Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde Web 2.0 araçlarının kullanımı: Türkiye Maarif Vakfı Okulları Irak örneği
The use of Web 2.0 tool in teaching Turkish as a foreign language: Case of Turkey Maarif Foundation Schools Iraq
  1. Tez No: 840277
  2. Yazar: MUHAMMED EMİN SUBAŞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMİN TUĞLUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk dili, Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi, Web 2.0 araçları, Türkiye Maarif Vakfı, Irak, Turkish language, Teaching Turkish as a foreign language, Web 2.0 tools, Türkiye Maarif Foundation, Iraq
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Teknoloji çağı olarak adlandırılan günümüzde internet uygulamaları çağımızın bir gerçeği olmuştur. Özellikle kullanıcının merkezde olduğu, etkileşimli, kullanıcısı çoğaldıkça gelişen, kolektif zekânın ürünü olan Web 2.0 araçları önemli bir değişimin başlangıcıdır. Bu araçlar, her alanda olduğu gibi dil öğretim alanında dolayısıyla yabancı dil olarak Türkçenin öğretimi alanında da kullanılmaktadır. Yabancı dil olarak Türkçe öğretim dersleri, Web 2.0 araçları ile etkileşimli ve eğlenceli hâle getirilmektedir. Bu araştırmada, yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde Web 2.0 araçlarının kullanımının öğretici görüşleri açısından değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda Türkiye Maarif Vakfı Irak Temsilciliği altında bulunan dört okulda yabancı dil olarak Türkçenin öğretimi alanında görev yapan 14 öğretmenle görüşmeler yapılmıştır. Bu araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan“Durum Çalışması”ile desenlenmiştir. Araştırmanın verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanarak toplanmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda Web 2.0 araçlarının yabancı dil olarak Türkçe alanında kullanılmasının materyal çeşitliliği sağladığı, öğretime destek verdiği dersi ilgi çekici ve etkili hâle getirdiği, eğlenerek öğrenme sağladığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde Web 2.0 araçlarının kullanımında Türkçe içerik eksikliği, öğretmen donanım eksikliği, altyapı eksikliği ve Web 2.0 araçlarının karmaşıklığı gibi bazı sorunlarla karşılaşıldığı tespit edilmiştir. Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde Web 2.0 araçlarının etkin kullanımı için hizmet içi eğitimler yapılması ve teknolojik imkânların artırılması gerektiği tespit edilmiştir. Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde kullanılan Web 2.0 araçlarına ilişkin katılımcıların görüşleri doğrultusunda elde edilen sonuçlara göre katılımcıların en çok kullandıkları Web 2.0 araçları Wordwall, Canva, Youtube, Kahoot, Classdojo, Learningapps olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's era referred to as the age of technology, internet applications have become a reality of our time. Especially the Web 2.0 tools, which are a product of collective intelligence, interactive, user-centered, and evolving with increasing users, are the beginning of a significant transformation. These tools, which are used in various fields, including language teaching, are also used in the instruction of Turkish as a foreign language. Foreign language teaching lessons for Turkish as a foreign language are made interactive and entertaining through Web 2.0 tools. This study aims to evaluate the use of Web 2.0 tools in teaching Turkish as a foreign language from the perspective of educators. In this context, interviews were conducted with 14 teachers who work in 4 schools under the Turkey Maarif Foundation Iraq Representation, teaching Turkish as a foreign language. The research was designed using a qualitative research method known as“Case Study”. Data for the research were collected through semi-structured interview forms. The obtained data were analyzed using content analysis method. As a result of the research, it was concluded that the use of Web 2.0 tools in teaching Turkish as a foreign language provides material diversity, supports instruction, makes lessons interesting and effective, and enables enjoyable learning. Some challenges encountered in the use of Web 2.0 tools in teaching Turkish as a foreign language include lack of Turkish content, teacher training deficiencies, infrastructure limitations, and the complexity of Web 2.0 tools. In order to effectively use Web 2.0 tools in teaching Turkish as a foreign language, in-service training and enhancement of technological resources are necessary according to the participants. According to the results obtained based on the participants' views regarding the Web 2.0 tools used in teaching Turkish as a foreign language, the most commonly used Web 2.0 tools are“Wordwall”,“Canva”,“Youtube”,“Kahoot”,“Classdojo”, and“Learningapps”.