18-30 yaş aralığındaki genç yetişkinlerin HPV ve HPV aşısı hakkında bilgi düzeyleri ve tutumları
Knowledge levels and attitudes of young adults aged 18-30 about HPV and HPV vaccine
  1. Tez No: 767147
  2. Yazar: AYŞENUR DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜZİN ZEREN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: HPV aşıları, HPV bilgi ölçeği, serviks kanseri, HPV vaccines, HPV knowledge scale, cervical cancer
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Genç yetişkinlerin HPV hakkında bilgi düzeylerini saptamak ve bilgi düzeyleri ile sosyodemografik özelliklerinin HPV aşı uygulama sıklığına etkisini ortaya koymak. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız 2 ay boyunca Aile Hekimliği Polikliniğimize başvuran 18-30 yaş arası genç yetişkinlere yapılmıştır. Çalışmamıza katılan hastaların sosyodemografik bilgilerini içeren sorular ve HPV Bilgi Ölçeği ile oluşturulan anket formu yüz yüze doldurulmuştur. İstatistiksel analizde SPSS 25.0 paket programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamız 192 hasta ile yapılmış olup; hastaların yaş aralığı 18-30 yaş arasıdır. Katılımcıların yaş dağılımına bakıldığında 18-24 yaş arası %50 (n=96) birey, 24-30 yaş arası %50 (n=96) oranındadır. Katılımcıların %79,2'sinin (n=152) kadın olduğu, %83,3'ünün (n=160) bekar/boşanmış/dul olduğu saptanmıştır. Bugüne kadar HPV'yi duymuş olanların oranı %82.9'dur. HPV Bilgi Ölçeği'nde, birinci alt boyut puan ortalaması 8,93±3,96, ikinci alt boyut puan ortalaması 2,03±1,86, üçüncü alt boyut puan ortalaması 2,44±1,85, dördüncü alt boyut puan ortalaması 1,47±1,46 olarak hesaplanmıştır. Toplam ölçek puan ortalaması ise 14,88±8,02 olarak bulunmuştur. HPV aşısı yaptırma oranı %9,4'dür. Çalışmamızda katılımcılara aşı yaptırmama sebepleri soruldu en fazla verilen yanıtlar:“Aşı hakkında bilgilendirilmediğim için”,“Aşı pahalı olduğu için”,“Yan etkileri bilmediğim , ”Ulusal aşı takviminde olmadığı için". Sonuç: 18-30 yaş arası genç yetişkinlerde HPV bilgi düzeyi literatürdeki diğer çalışmalar tarandığında nispeten yüksek ancak aşı yaptırma oranları düşüktü. HPV aşısına ilgili olma ve önem verme durumunun kadınlarda daha fazlaydı. Aşı uygulanması önündeki en büyük engeller kişilerin aşı hakkında bilgilendirilmemesi, aşının pahalı olması, yan etkilerin bilinmemesi ve aşının ulusal aşı takviminde olmamasıydı. Bilgi eksikliğinin giderilmesi ve aşını sigorta kapsamına alınması ile HPV aşısına ilginin ve farkındalığın artacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: To determine the knowledge level of young adults about HPV and to uncover the effects of knowledge levels and sociodemographic characteristics on the frequency of HPV vaccination. Materials and Methods: The study was conducted on young adults aged 18- 30 years who applied to Family Medicine Outpatient Clinic within 2 months. The questionnaire form that was created with the HPV Knowledge Scale and contained questions about sociodemographic information, was filled face-to-face with the patients participating in the study. SPSS 25.0 package program was used for statistical analysis. Results: This study was conducted with 192 patients. The age range of the patients were between 18-30 years. Considering the age distribution of the participants, 50% (n=96) of individuals were between the ages of 18-24 and 50% (n=96) of individuals were between the ages of 24-30. It was determined that 79.2% (n=152) of the participants were women, and 83.3% (n=160) were single/divorced/widowed. The rate of those who have heard about HPV so far was 82.9%. In the HPV Knowledge Scale, the first subscale mean score was calculated as 8.93±3.96, the second subscale mean score was calculated as 2.03±1.86, the third subscale mean score was calculated as 2.44±1.85, the fourth subscale mean score was calculated as 1.47±1.46. The mean total scale score was calculated as 14.88±8.02. The rate of HPV vaccination was 9.4%. In this study, the participants were asked about the reasons for not getting vaccinated and the most common answers for the question were:“Because I was not informed about the vaccine”,“Because the vaccine is expensive”,“I do not know about the side effects”,“Because it is not in the national vaccination calendar”. Conclusion: Compared to other studies in the literature, the level of HPV knowledge in young adults aged 18-30 was relatively high, but vaccination rates were low. The state of being interested and giving importance to HPV vaccine was higher in women. The biggest obstacles to vaccination were the lack of informing about the vaccine, the expensiveness of the vaccine, the unknown side effects of the vaccine, and the fact that the vaccine was not in the national vaccination calendar. It is thought that interest and awareness in HPV vaccine will increase with the elimination of the lack of information and inclusion of the vaccine within the scope of insurance.