I. ve II. Dünya Savaşı propaganda afişlerinde kullanılan illüstrasyon kavramı
The concept of illustration used in World War I. and II. propaganda posters
- Tez No: 840217
- Danışmanlar: PROF. MEHMET REŞAT BAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Propaganda afişleri, 1. Dünya Savaşı Afişleri, 2. Dünya Savaşı Afişleri, İllüstrasyon, Grafik Tasarım, Propaganda Posters, World War I Posters, World War II Posters, Illustration, Graphic Design
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Propaganda kavramı çok eski çağlardan beri süregelen bir ikna ve manipülasyon tekniğidir. Kullanım amacına göre şekil alan geniş bir yelpazesi vardır. Kimi zaman ideolojileri benimsetmek ve düşünceleri empoze etmek için kullanılmışsa da kimi zaman da kandırma, bilgiyi manipüle ederek topluma dikte etmek için kullanılmıştır. Savaş dönemlerinde topluma doğrudan propagandayı yayabilmek için ise afiş sanatına çokça başvurulmuştur çünkü afiş sanatı toplum ile görsel bir iletişim kaynağıdır ve düşünceleri yaymak için çok etkilidir. Görsel illüstrasyonlar, okuma yazma bilmeseler bile toplumla iletişime geçebilme becerisine sahip en güçlü silahtır. I. ve II. Dünya savaşlarında yapılmış propaganda afişlerinde genellikle savaşın olumsuz tarafı gösterilmemiştir. Bunun sebebi halkı motive etmek ve olumsuz şartları lehine çeviren bir tutumu benimsemektir. Bu çalışmanın konusu, erkekleri savaşa çağıran, kadınların da savaşa ve savaşın yaratmış olduğu ekonomik krize katkı sağlamalarını amaçlayan, düşmanları şeytanlaştırıp halka algı manipülasyonu yaptıran ya da casusluk yapanları aleni şekilde tehdit eden afişlerin görsel öğelerini, sembollerini ve stilistik özelliklerini analiz ederek, bu afişlerin nasıl bir etki yarattığını ve iletişim amaçlarına nasıl hizmet ettiğini ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The concept of propaganda has been a persuasive and manipulative technique dating back to ancient times. It encompasses a broad spectrum shaped by its intended use. While it has been employed at times to instill ideologies and impose thoughts, it has also been used for deception, manipulating information to dictate to society. During wartime, posters were frequently utilized to directly disseminate propaganda to the public, as poster art serves as a visual communication tool with society and is highly effective in spreading ideas. Visual illustrations, even for those who may not be literate, are the most powerful means of communicating with the community. In propaganda posters created during World War I and II, the negative aspects of the wars were generally not depicted. This was done to motivate the public and adopt an attitude that turns adverse conditions in their favor. The focus of this study is to analyze the visual elements, symbols, and stylistic features of posters that call men to war, encourage women to contribute to the war and the resulting economic crisis, demonize enemies and openly threaten those engaged in espionage. By doing so, the study aims to reveal how these posters create an impact and serve their communication purposes.