Türkiye'de yapılan oyun terapisi ile ilgili lisansüstü çalışmalarının incelenmesi
An examination of postgraduate studies on play therapy conducted in Turkey
  1. Tez No: 840215
  2. Yazar: KÜBRA GÜREL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN EKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Oyun Terapisi, Çocuk, Oyun, Terapi, Play Therapy, Child, Play, Therapy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Çocukların psikolojik sağlıklarının korunması hem onlar için hem de bir ülkenin geleceği açısından son derece önemlidir. Oyun terapisi, çocukların psikolojik sorunlarının tedavisine yardımcı olan, psikolojik sağlıklarının korunmasında etkili olan ve giderek daha yaygın hale gelen bir terapi türüdür. Bu terapi, çocukların doğru şekilde ifade etmelerine, ruhsal sorunlarını açıklamalarına ve tedavi süreçlerine yardımcı olur. Son yıllarda Türkiye'de oyun terapisi çalışmalarının arttığı gözlemlenmektedir. Bu çalışmada, Türkiye'de oyun terapisi hakkında yapılan tüm tezleri inceleyerek, geçmişte kat edilen yolu gözlemlemek ve gelecekte yapılacak çalışmalara ışık tutmak amaçlanmaktadır. Ölçüt örnekleme yöntemi ve doküman analizi tekniği kullanılarak Ulusal Tez Merkezi veri tabanından“oyun terapisi ”kelimeleri ile literatür taranmış ve 54 tez çalışmaya ulaşılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, Türkiye'de oyun terapisi çalışmalarının 2013 yılında başladığı ve 2019 yılına kadar sayıca yapılan çalışmaların arttığı görülmüştür. 7 farklı oyun terapisi çeşidi ile çalışmalar yapılmıştır ve en çok çocuk merkezli terapi kullanılmıştır. Ancak, bu araştırmadan elde edilen veriler doğrultusunda, Türkiye'de oyun terapisi ile ilgili araştırma sayısının yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Farklı oyun terapisi yaklaşımları ve deney grupları ile daha fazla araştırma yapılmalı ve literatür geliştirilmelidir. Sonuç olarak, çocukların psikolojik sağlıklarının korunması ve tedavisi için oyun terapisi gibi etkili yöntemlerin kullanılması son derece önemlidir. Türkiye'de bu alanda yapılan çalışmaların artırılması ve geliştirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The preservation of children's psychological well-being is crucial, not only for their benefit but also from the perspective of a nation's future. Play therapy is a therapeutic approach increasingly recognized for assisting in the treatment of children's psychological issues and effectively preserving their mental health. This form of therapy aids children in expressing their emotions accurately, articulating mental challenges, and navigating the treatment process. In recent years, a noticeable increase in play therapy studies in Turkey has been observed. This study aims to examine all the theses conducted on play therapy in Turkey, observe the progress made in the past, and shed light on future research. Using the criterion sampling method and document analysis technique, the National Thesis Center database was searched for literature using the keywords“play therapy,”resulting in the identification of 54 thesis studies. According to the findings, play therapy studies in Turkey commenced in 2013, and a notable increase in the number of studies conducted was observed until 2019. Seven different types of play therapy were explored, with child-centered therapy being the most prevalent. However, based on the data obtained from this research, it is determined that the number of studies on play therapy in Turkey is insufficient. Further research with different play therapy approaches and experimental groups should be conducted, and the literature should be enhanced. In conclusion, the utilization of effective methods such as play therapy is highly important for safeguarding and treating the psychological health of children. Efforts to increase and develop studies in this field in Turkey are warranted.