Postmenapozal semptomatik ve asemptomatik hastalarda endometrial kalınlık ölçümü ve biyopsi sonuçlarının karşılaştırılması
Postmenaposal symptomatic and asymptomatic measurement of endometrial thickness in patients and biopsy results comparison
- Tez No: 728567
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NUR GÖZDE KULHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Postmenapozal Endometrial Kalınlık, Endometrial Biyopsi
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine başvuran postmenapozal semptomatik ve asemptomatik hastalarda endometrial kalınlık değerlendirilmiştir. Semptomatik anormal uterin kanaması olan hastalarda birçok yayında endometrial kalınlığa bakılmaksızın endometrial biyopsi alınması önerilmiştir. Ancak asemptomatik endometrial kalınlık artışı saptanan hastalarda endometrial biyopsi sınırında hala bir konsensus sağlanamamıştır. Bu çalışmada İç Anadolu bölgesinde yer alan 3. Basamak hastanemize başvuran postmenapozal semptomatik ve asemptomatik hastalarda basit, ve efektif bir yöntem olan endometrial biyopsi ile endometrial patolojilerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Konya Şehir Hastanesi ve Konya Eğitim Araştırma Hastanesine başvuran 45 – 80 yaş aralığında postmenapozal semptomatik (anormal uterin kanama ve pelvik ağrı ) bütün hastalardan ve asemptomatik olup tvusg de endometrıum kalınlığı >4 mm olan hastalardan alınan endometrial biyopsilerin sonuçları retrospektif olarak incelendi.Endometrıum kalınlığı Mindray DC-60 transvajinal usg ile bakılarak ölçüldü.Hastaların gravide ,parite ,yaş ,boy ,kilo , bmı,ilk menarş yaşı , menapoz yaşı , ve ek hastalıkları (ht,dm,obezite,sigara kullanımı,ca öyküsü ) gibi parametreler incelendi. Hastaların menapoz durumunu değerlendirirken en az 1 yıl menstrüasyon görmemesi ve fsh>45 olması dikkate alınmıştır. Biz çalışmamızda poliklinik şartlarında sedasyon olmadan (anestezik işlem) pipelle ve karmen kanülle ( 4,5,6 no lu ) alınan biyopsileri dahil ettik. BULGULAR Çalışmaya 500 hasta dahil edilmiştir. Hastalarımızın 343 'ü semptomatik iken, 157 ' i hasta asemptomatik olarak kaydedildi. Hastaların biyopsi sonucu % 41,8 ile endometrial atrofi, % 29,4 ile endometrial polip, % 6,8 ile düzensiz proliferasyon, % 2 ile endometrit pürülan materyal, % 12 ile endometrium kanseri, % 3,4 ile endometrial intraepitelyal neoplazi ve % 4,6 ile endometrial hiperplazi olduğu görülmüştür. Hastaların semptomatik ve asemptomatik 5 grup arasında demografik özellikler açısından anlamlı fark saptanmadı. Ancak endometrial biyopsi sonuçlarına göre karşılaştırıldığında bening hastaların ortalama yaşları 60,15±7,13 ,endometrıum kanseri hastaların 62,38±10,27 , bki düzeylerinin bening grupta 30,82±5,33 malign grupta 34,89±7,24, gravide ortalamaları bening grupta 3,73±1,45 malign grupta 4,18±2,33 ve parite ortalamaları bening grupta 3,59±1,21 malign grupta 4,33±6,29 olduğu bulunmuştur. Hastaların menarş yaşlarının ortalaması bening grupta 13,52±1,15 malign grupta 12,37±1,44 seviyesinde olduğu belirlenmiştir. Hastaların ortalama menapoz yaşlarının bening grupta 50,69±2,89 malign grupta 50,32±7,23 olduğu belirlenmiştir.Çalışmadaki bening hastaların % 38.5'de dm ve malign hastaların % 58.3'de ise diyabet görüldüğü tespit edilmiştir ,bening hastaların %55.5'de hipertansiyon malign hastaların %61.7 'de hipertansiyon tespit edilmiştir ve bu değerler istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur.Endometrial kalınlıklar bening hasta grubunda 8,53±5,94 malign hasta grubunda 14,7±6,82 olarak bulundu ve bu değer istatiksel olarak anlamlı bulundu. Postmenapozal kadınlarda endometrial karsinomun görüldüğü birbirine en yakın sensitivite ve spesifiteye sahip endometrial kalınlık sınır değeri (cut off) 11,1 mm olarak saptanmıştır. Asemptomatik hasta grubunda endometrium kalınlığının 11 mm olan kesim noktasına göre hastaların malignite durumları tanı koyma gücünün %81 (G.A.