Sayısal imzalar ve faıl-stop sayısal imza tasarım
- Tez No: 84099
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM SOĞUKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Sayısal imza, Fail-Stop sayısal imzalar, Açık-anahtarlı (asimetrik) kriptosistemler, Kriptografi, Digital signature, Fail-Stop signatures, Public-key cryptosystems, Cryptography
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET Sayısal imzalar kendi gizli anahtarını bilen ve bu anahtarla imzasını üreten kişilerin haberleşeceği diğer kişiler tarafından rahatlıkla tanınmasını sağlarlar. Hesaplanamama açısından güvenli olan sayısal imzalar sınırsız hesaplama gücüne sahip kötü niyetli kişiler tarafından her zaman taklit edilebilirler. Fail-stop sayısal imzaların ortaya çıkmasıyla birlikte imza taklitçiliği zorlaştırılmış, taklitçiliğin yine de gerçekleşmesi durumunda ise bunun ispat edilmesi kolaylaştırılmıştır. Bu tezde bilinen sayısal imza algoritmaları tanıtıldıktan sonra verimli bir fail-stop imza algoritması sunulacak ve diğer imza algoritmalarıma pek çok yönden karşılaştırılacaktır. Ardından, geliştirilen ve bazı fail-stop imza algoritması özelliklerini gösteren yeni algoritma tanıtılacak ve genel olarak bu imza algoritmalarının karmaşıklık değerlendirmesi yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY Digital signatures allow a person who knows a secret key to make signatures that everybody can verify his identity. These signatures are only computationally secure in the sense that a forger with unlimited computing power can always make false signatures of other persons. With fail-stop signatures, unforgeability also relies on a cryptographic assumption, but if nevertheless a signature is forged, then the presumed signer can prove that the signature is a forgery: he can prove that the underlying assumption of the system has been broken. In this thesis we before proposed a fail-stop signature scheme whose complexity is comparable with that of RSA- signatures and then we have tried to develop new signature algorithm such that it has some specifications of fail-stop signatures. Consequently, we briefly compared their complexities.