Şermin Yaşar'ın çocuk kitaplarının değerler eğitimi açısından incelenmesi
An examination of Şermin Yaşar's children's books in terms of values education
- Tez No: 840092
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RABİA YILAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Şermin Yaşar, değer, eğitim, değerler eğitimi, ilkokul, Şermin Yaşar, value, education, values education, primary school
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Amaç: Bu çalışmayla yazdığı kitaplarla son zamanlarda ünlenen Şermin Yaşar'ın ilkokul düzeyi eserlerinde yer alan değerlerin çocuk edebiyatı açısından incelenmesidir. Yöntem: Bu çalışmada Şermin Yaşar'ın ilkokul düzeyi çocuk edebiyatı eserleri içerisindeki değerlerin bulunması nitel araştırma yöntemine uygun yapılmıştır. Bu araştırmanın veri kaynakları Şermin Yaşar'ın on altı çocuk kitabıdır. Veri toplama yöntemi olarak doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Çalışma kapsamında kullanılan Şermin Yaşar'ın ilkokul düzeyi çocuk kitapları içerdikleri değer açısından incelenmiştir. Bulgular: Şermin Yaşar'ın ilkokul düzeyi çocuk kitapları MEB Değerler Eğitimi Yönergesi'nde verilen 27 değere göre incelendiğinde en fazla yer alan değer; sevgi(164) değeri olduğu tespit edilmiştir. En az yer alan değer ise alçakgönüllülük(1) değeridir. İncelenen kitaplar arasında en fazla değer içeren kitap“Dedemin Bakkalı-Çırak”adlı eser olmuştur. En az değer içeren kitap ise“Bizimki ve Garip Bir Kuyruk”adlı eserlerdir. Sonuçlar: Sonuç olarak Şermin Yaşar'ın ilkokul düzeyi on altı çocuk MEB Değerler Eğitimi Yönergesi'nde verilen 27 değere göre incelenmiş olup inceleme sonucunda 27 değerin on altı kitap içerisinde bulunduğu tespit edilmiştir. 27 değerin birçoğu kitaplarda yer almıştır. Bu açıdan bakıldığında Şermin Yaşar'ın çocuk kitapları değerler eğitimi açısından önemli bir görev üstlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to examine the values in the primary school level works of Şermin Yaşar, who has become famous recently with the books she wrote, in terms of children's literature. Method: In this study, finding the values in Şermin Yaşar's primary school level children's literature works was carried out in accordance with the qualitative research method. The data sources of this research are Şermin Yaşar's sixteen children's books. Document analysis method was used as the data collection method. Şermin Yaşar's primary school level children's books used within the scope of the study were examined in terms of the value they contain. Findings: When Şermin Yaşar's primary school level children's books are examined according to the 27 values given in the MEB Values Education Directive, the most common value is; It has been determined that it has a value of love (164). The least common value is humility (1). Among the books examined, the book containing the most value was the work called“Dedemin Bakkalı-Çırak”. The books containing the least value are the works called“Bizimki ve Garip Bir Kuyruk”. Conclusions: As a result, sixteen primary school level children of Şermin Yaşar were examined according to the 27 values given in the MEB Values Education Directive, and as a result of the examination, it was determined that 27 values were included in sixteen books. Many of the 27 values are included in books. From this perspective, Şermin Yaşar's children's books have undertaken an important task in terms of values education.