Ballıca mağarası (Tokat) alg florası
Ballıca of cave (Tokat) algae flora
  1. Tez No: 84045
  2. Yazar: BEDRETTİN SELVİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZEKERİYA ALTUNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Mağara, Epilitik, Epifitik, Cyanophyta, Chlorophyta, Bacillariophyta, Cave, Epilithic, Epiphytic, Cyanophyta, Chlorophyta, Bacillariophyta
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmada Haziran 1997-Mayıs 1998 tarihleri arasında Ballıca Mağarası'nın (Tokat) alg komposizyonu incelenmiştir. Ayrıca, mağara dibinde bulunan su birikintisinden alınan örneklerde suyun bazı fiziksel ve kimyasal analizleri de yapılmıştır. Mağara suyunda algal gelişme için yeterli besin tuzlarının olmadığı görülmüştür. Ballıca Mağarası'nda iki tip alg florası tespit edilmiştir; birincisi kayalar üzerinde yaşayan epilitik, ikincisi ise mağaranın duvarlarında yetişen Likenler ve Musci (Bryophyta) üzerindeki epifitik alg florasıdır. Epilitik ve epifıtik flora Cyanohyta (mavi-yeşil algler), Chlorophyta (yeşil algler) ve Bacillariophyta (diyatomeler)'dan oluşmuştur. Ballıca Mağarası alg florasında Cyanophyta dominant olmuştur. Bunu sırası ile Bacillariophyta ve Chlorophyta takip etmiştir. Florada Chroococcus turgidus, Synechococcus aeruginosus, Synechococcus major, Oscillatoria subbrevis, Oscillatoria amphibia, Phormidium foveolarum, Nostoc disciforme, Nostoc microscopicum ve Pseudanabaena catenata diğer taksonlara oranla da yaygın ve yoğun türler olmuştur. Florada 76 takson tanımlanmış olup bunlardan 9'u Türkiye alg florası için yeni kayıttır. Bunlar: Melosira roeseana Rabh., Navicula gallica var. perpusilla (Grun.) Krammer and Lange-Bertalot, Gloeocapsa carocina Kütz., Gloeocapsa decorticans (A Br.) Richter, Gloeocapsa quaternata (Breb.) Kütz., Gloeocapsa sanguinea (Ag.) Kütz., Gloeothece rupestiris var. tepidariorum (A. Br.) Hansg., Nostoc disciforme Fritsch, Nostoc longstafTı Fritsch'tir. Ayrıca Chroococcus turgidus ve Oscillatoria tenuis'm dışındaki 74 takson Türkiye'nin mağaraları için ilk kez rapor edilmiştir. Araştırma süresince epilitik ve epifıtik flora içinde büyük bir değişiklik kaydedilmemiştir. Bu çalışma, mağara alg florasının önemli ve diğer habitatlardan nispeten farklı olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this reseach, the composition of the algae of the Ballıca Cave (Tokat) were studied between June 1997 and May 1998. In addition, where taken from small polls on the ground of cave the physical and chemical analysis of the cave water were determined. Cave water has not enough nutrient salt for algal growth the water of cave. Two types of algal flora were determined at the Ballıca Cave. The first one is the epilithic algal flora which lives on the surfaces of rocks and the second one is the epiphytic algal flora which grows on the Lichenes and Musci (Bryophyta) of moses at cave walls. Epilithic and epiphytic flora are consisted of Cyanophyta (blue-green algae), Chlorophyta (green algae) and Bacillariophyta (diatoms). Cyanophyta was dominant in algal flora. That were followed by Bacillariophyta and Chlorophyta respectively. The ratio Chroococcus turgidus, Synechococcus aeruginosus, Synechococcus major, Oscillatoria subbrevis, Oscillatoria amphibia, Phormidium foveolarum, Nostoc disciforme, Nostoc microscopicum and Pseudanabaena catenata were cammon and dense than other taxa in the flora. In the flora a total of 76 taxa were determined. The nine taxa that were new records for the algal flora of Turkey are: Melosira roeseana Rabh., Navicula gallica var. perpusilla (Grun.) Krammer and Lange-Bertalot, Gloeocapsa carocina Kütz., Gloeocapsa decorticans (A Br.) Richter, Gloeocapsa quaternata (Breb.) Kiitz., Gloeocapsa sanguinea (Ag.) Kütz., Gloeothece rupestiris var. tepidariorum (A. Br.) Hansg., Nostoc disciforme Fritsch, Nostoc longstaffi Fritsch. In addition, 74 taxa out Chroococcus turgidus and Oscillatoria tenuis were found to be new for the Turkey caves. A slight change was recorded in the epilithic and epiphytic flora over the studied period. In this study it is suggested that a cave algal flora could be important and relatively different from other habitats.