Algılanan sosyal destek ile dissosiyatif yaşantıların ilişkisinde çocukluk çağı travmalarının rolünün incelenmesi
Examining the mediating role of childhood traumas in the relationship between perceived social support and dissociative experiences
  1. Tez No: 840218
  2. Yazar: ZEYNEP KAYHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE TASA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: çocukluk çağı travmaları, dissosiyatif yaşantılar, sosyal destek, childhood traumas, dissociative experiences, social support
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmanın amacı, çocukluk çağı travmaları ile dissosiyatif yaşantıların ilişkisinde algılanan sosyal desteğin rolünün incelenmesidir. Çocukluk çağı travmaları , dissosiyatif yaşantılar ve algılanan sosyal destek arasındaki ilişkisi ve tüm bunların demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı da incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini İstanbul ilinde ikamet eden 18-50 yaş arasındaki 388 kişidir. Araştırmanın katılımcı grubu seçilirken kolayda örneklem yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın uygulama safhası onlıne olarak google form aracılığıyla gerçekleştirilmiştir Verilerin toplanması amacı ile kişisel bilgi formu, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Dissosiyatif Yaşantılar Ölçeği ve Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği yer almaktadır. İlişkisel tarama modeli kullanılan araştırmada elde edilen verilerin istatistik analizinde SPSS 27 kullanılmıştır.Fiziksel ve cinsel istismar alt ölçekleri dışındaki diğer değişkenler için parametrik istatistiksel testlerin, bu iki alt ölçek için ise non-parametrik testlerin kullanılmıştır. Ölçekler arasındaki ilişki düzeyi ve yönü, Pearson Korelasyon analizi ile incelenmiştir. Ayrıca, ölçeklerin demografik değişkenlere göre karşılaştırılması amacıyla parametrik testlerde Bağımsız Örneklemler t-testi ve ANOVA testi, non-parametrik testlerde ise Mann Whitney U ve Kruskal Wallis-H testi kullanılmıştır. Aracılık analizi için Process Macro yazılımı tercih edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda; algılanan sosyal desteğin çocukluk çağı travmaları ve disosiyatif yaşantıları anlamlı biçimde yordadığı görülmüştür. Algılanan sosyal destekle dissosiyatif yaşantılar arasındaki ilişkide çocukluk çağı travmalarının aracı rolünün olduğu, çocukluk çağı travmalarının dissosiyatif yaşantılarla pozitif yönde anlamlı ilişkisinin olduğu, çocukluk çağı travmaları ile algılanan sosyal destek arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu, dissosiyatif yaşantılar ile algılanan sosyal destek arasında negatif yönlü anlamlı ilişki olduğu bulunmuştur. Elde dilen bulgular literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the mediating role of childhood traumas in the relationship between perceived social support and dissociative experiences. The study also investigates whether the relationship among childhood traumas, dissociative experiences, and perceived social support varies according to demographic variables. The sample of the study consists of 388 individuals aged between 18-50 residing in Istanbul. The participants were selected using a convenience sampling method. The data was collected online through Google Forms link. The data collection tools included a personal information form, Multidimensional Scale of Perceived Social Support, Dissociative Experiences Scale, and Childhood Trauma Scale. SPSS 27 was used in the statistical analysis of the data obtained in the research using the correlational survey model. Parametric statistical tests were used for variables other than the physical and sexual abuse subscales, and non-parametric tests were used for these two subscales. The level and direction of the relationship between the scales were examined through Pearson Correlation analysis. Furthermore, Additionally, for the comparison of scales based on demographic variables, Independent Samples t-test and ANOVA test were used in parametric tests, while Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis H tests were employed in non-parametric tests. For the mediation analysis, the Process Macro software was preferred. The analyses revealed that perceived social support significantly predicted childhood traumas and dissociative experiences. It has been found that there is a mediating role of childhood traumas in the relationship between perceived social support and dissociative experiences, a positive and significant relationship between childhood traumas and dissociative experiences, a negative and significant relationship between childhood traumas and perceived social support, and a negative significant relationship between dissociative experiences and perceived social support. The findings obtained have been discussed in the light of the literature.