Housing index and economic factors: A comparative study of Turkey and developed countries
Konut endeksi ve ekonomik faktörler: Türkiye ve gelişmiş ülkeler üzerine karşılaştırmalı bir araştırma
  1. Tez No: 840219
  2. Yazar: SAİD AZİZ SADAAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAYFUN TUNCAY TOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Konut Endeksi, GSYİH, İşsizlik oranı, Faiz oranı, Nüfus, Borç, Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Birleşik Krallık (İngiltere), Almanya, Housing Index, GDP, Unemployment rate, Interest rate, Population, Debt, Turkey, United States of America (USA), United Kingdom (UK), Germany
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Konut endeksi, belirli bir coğrafi bölge veya ülkedeki konut gayrimenkullerinin fiyatlarındaki değişiklikleri izlemek için kullanılan istatistiksel bir ölçüdür. Genellikle çeşitli kaynaklardan verilerin derlenmesiyle hesaplanır. Emlâk piyasasındaki eğilimleri belirtmek ve mülk alıp satma konusunda bilinçli kararlar vermek için yararlı bir araçtır. Yatırımcılar ve emlâk profesyonelleri, yerel emlâk piyasalarının sağlığını değerlendirmek, potansiyel yatırım fırsatlarını belirlemek ve gayrimenkul portföylerinin performansını izlemek için genellikle konut endekslerini kullanır. Bu araştırmada gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki trendleri değerlendirmek için gelişmiş üç ülke olan ABD, İngiltere ve Almanya ile Türkiye konut endeksi karşılaştırması yaptık. Bu ülkelerin faiz oranı, işsizlik oranı, GSYİH, nüfus ve borçlarını hesaplıyor ve bunların konut endeksi üzerindeki etkilerini inceliyoruz. 1982'den 2021'e kadar olan dönemde bu ülkelerin ve yukarıda belirtilen faktörlerin bir zaman serisi ikincil verilerini kullandık ve etki analizi için çoklu doğrusal regresyon yöntemini kullandık. Araştırmanın bulgusu, Türkiye'nin gelişmiş ülkelere kıyasla farklı bir konut endeksi yapısına sahip olduğunu gösterdi. GSYİH konut endeksini etkileyen faktör olarak tanımlandığı ABD'nin aksine, faiz oranı, işsizlik oranı ve borç Türkiye konut endeksini etkileyen ana faktörler olarak bulunmuştur. Ayrıca Türkiye'de borcun konut endeksi üzerinde olumsuz etkisi olduğu, gelişmiş ülkelerde ise borcun olumlu etkisi olduğu tespit edilmiştir. Ek olarak, İngiltere ve Almanya için konut endeksinin faiz oranlarından önemli ölçüde etkilenmediği ve GSYİH ve nüfus büyüklüklerinin bu iki ülkede konut endeksinin belirleyicileri olduğu keşfedildi. Diğer gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden farklı olarak İngiltere'de işsizlik oranının konut endeksini olumsuz etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
A statistical tool used to monitor changes in the cost of residential real estate properties within a given nation or geographic area refers to the housing index. Typically, data is compiled from multiple sources to compute it. It is a helpful tool for spotting real estate market trends and helping you decide whether to buy or sell a property. Housing indices are frequently used by real estate professionals and investors to monitor the performance of their real estate portfolios, determine possible investment opportunities, and evaluate the state of local real estate markets. In order to evaluate the trend comparison between developed and developing countries, this study compared the housing index of Turkey with those of three highly developed nations the United States, the United Kingdom, and Germany. I take into consideration the GDP, population, interest rate, unemployment rate, and debt of those nations and look at how they affect the housing index. Regression analysis was used to analyze the effects using time series secondary data of those nations and the aforementioned factors from 1982 to 2021. The results of the study demonstrated that Turkey's housing index pattern differs from that of developed nations in that interest rates, unemployment rates, and debt are the primary determinants of the housing index in Turkey, in contrast to the United States, where GDP is also a significant determinant of the housing index. Furthermore, it has been determined that debt has a negative impact on the housing index in Turkey, whereas in developed nations, debt has a positive impact. Additionally, it was discovered that the housing index for the UK and Germany was not significantly influenced by interest rates, and that these two nations' GDP and population sizes were additional predictors. In contrast with other developed and developing countries, the UK's unemployment rate was found to negatively affect the housing index.