Doğu Akdeniz meselesi ve Türkiye'nin Mavi Vatan doktrini
The issue of Eastern Mediterrenean and Blue Homeland doctrine of Turkey
  1. Tez No: 840728
  2. Yazar: MUHAMMED MURAT BALCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Eastern Mediterrenean, Blue Homeland Doctrine, Exclusive Economic Zone
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Dünyada giderek artan enerji açlığı, ülkelerin yeni enerji kaynağı bulma arayışının temel noktasını oluşturmaktadır. Çoğu gelişmekte olan ülkelerin komşu olarak yaşadığı bir coğrafi bölge olan Doğu Akdeniz ise son yıllarda denizin altında bulunan yeni ve zengin hidrokarbon kaynaklarının ortaya çıkması sonrası bir çekişme sahası halini almıştır. Doğu Akdeniz'e komşu ülkelerin aralarında bulunan çeşitli fikir ayrılıklarının yanına bir yenisi olarak eklenen Doğu Akdeniz'de paylaşım sorunu bu tezin önemli konularından birini oluşturmaktadır. Çalışmanın bir diğer önemli kısmı ise Türkiye'nin Doğu Akdeniz başta olmak üzere çevre denizlerdeki hak ve menfaatlerini gösteren Mavi Vatan doktrini ve devamında Mavi Vatan haritasıdır. Mavi Vatan doktrininin ortaya çıkışının öyküsü ve bu süreçte yaşanan gelişmeler çalışmada ele alınacaktır. Çalışmada Türkiye'nin denizdeki hak ve menfaatlerinin her şekilde korunacağının tüm dünyaya ilanı niteliğinde olan Mavi Vatan doktrini ve Doğu Akdeniz Bölgesinde yaşanan paylaşım sorunları ana konular olarak ele alınacaktır. Bunlara ek olarak ise bölge devletlerinin kendi menfaatleri doğrultusunda yaptığı ikili anlaşmalar, bölge devlerinin yaptığı Münhasır Ekonomik Bölge ilanları, uluslararası örgüt ve kurumların meseleye nasıl ve ne derecede dahil oldukları gibi konular ayrıntılı bir şekilde incelenecektir. Yaklaşık 3 trilyon dolarlık devasa hidrokarbon rezervlerine ev sahipliği yapan Doğu Akdeniz Bölgesi, bölge ülkelerinin hem enerji bağımsızlıkları hem de ekonomik refahları için çok büyük öneme sahiptir. Anahtar Kavramlar: Doğu Akdeniz, Mavi Vatan Doktrini, Münhasır Ekonomik Bölge
Özet (Çeviri)
Ever increasing energy need in the world constitutes the main point of countries' serching for new energy sources. The Eastern Mediterrenean, which is a geographical region where most developing countries live as neighbors, has become a field of contention in recent years after the emergence of new and rich hydrocarbon resources under the sea. The problem of sharing in the Eastern Mediterrenean , which has been added as a new addition to the various disagreements between the countries neighboring the Eastern Mediterrenean, constitutes one of the important topics of this thesis. Another important part of the study is the Blue Homeland doctrine, which shows Turkey's rights and interests in the surrounding seas, especially in the Eastern Mediterrenean, followed by the Blue Homeland map. The story of the emergence of the Blue Homeland doctrine and the developments in this process will be considered in this study. In this study, the Blue Homeland doctrine, which is an announcement to the whole world that Turkey's rights and interests at sea will be protected in every way and the sharing problems in the Eastern Mediterrenean Region will be discussed as main issues. In addition to those, issues such as the bilateral agreements made by regional states in line with their own interests, the Exclusive Economic Zone announcements made by the regional giants, how and to what extent international organisations and institutions are involved in the issue will be examined in detail. The Eastern Mediterrenean Region which is home to huge hydrocarbon reserves of approximately 3 trilllion dollars, has great importance for both the energy independence and economic prosperity of the countries of the Eastern Mediterrenean Region.