Çocukluk örseleyici yaşantısının kimlik gelişimine olan etkisinde psikolojik dayanıklılığın aracı rolü
The instrumental role of psychological resistance in the effect of childhood experience on identity development
- Tez No: 840445
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLHAN GÖKÇE CERAN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk Örseleyici Yaşantı, Psikolojik Dayanıklılık, Kimlik Gelişimi, Childhood Traumatic Experience, Resilience, Identity Development
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmada Çocukluk Örseleyici Yaşantıya sahip bireylerin Kimlik Gelişimi üzerinde Psikolojik Dayanıklılığın etkisi araştırılmış, Kimlik Gelişimi ve Psikolojik Dayanıklılığın alt değişkenleri ve Çocukluk Örseleyici Yaşantının faktörleri incelenmiştir. Çocukluk örseleyici yaşantısı ihmal ve istismar gerekçeleri ile araştırıldığında önemli ruh sağlığı problemlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple çocukluklarında örseleyici yaşantılar geçiren bireylerin kimlik gelişimlerinin nasıl bir ilerleyiş sağladığı ve psikolojik dayanıklılığın bu gelişimdeki yeri araştırmanın temel motivasyon kaynağını oluşturmuştur. Psikolojik Dayanıklılık kavramının araştırmaya dâhil edilmesi literatürdeki sınırlılığa katkı sunması açısından önemli görülmüştür. Araştırmanın örneklem grubunu 188 kadın, 196 erkek olmak üzere toplam 384 yetişkin oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak katılımcılara; Demografik Bilgi Formu, Çocukluk Örselenme Yaşantıları Ölçeği, Kimlik Gelişiminin Boyutları Ölçeği ve Kısa Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği sunulmuştur. Araştırma SPSS 25'e kodlanarak aktarılmış analize hazır hale getirilmiştir. Ölçek ve alt ölçeklerin normal dağılım varsayımını sağlayıp sağlamadığı kontrol edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda fiziksel istismar, duygusal istismar ve duygusal ihmalin seçeneklerin genişlemesine araştırılmasında psikolojik dayanıklılığın anlamlı bir biçimde aracılık etkisi olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of Resilience on the Identity Development of individuals with Childhood Abusive Experiences was investigated, and the sub-variables of Identity Development and Resilience and the factors of Childhood Abusive Experience were investigated. When the traumatic childhood life is investigated for the reasons of neglect and abuse, it emerges as one of the important mental health problems. For this reason, the progress of the identity development of individuals who had traumatic experiences in their childhood and the place of psychological resilience in this development constituted the main motivation source of the research. The inclusion of the concept of Resilience in the research was considered important in terms of contributing to the limitation in the literature. The sample group of the study consists of 384 adults, 188 women and 196 men. As data collection tools in the research, the participants; Demographic Information Form, Childhood Trauma Scale, Dimensions of Identity Development Scale and Brief Resilience Scale were presented. The research was coded in SPSS 25 and made ready for analysis. It was checked whether the scale and subscales provided the assumption of normal distribution. As a result of the analysis, it was determined that psychological resilience has a significant mediating effect in the investigation of physical abuse, emotional abuse and emotional neglect in the expansion of options.