Karanlık üçlü (dark triad) kişilik örüntülerinin çocukluk çağı örseleyici yaşantıları ve yeniden mağduriyet (re-viktimizasyon) açısından değerlendirilmesi-İstanbul örneklemi
Evaluation of dark triad personality patterns in terms of childhood trauma and re-victimization-Istanbul sample
  1. Tez No: 727427
  2. Yazar: GÜLÇİN ŞENYUVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. FATİH YAVUZ, DOÇ. DR. Z. BELMA GÖLGE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Adli Tıp, Psikoloji, Forensic Medicine, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk örseleyici yaşantıları, karanlık üçlü, ebeveyn tutumu, bağlanma, tanık olma, aile işleyişi, psikolojik/kişilerarası manipülasyon, yeniden mağduriyet, Childhood traumatic experiences, dark triad, parental attitude, attachment, witnessing, family functioning, psychological/interpersonal manipulation, re-victimization
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 360
Özet
Sosyal bir varlık olan bireyin, toplum içinde nasıl bir insan olduğunu kişilik ve davranış tarzları belirlemektedir. Son yıllarda literatüre girmiş olan kişiliğin karanlık tarafı olarak bilinen karanlık üçlü (dark triad) kişilik özelliklerinin toplum içinde var olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Karanlık üçlü kişilik özellikleri ve bu özelliklerin nasıl geliştiğine dair daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı; kişilik gelişiminde katkısı olduğuna inanılan bağlanma stilleri, ebeveyn tutumları, aile içi işleyişler, çocukluk çağı örseleyici yaşantılar ve aile içi şiddete tanık olma değişkenlerinin karanlık üçlü kişilik özelliğinin oluşumundaki etkileri araştırmak ve bu kişilik özelliklerinin yeniden mağduriyete etkisini incelemektir. Araştırmada İstanbul ilinde yaşayan 18-65 yaş aralığındaki 720'si kadın, 283'ü erkek olmak üzere 1003 katılımcıdan oluşmaktadır. Katılımcıların yaş ortalaması 32.16 (SS: 10.36) bulunmuştur. Katılımcılara“Demografik Bilgi Formu”, Özel Hayata ve Olumsuz Yaşam Deneyimlerine Yönelik Bilgi Formu“, ”Çocukluk Örselenme Yaşantıları Ölçeği“, Karanlık Üçlü Kişilik Ölçeği”,“Anne-Babaya Bağlanma Ölçeği”,“Aile İşleyiş Biçimi Ölçeği”,“Kısaltılmış Algılanan Ebeveyn Tutumları Ölçeği-Çocuk Formu”, Adapte Edilmiş Çatışma Çözme Ölçeği“ ve ”İnsan İlişkilerinde Manipülasyon Ölçeği" uygulanmıştır. Araştırmanın verilerinin, SPSS v.21 Paket programı kullanılarak Aracılık Analizi- Model 6 (Hayes, 2013) yöntemiyle değerlendirilmiştir. Katılımcıların demografik, klinik, adli değişkenler ve ölçeklerden aldıkları ortalamaların karşılaştırıldığı betimleyici analizler, karanlık üçlü kişilik özellikleri, insan ilişkilerinde manipülasyon, çocukluk çağı örseleyici yaşantıları, ebeveyne bağlanma, ebeveyn tutumları ve aile içi şiddete tanıklık puanları arsındaki ilişkilerinin incelendiği Pearson korelasyon analizleri, regresyon analizleri ve ardından aracı değişken analizleri yürütülmüştür. Çalışmanın sonuçları incelendiğinde; demografik değişkenler ve ölçeklerden alınan puanlar arasında literatür ile uyumlu anlamlılıklar bulunmuştur. Aracılık rolü açısından değerlendirildiğinde aile içi şiddete tanıklık ile karanlık üçlü kişilik özellikleri arasındaki ilişkide çocukluk çağı örseleyici yaşantıları ve kişilerarası manipülasyonun tam aracılık etkisinin; ebeveyn tutumları arasından aşırı koruyucu anne ve aşırı koruyucu baba ile karanlık üçlü kişilik özellikleri arasındaki ilişkide kişilerarası manipülasyonun kısmi aracılık etkisinin; yine ebeveyn tutumları arasından reddedici baba ile karanlık üçlü kişilik özellikleri arasındaki ilişkide çocukluk çağı örseleyici yaşantıları ve kişilerarası manipülasyonun tam aracılık etkisinin bulunduğu tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar literatürde yer alan araştırmalar kapsamında tartışılmıştır. Kişiliğin karanlık tarafı olarak atfedilen karanlık üçlü kişilik özelliklerinin gelişimine etki eden faktörlerin değerlendirmek, yeniden mağdur olmayı önlemeye yönelik katkı sağlamak ve gelecek çalışmalara ışık tutmak hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Personality and behavior styles determine what kind of a person an individual is in society. It is an undeniable fact that the dark triad personality traits, known as the dark side of personality, which have entered the literature in recent years, exist in society. More research is needed on the dark triad personality traits and how they develop. The main purpose of this study is to investigate the effects of the variables of attachment styles, parental attitudes, family functioning, childhood traumatic experiences and witnessing domestic violence, which are believed to contribute to personality development, on the formation of the dark triad personality trait and to examine the effects of these personality traits on re-victimization. The research consists of 1003 participants, 720 of whom are women and 283 are men, aged between 18-65 living in the province of Istanbul. The mean age of the participants was 32.16 (SD: 10.36). Participants were given a“Demographic Information Form”,“Information Form for Private Life and Negative Life Experiences”,“Childhood Trauma Questionnaire”,“Short Dark Triad Personality Scale”,“Parental Bonding Instrument”,“Family Functioning Style Scale”,“S-EMBU for Children”,“Adapted Conflict Resolution Scale”and“İnsan İlişkilerinde Manipülasyon Ölçeği/Manipulation Scale in Human Relationships”. The data of the research were evaluated with the Mediation Analysis- Model 6 (Hayes, 2013) method using the SPSS v.21 Package program. Descriptive analyzes comparing the demographic, clinical, forensic variables and the averages of the participants from the scales, Pearson correlation analyzes, regression analyzes and analysis of the relationships between dark triad personality traits, manipulation in human relationships, childhood traumatic experiences, attachment to parents, parental attitudes and witnessing to domestic violence scores and then, mediator variable analyzes were carried out. When the results of the study are examined; significances consistent with the literature were found between demographic variables and the scores obtained from the scales. When evaluated in terms of the mediating role, it was determined that the full mediation effect of childhood traumatic experiences and interpersonal manipulation in the relationship between witnessing domestic violence and dark triad personality traits; partial mediation effect of interpersonal manipulation on the relationship between overprotective mother and overprotective father and dark triad personality traits among parental attitudes; again, among parental attitudes, childhood traumatic experiences and interpersonal manipulation in the relationship between the rejecting father and the dark triad personality traits had a full mediator effect. The results obtained are discussed within the scope of the studies in the literature. It is aimed to evaluate the factors affecting the development of the dark triad personality traits, which are attributed as the dark side of personality, to contribute to prevent re-victimization and to shed light on future studies.