Kadınların yerel yönetimlere katılımı ve yerel yönetimlerde temsili: Adana örneği
Women's participation and representation in local governments: The case of Adana
- Tez No: 840437
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL KANADIKIRIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyasal Katılma, Kadın, Yerel Yönetimler, Adana, Political Participation, Woman, Local Government, Adana
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tarsus Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Türkiye nüfusunun yarısına tekabül eden kadınların yerel yönetimlerde temsilinin oldukça düşük seviyede olduğu çeşitli çalışmalarla ortaya konulmuştur. Yapılan çalışmaların çoğunda kadın temsilinin ulusal temsilde ve yerel temsilde eşitliğinin sağlanamamasında toplumun siyasal kültürünün etkisi, kadınların ekonomik güvencelerinin olmayışı, yeterli düzeyde bilgi ve donanımlarının olmayışı, partilerin aday listelerinde erkeklere öncelik vermeleri gibi sebepler sayılmaktadır. Oysa kadınların geleneksel rolleriyle bağdaştırdıkları yerel yönetimlere katılımı ve yerel yönetimlerde temsillerinin daha ulaşılabilir olduğuna dair kanaat yaygındır. Fakat Türkiye'de kadınlar yerel siyasette ulusal siyasetten dahi daha düşük seviyede yer almaktadırlar. Bu çalışmada Adana özelinde kadınların yerel temsilinde eşitlik olup olmadığı araştırılmıştır. Adana ili ekonomik yönden gelişmiş, nüfusunun yarısını kadınların oluşturması, kozmopolit, dinamik yapılı ve bütün siyasi partilerin seçmen kitlesinin yer alması nedeniyle seçilmiştir. Daha sonra Ankara, Bursa, Aydın ve Gaziantep illeri yerelde kadın temsili bağlamında irdelenmiştir. Ankara ve Bursa illeri Türkiye'deki en fazla nüfusa sahip olan beş ilden ikisi olduğu için seçilmiştir. Aydın ve Gaziantep illerinde büyükşehir belediye başkanlarının kadın olmasının kadınların yerel temsiline etkisinin bulunup bulunmadığını incelemek için seçilmiştir. Daha sonra bu örnekler Adana ile mukayese edilmiştir. Bu örneklerden hareketle kadınların yerelde temsilinin bu hakları elde etmelerinin üzerinden yaklaşık 100 yıl geçmesine rağmen erkeklerle eşit seviyeye gelemediği tespit edilmiştir. Çalışmada yer alan örneklerden hareketle Türkiye'deki kadınların yerel temsilinde eşitliğini sağlamaya yönelik çözüm önerileri sunularak kadınların ulusal temsilde eşitliğine katkı sağlamak amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Various studies have shown that the representation of women in local governments, who constitute half of Turkey's population, is low. In most studies, reasons such as the influence of the political culture of the society, the lack of economic security of women, their lack of sufficient knowledge and equipment, and the fact that parties give priority to men in their candidate lists are listed as reasons for the failure to ensure equality of women's representation in national and local representation. However, it is widely believed that women's participation and representation in local governments, which they associate with their traditional roles, is more accessible. However, women in Turkey are at a lower level in local politics than in national politics. In this study, we investigated whether equality existed in the local representation of women in Adana. Adana province was chosen because it is economically developed, half of its population comprises women, it is cosmopolitan, dynamic, and has a voter base for all political parties. The provinces of Ankara, Bursa, Aydın, and Gaziantep were then examined. Ankara and Bursa provinces were chosen because they are two of the five most populated provinces in Turkey. It was chosen to examine whether the fact that the metropolitan mayors are women in Aydın and Gaziantep provinces affects the local representation of women. Later, these examples were compared to of those Adana. Based on these examples, it has been determined that women's local representation has not reached the same level as that of men, even though nearly 100 years have passed since they gained these rights. Based on the examples in the study, this study aims to contribute to the national representation of women by offering suggestions to ensure equality in the local representation of women in Turkey.