%61-%99) olduğu ve bu düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı seviyede olduğu görülmüştür(p=0,01, p11 mm olan hastalarda biyopsi yapılması gerektiğini düşünmekteyiz. Semptomatik(vajinal kanama pelvik ağrı ) postmenapozal hastalarda hastanın jinekolojik açıdan (tvusg yada endometrial biyopsi ) değerlendirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Endometrial thickness was evaluated in postmenopausal symptomatic and asymptomatic patients who applied to the Gynecology and Obstetrics Clinic. In patients with symptomatic abnormal uterine bleeding, endometrial biopsy has been recommended in many publications regardless of endometrial thickness. However, there is still no consensus on the endometrial biopsy margin in patients with asymptomatic increased endometrial thickness. In this study, it was aimed to evaluate endometrial pathologies with endometrial biopsy, which is a simple and effective method, in postmenopausal symptomatic and asymptomatic patients who applied to our 3rd step hospital in Central Anatolia. Materials and Methods: In our study, the results of endometrial biopsies taken from all postmenopausal symptomatic (abnormal uterine bleeding and pelvic pain) patients between the ages of 45 and 80 who applied to Konya City Hospital and Konya Training and Research Hospital, and asymptomatic patients with endometrial thickness >4 mm on tvusg were retrospectively analyzed. Endometrial thickness was measured with Mindray DC-60 transvaginal USG. Parameters such as gravida, parity, age, height, weight, bmi, age at first menarche, age at menopause, and additional diseases (HT, DM, obesity, smoking, history of ca) of the patients were examined. When evaluating the menopause status of the patients, it was taken into account that they did not menstruate for at least 1 year and that they had fsh>45. In our study, we included biopsies taken with pipelle and carmen cannula (No. 4,5,6) without sedation (anesthetic procedure) in outpatient conditions. RESULTS 500 patients were included in the study. While 343 of our patients were symptomatic, 157 patients were recorded as asymptomatic. The biopsy results of the patients were endometrial atrophy with 41.8%, endometrial polyps with 29.4%, irregular proliferation with 6.8%, endometritis purulent material with 2%, endometrial cancer with 12%, endometrial intraepithelial neoplasia with 3.4% and 4.6, endometrial hyperplasia was observed. There was no significant difference between the symptomatic and asymptomatic 5 groups in terms of demographic characteristics. However, when compared according to endometrial biopsy results, the mean age of benign patients was 60.15±7.13, 62.38±10.27 in endometrial cancer patients, 30.82±5.33 in benign group, and 34.89±7.24 in malignant group. mean gravida scores were found to be 3.73±1.45 in the benign group, 4.18±2.33 in the malignant group, and 3.59±1.21 in the benign group and 4.33±6.29 in the malignant group. It was determined that the mean age of menarche of the patients was 13.52±1.15 in the benign group and 12.37±1.44 in the malignant group. The mean menopause age of the patients was 50.69±2.89 in the benign group and 50.32±7.23 in the malignant group. In the study, it was determined that 38.5% of benign patients had DM and 58.3% of malignant patients had diabetes. Hypertension was found in 55.5% of benign patients and 61.7% of malignant patients, and these values were statistically significant..Endometrial thicknesses were found to be 8.53±5.94 in the benign patient group and 14.7±6.82 in the malignant patient group, and this value was found to be statistically significant. In the asymptomatic patient group, according to the cut-off point of the endometrial thickness of 11 mm, the power of diagnosing the malignancy status of the patients was 81% (G.A. 61%-99%) and it was statistically significant at this level (p=0.01, p11 mm because endometrial cancer of