Prefabrike beton panel sistemlerin süre ve çevrecilik açısından standart betonarme sistemlerine göre irdelenmesi
Examination of industrial ready-mixed concrete panels in sustainable building manufacturing according to standard reinforced concrete systems in terms of duration and fritters
- Tez No: 840895
 - Danışmanlar: PROF. DR. ZÜLKÜF GÜNELİ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Mimarlık, Architecture
 - Anahtar Kelimeler: Endüstriyel üretim, Prefabrike sistemler, Standart beton, Mimari yapı elemanları, Industrial production, Prefabricated systems, Standard concrete, Architectural elements
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 89
Özet
Endüstriyel üretim günümüzde birçok alanda rol almakta olup mimari yapı sektöründe de önemli bir yere sahiptir. Endüstriyel üretimin süreci hızlandırması, iş gücünü minimalize etmesi ve çevresel anlamda sürdürülebilir çözümler sunması nedeniyle son dönemde oldukça fazla alanda ürün üretmeye başlamıştır. Mimari yapı sektöründe geleneksel olarak ifade edilen standart betonarme sistemler halen yaygın olarak kullanılmaktadır. Üretimde malzemenin aynı olmasına rağmen süreçteki farklı girdiler; maliyet, kalite, zaman, iş gücü, çevresel etkiler vb. prefabrike üretim betonarme sistemlere göre farklılık göstermektedir. Tezin ilerleyen kısımlarında bu farklılıkların neler olduğu ve endüstriyel üretimin mimari yapı alanındaki kullanım alanlarına değinilmiştir. Prefabrike betonarme sistemlerin üretim yeri ve şantiye alanına taşınmasına kadar olan süreçte hangi yapısal elemanların ihtiyaçları karşılayabilmekte olduğuna bakılmıştır. Mimari yapı sektöründe en çok kullanılan malzeme olarak halen betonarme karşımıza çıkmaktadır. Betonarme ile üretilen yapıların yapı ömrü yaklaşık 40-50 yıl gibi olmasından kaynaklı sürdürülebilir yapılar olduğu söylenebilir. Ancak üretim sürecinde yeterli hassasiyetin gösterilmediği durumlarda kullanılan malzeme için gerekli olan su kullanımı, demir donatıdaki atık miktarı ve moloz olarak ifade edilen beton kalıntılarının yaratmış olduğu çevresel ve ekolojik zararlar göz ardı edilmemelidir. Günümüzün sorunu olan çevre kirliliği dikkate alınmadan mimarinin ve inşaat sektörünün ilerlemesi mümkün görülmemektedir. Biz mimarlara ve mühendislere düşen tasarım ve üretim aşamasındaki çevreye duyarlı yaklaşımlarda bulunmak mesleki bir sorumluluk olmalıdır. Üstlenilen bu rol için öncelikle çevreselliğin ne demek olduğunu iyi anlamak ve süre ile paralel ilerlediğinin farkında olmak gerekmektedir. Bu noktada endüstriyel üretim önemli bir rol oynamaktadır. Tez içerisinde prefabrike ile standart üretim arasındaki çevresellik ve süre faktörleri karşılaştırılmıştır. Prefabrike üretim mimari yapı sektöründe bir çok alanda ürün çözümü sağlarken aynı zamanda süre ve çevresellik anlamında uzun vadede ekonomik faydalar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
It explains its place in the building sector in terms of architecture, to the fact that industrial production shows itself in many areas today. The fact that industrial production accelerates the process, minimizes the workforce and offers environmentally sustainable solutions, it has recently started to produce products in many areas. Standard reinforced concrete systems, which are traditionally expressed in the architectural construction sector, are still widely used. Although the material is the same in production, different inputs in the process; cost, quality, time, labor, environmental effects, etc. Prefabricated production differs according to reinforced concrete systems. In the following parts of the article, what these differences are and the usage areas of industrial production in the field of architectural structure are mentioned. It has been examined which structural elements can meet the needs in the process until the prefabricated reinforced concrete systems are transported to the production site and the construction site. Reinforced concrete is still the most widely used material in the architectural construction sector. It can be said that the structures produced with reinforced concrete are sustainable structures to the fact that the structure life is about 40-50 years. However, in cases where sufficient sensitivity is not shown in the production process, the use of water required for the material used, the amount of waste in the iron reinforcement and the environmental and ecological damages caused by concrete residues expressed as rubble should not be ignored. It is not possible for the architecture and construction industry to progress without considering the environmental pollution, which is the problem of today. As architects and engineers, it should be a professional responsibility to take environmentally sensitive approaches during the design and production phase. For this role assumed, first of all, it is necessary to understand what environmentalism means and be aware that it progresses in parallel with time. At this point, industrial production plays an important role. In the thesis, the environmental and time factors between prefabricated and standard production were compared. While prefabricated production provides product solutions in many areas in the architectural construction sector, it is seen that it also provides long-term economic benefits in terms of time and environment.