Üniversite öğrencilerinin dürtüsellik ve sosyal problem çözme becerileri ile spor bahsi bağımlılığı arasındaki ilişki: Spor bahsi oynama motivasyonunun doğrudan ve dolaylı rolü
The relationship between university students' impulsivity and social problem solving skills and sports betting addiction: The direct and indirect role of sports betting motivation
- Tez No: 840563
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAŞİT AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: üniversite öğrencileri, spor bahsi bağımlılığı, dürtüsellik, sosyal problem çözme becerisi, spor bahsi motivasyonu, university students, sports betting addiction, impulsivity, social problem solving skills, sports betting motivation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinde, dürtüsellik ve sosyal problem çözme becerileri ile spor bahsi bağımlılığı arasındaki ilişkide spor bahsi oynama motivasyonunun doğrudan ve dolaylı rolünü incelemektir. Araştırma örneklemini, 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Yarıyılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde lisans öğrenimine devam etmekte olan, yaş aralığı 18-28 olan, yaş ortalamaları 21.4 olan (Ss=1.69), toplam 793 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak 'Kişisel Bilgi Formu, Spor Bahsi Bağımlılık İndeksi, Spor Bahsi Motivasyon Ölçeği, Barratt Dürtüsellik Ölçeği Kısa Formu, Sosyal Problem Çözme Envanteri Kısa Formu' ölçekleri kullanılmıştır. Verilerin analiz aşamasında, ilişkisel tarama modeli kapsamında yapısal eşitlik modeli kullanılmıştır. Analizler SPSS 22 ve AMOS paket programları ile yapılmıştır. Araştırmanın ilk analizlerine göre aracı değişken modelde olmadan dürtüsellik arttıkça spor bahsi bağımlılığı artmaktadır yine benzer şekilde dürtüsellik arttıkça spor bahsi oynama motivasyonu artmaktadır. Sosyal problem çözme becerileri düştükçe spor bahsi oynama motivasyonunu artmaktadır ve sosyal problem çözme becerileri düştükçe kişinin spor bahsi bağımlılığı artmaktadır. Araştırma sonuçlarına göre spor bahsi oynama motivasyonları, dürtüsellik, sosyal problem çözme becerileri üzerinde kısmi aracılık etkisine sahiptir. Araştırma modelinde aracı değişken var iken yüksek spor bahsi oynama motivasyonuna sahip kişi, dürtüsellik düzeyi yüksek ise spor bahsi bağımlılığı riski artmaktadır. Yine benzer şekilde araştırma modelinde aracı değişken var iken yüksek spor bahsi oynama motivasyonuna sahip kişi, zayıf sosyal problem çözme becerilerine sahip ise spor bahsi bağımlılığı riski artmaktadır. Araştırma neticesinde elde edilmiş olan bulgular, ilgili alanyazında tartışılmış ve ileride yapılacak olan çalışmalara öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the direct and indirect role of sports betting motivation in the relationship between impulsivity and social problem-solving skills and sports betting addiction in university students. The research sample consists of a total of 793 university students, aged 18-28, with an average age of 21.4 (Sd = 1.69), who are continuing their undergraduate education at Muğla Sıtkı Koçman University in the Spring Semester of the 2021-2022 Academic Year. 'Personal Information Form, Sports Betting Addiction Index, Sports Betting Motivation Scale, Barratt Impulsivity Scale Short Form, Social Problem Solving Inventory Short Form' scales were used as data collection tools in the research. During the data analysis phase, structural equation model was used within the scope of the relational screening model. Analyzes were made with SPSS 22 and AMOS package programs. According to the first analysis of the research, the mediator variable was not included in the model. As impulsivity increases, sports betting addiction increases; similarly, as impulsivity increases, the motivation to play sports betting increases. As social problem-solving skills decrease, motivation for sports betting increases, and as social problem-solving skills decrease, a person's sports betting addiction increases. According to the research results, sports betting motivations have a partial mediating effect on impulsivity and social problem-solving skills. While there is a mediating variable in the research model, the risk of sports betting addiction increases if a person has a high motivation to bet on sports and a high level of impulsivity. Similarly, while there is a mediator variable in the research model, if the person with high sports betting motivation has weak social problem-solving skills, the risk of sports betting addiction increases. The findings obtained as a result of the research were discussed in the relevant literature and suggestions were presented for future studies.