is important to create a recovery plan for the physiological needs of women.It is important to develop a proper diet and lifestyle according to a more detailed way of this event. Further studies are needed to investigate this situation in detail.