Medeni yargılama hukukunda hükmün tamamlanması usûlü
- Tez No: 840291
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMİDE ÖZDEN ÖZKAYA FERENDECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Hükmün Tamamlanması, Medeni Usul Hukuku, Hükmün Tavzihi, Hükmün Tashihi, Kanun Yolları, Alman Medeni Usul Hukukunda Hükmün Tamamlanması, Completion of Judgment, Civil Procedure Law, Clarification of Judgment, Correction of Judgment, Legal Remedy, Completion of Judgment in German Civil Procedure Law
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk-Alman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu tez çalışmasında, Türk Medeni Usul Hukukunda önemli bir yere sahip olan ve mahkeme kararlarının icrasını hukuka uygun bir şekilde yerine getirilmesini sağlayan, lehine hüküm verilen tarafın hukuki korunmasının sağlanması bakımından önem arz eden hükmün tamamlanması kurumunun usulü ile karşılaşılabilecek muhtemel sorun ve çözümler ortaya konulmaya çalışılmıştır. Söz konusu kurum incelenirken hükmün tavzihi ile hükmün tashihi ile tahkim uygulamasındaki hükmün tamamlanması kurumlarına da değinilmiş ve bunlara ilişkin mahkeme kararları da incelenip değerlendirilmiştir. Tez konumuz olan hükmün tamamlanması usulü ile karşılaşılabilecek muhtemel sorunlar ve çözümleri ortaya konulmaya çalışılırken Alman hukuk sistemindeki düzenlemeler ve yargı kararlarından faydalanılmıştır. İlgili kurum bu çerçevede incelenmiş olup, Türk hukuk sisteminde ne denli önem arz ettiği de ortaya konmaya çalışılmıştır. Çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde hükmün tamamlanması kurumu mukayeseli hukuk açısından incelenmiş olup, özellikle Alman hukuku içerisindeki uygulanma biçimine değinilmiştir. İkinci bölümde hükmün tamamlanmasının hukuki niteliği ve genel bilgiler ele alınıp incelenmiştir. Üçüncü bölümde hükmün tamamlanması usulü ve hükmün tamamlanması sebepleri incelenmiş, son bölüm olan dördüncü bölümde ise hükmün tavzihi, hükmün tashihi ve tahkimde hükmün tamamlanması ile kıyaslanması irdelenmiştir. Çalışmamızın sonuç kısmında tez konumuz kapsamında varmış olduğumuz sonuçlar tek tek ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, attempts have been tried to reveal the possible problems and solutions that may be encountered with the procedure of the institution of the completion of the judgment, which has an important place in the Turkish Cvil Procedure Law and is important in terms of carrying out the execution of the court decisions in a healthy way and ensuring the legal protection of the party in favor of which the verdict is given. While examining the institution in question, court decisions regarding the institutions of the correction of the judgment, the correction of the judgment, and the completion of the judgment in arbitration practice were also used. While trying to reveal the possible problems and solutions that may be encountered with the completion of the judgment, the and judicial decisions in the German legal system were used. The relevant institution has been examined within this framework, and attempts have been made to reveal its importance in the Turkish legal system. This study consists of four main parts. In the first part, the institution of completion of judgement is analyzed in terms of comparative law, and its application in German law is mentioned. In the second part, the legal nature of the completion of the judgment and general information are discussed. In the third part, the procedure for the completion of the judgment and the reasons for the completion of the judgment are examined. In the fourth part, the approval of the judgment, the correction of the judgment, and its comparison with the completion of the judgment in arbitration are examined.