Feridun ve divanı (İnceleme-metin)
Divan of Feridun (Analysis- the text)
  1. Tez No: 840714
  2. Yazar: MELİKE HANDE KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA TUNÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Alî Şîr Ferîdûn, Divan, Sebk-i Hindî, Klasik Türk Edebiyatı, Alî Şîr Ferîdûn, Divan, Sebk-i Hindî, Classical Turkish Literature
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 490
Özet
Bu çalışmada esas olarak, hayatı hakkında kaynaklarda pek fazla bilgi bulunmayan 17. yüzyıl şairlerinden Bosnalı 'Alî Şir Ferîdûn'un bilinen tek eseri olan Divan-ı Ferîdûn'u ve divanı ışığında hayatı incelenmiştir. Eserin üç nüshası tespit edilmiştir. Giriş ve üç ana bölümden oluşan çalışmamızın Giriş'inde, devrin siyasi durumu, 17. asır divan edebiyatı ve Hint üslubu üzerinde durulmuştur. Birinci Bölüm'de Ferîdûn'un hayatı hakkında bilgi verilmiş, divanından ve başka kaynaklardan edinilen bilgiler ışığında edebî kişiliği anlatılmıştır. İkinci Bölüm'de eser tanıtılmış; dil, üslup, şekil ve muhteva bakımından incelenmiştir. Vezin, kafiye, şiir sayısı, şiir türü hakkındaki veriler tablolaştırılmıştır. Nüsha tavsifinin akabinde Üçüncü Bölüm'de üç nüshanın karşılaştırılması ile kurulan metin transkripsiyonlu olarak Latin harflerine aktarılmıştır. Özel adlar dizini ve tıpkıbasımlarla metnin daha iyi kavranması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Divan-ı Ferîdûn, which is the only known work of Bosnian 'Ali Şir Ferîdûn', and his life in light of his divan are examined. Ali Şir Ferîdûn is a 17th century poet about whose life there is not much information found in the sources. Three copies of the work have been identified. In the Introduction of our study, which consists of an introduction and three main chapters, the political situation of the era, 17th century divan literature and Indian style are examined. In the First Chapter, information about Ferîdûn's life is given and his literary personality is described in light of information obtained from his divan and other sources. In the Second Chapter, the manuscript is introduced, and examined in terms of language, style, form and content. Data on prosody, rhyme, number of poems, and type of poetry are tabulated. Following the description of the copy, the text established by comparing the three copies was transcribed into Latin letters in the Third Chapter. The text is aimed to be better understand with the index of proper names and facsimiles.