Factors that affect the intention to use e-learning sites: A study from the perspective of technology acceptance model
E-öğrenme sitelerini kullanma niyetini etkileyen faktörler: Teknoloji kabul modeli perspektifinden bir çalışma
- Tez No: 840564
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE KİREZLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Electronic-learning (e-learning), TAM (Technology Acceptance Model), Technology-related factors, Instructor-related factors, course-related factors
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
İnternet, hayatımızı değiştiren önemli bir teknolojik gelişme olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışma, Teknoloji Kabul Model'ini kullanarak öğrencilerin e-öğrenme web sitelerini kullanma niyetini araştırmaktadır. Modelimiz başlıca yedi değişkeni içeriyor: teknoloji ile ilgili değişkenler, öğretmen ile ilgili değişkenler, ders ile ilgili değişkenler, algılanan fayda, algılanan kullanım kolaylığı, keyif ve kullanma niyeti. Veriler Google Forms aracılığıyla toplandı. 20 yaşından büyük 209 yetişkin öğrenciye uygulanan bir Likert tipi anket kullanıldı. Sonuçlar, öğretmen ve ders ile ilgili faktörlerin, algılanan fayda ve keyif faktörlerinin e-öğrenme web sitelerini kullanma niyetini olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Ancak algılanan kullanım kolaylığının algılanan faydaya olumlu etki etmediği görüldü. Son olarak, teknoloji ile ilgili faktörlerin algılanan fayda, algılanan kullanım kolaylığı ve keyif üzerinde olumlu etkisi olmadığı sonucuna varıldı. Bu sayede teknolojinin e-öğrenme web sitelerini kullanma niyetine etki etmediği sonucuna varıldı. Anahtar Kelimler: E-öğrenme; Teknoloji kabul modeli, teknoloji ile ilgili faktörler; Öğretmen ile ilgili faktörler; Ders ile ilgili faktörler
Özet (Çeviri)
The internet is a major technological development changing our life. This study investigates students' intents to use of electronic learning (e-learning) platforms using Technology Acceptance Model, known as TAM. Our model consists seven variables mainly, technology related variables, instructor related factors, course related factors, perceived usefulness, known as PU, perceived ease of use, known as PEOU, enjoyment and intention to use. Data have been gathered through google forms. Likert type questionnaire and applied 209 adult students who are older than 20. Results shown that instructor and course related factors and PU and PE positively affect desire of using e-learning. However, PEOU doesn't affect to PU. At last technology related-factors don't affect the PU, PEOU, PE. By means of this we concluded that the technology doesn't affect to intention use of e-learning.