Sağlık kurumlarında çalışma ortamlarının ergonomik açıdan değerlendirilmesi: Bir özel hastane örneği
Ergonomic working environments in health institutions evaluation from perspective: A private hospital example
  1. Tez No: 840428
  2. Yazar: KEZİBAN SEVİNÇTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YETER DEMİR USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışma ortamı, ergonomi, sağlık, sağlık kurumları, sağlık kurumlarında ergonomi, Ergonomics, ergonomics in health institutions, health, health institutions, working environment
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Sağlık kurumları çok farklı disiplinlere sahip meslek gruplarını bir arada bulunduran yönetilmesi karmaşık ve güç olan yapılardır. Özellikle hastanelerde çalışanların çoğu fiziksel güce dayalı ve ergonomik olmayan çalışma ortamlarından kaynaklanan birçok iş kazaları ve meslek hastalıkları gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşmaktadır. Bu çalışmanın amacı İstanbul ilinde faaliyet gösteren üçüncü basamak sağlık hizmeti sunan Medipol Mega Üniversite Hastanesinde görev yapan personelin çalışma ortamının ergonomik açıdan mevcut durumunu ortaya koymak ve personelin işyeri ergonomisine ilişkin algılamalarının çeşitli sosyo-demografik özelliklere göre farklılık gösterip göstermediğinin tespit edilmesidir. Kesitsel ve Tanımlayıcı nitelikte olan bu çalışmada sosyo-demografik bilgi formu ve İşyeri Ergonomisi Ölçeği (İEÖ) kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini, Medipol Mega Üniversite Hastanesinde hekim, hemşire/ebe, sağlık teknikeri/teknisyeni, diğer sağlık personeli, idari personel ve destek hizmet personeli olarak görev yapan 2639 çalışan oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemi ise en az 336 olarak hesaplanmış ve 384 kişiye ulaşılmıştır. Çalışmada elde edilen verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, T testi, Mann-Whitney U, Tek yönlü varyans (ANOVA) analizi ve Kruskal-Wallis H testi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda İEÖ puan ortalamasının (X̄= 3,780, Ss= 0,682) orta düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların İEÖ'ye yönelik algılamaları cinsiyete, yaşa, mesleğe, çalışma şekline ve çalışma birimine göre anlamlı bir farklılık gösterirken; medeni duruma, eğitim durumuna, kurumdaki çalışma yılına ve meslekteki çalışma yılına göre anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Çalışma sonuçlarından hareketle sağlık kurumlarında çalışma ortamlarının ergonomik açıdan düzenlenerek güvenli ve sağlıklı çalışmanın kurum kültürü haline getirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Health institutions are structures that are complex and difficult to manage, bringing together professional groups with many different disciplines. Most of the employees, especially in hospitals, face health problems such as many work accidents and occupational diseases caused by physical strength and non-ergonomic working environments. The aim of this study is to reveal the current ergonomic situation of the working environment of the staff working at Medipol Mega University Hospital, which provides tertiary healthcare services in Istanbul, and to determine whether the staff's perceptions of workplace ergonomics differ according to various socio-demographic characteristics. In this cross-sectional and descriptive study, socio-demographic information form and Workplace Ergonomics Scale (WES) were used. The population of the study consists of 2639 employees working as physicians, nurses/midwives, health technicians/technicians, other healthcare personnel, administrative personnel and support service personnel at Medipol Mega University Hospital. The sample of the study was calculated to be at least 336 and 384 people were reached. Descriptive statistics, T test, Mann-Whitney U, One-way analysis of variance (ANOVA) and Kruskal-Wallis H test were used to analyze the data obtained in the study. As a result of the study, it was determined that the WES score average (X̄= 3.780, Ss= 0.682) was at a medium level. While the participants' perceptions of WES differ significantly according to gender, age, profession, working style and work unit; It was determined that there was no significant difference according to marital status, educational status, years of working in the institution and years of working in the profession. Based on the study results, it is recommended that working environments in healthcare institutions be arranged ergonomically and that safe and healthy working becomes the corporate culture.