Geri Dön

Otomobil satın alma davranışında tüketici kararlarını etkileyen faktörler ve uygulaması

Başlık çevirisi mevcut değil.

  1. Tez No: 84100
  2. Yazar: CÜNEYD EBRAR LEVENT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, İşletme, Engineering Sciences, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 225

Özet

IV ÖZET Bu araştırmada, tüketicilerin otomobil satın alma davranışları incelenmiştir Tüketiciler otomobil satın alarak günlük ulaşım, işe gitme gibi maddi ihtiyaçlarını karşılamanın yanında, psikolojik ihtiyaçlarını da tatmin etmeyi amaçlamaktadır. Otomobilin kişilerin hayatına kattığı maddi ve maddi olmayan değerler, bir çok üründen daha fazla olmakta, bu yüzden satın alınması çoğunlukla“yoğun sorun çözme”mekanizmasını ortaya çıkarmaktadır. Bu araştırmada otomobil satın alma davranışının bir süreç olduğu dikkate alınarak, tüketicilerin satın alma öncesi ve sonrası davranışları incelenmektedir. Bu davranışların iç ve dış etkenler tarafından etkilenme dereceleri, kararlarım etkileyen faktörler, ürünü farklı açılardan değerlendirmeleri ve satın alma sonrası tatmin düzeyleri ile bunların tüketicilerin demografik özellikleriyle ilişkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma Kia Sephia otomobilini 0 km olarak satın alan ve kullanan 132 kişiyle İstanbul'da yapılmıştır. Satın alma karar sürecini yaşamadıkları için, otomobile hediye, medya promosyonu gibi satın alma dışında sahip olan kişiler araştırma kapsamı dışında bırakılmıştır. Veri ve bilgi toplama yöntemi olarak daha gerçekçi ve güvenilir sonuçlar elde edilebileceği düşünülerek, kişisel görüşme ile anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucu elde edilen bulgulara göre, tüketicilerin otomobili en önemli tercih etme sebeplerinin konfor, fiyat, distribütör imajı ve görünüm olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca tüketicilerin satın alma öncesi kullandığı bilgi kaynaklan, referans grupların satın alma kararına etkileri, tüketicilerin satın alma sonrası davranışları, araç ve servisten memnuniyet dereceleri ortaya konmuştur. Bunun yanında tüketicilerin bir önceki otomobilleri ve Sephia'daki tatmin seviyeleri karşılaştırılmıştır. Kurulan hipotezlerin tüketicilerin demografik özellikleriyle ilgisi Ki-Kare Analizi yardımıyla saptanmıştır.

Özet (Çeviri)

SUMMARY In this research, the car buying behavior of consumers is studied. Consumers do not only meet their material needs like daily driving to work, but also they satisfy their psychological needs. The material and non-material values that a car adds to the life of people are more than many products and for this reason its purchase gives rise to the mechanism of extensive problem solving. In this research, the pre and postpurchase behavior of consumers is studied as a buying process. The internal and external degrees of being affected by these behaviors, the consumers' evaluation from different perspectives, as well as postpurchase satisfaction level and the relationship of these to their demographic characteristics, is studied. The research is made on 132 people who bought Kia Sephia in Istanbul. The people, who obtain a car through media promotions and as a gift are excluded from the subject because these people do not live the buying decision process. The interview survey technique which is more reliable than others, is selected as data and information gathering method. As a result of the survey, the most important factors affecting the car buying decision are comfort, price, distributor image and design. In this study, prepurchase information sources, the affects of the reference groups on buying decision, postpurchase behavior and satisfaction level obtained from the car and repair services facilities are examined. In addition the satisfaction level of consumers that obtained from Sephia and previous cars are compared. The hypotheses are tested by Chi- Square-Test on the basis of consumers' demographic characteristics.

Benzer Tezler

  1. Tersine toplumsallaşma: Ergen ve ön ergenlerin ebeveyn satın alma davranışlarına etkisinin karşılaştırılması

    Reverse socialization: Comparison of the effects of adolescents and pre-adolescents on parent purchasing behaviors

    ÜLKÜ DEMİR YILMAZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    İşletmeFırat Üniversitesi

    Girişimcilik ve İnovasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. NURCAN YÜCEL

  2. Otomobil pazarında, pazarlama amaçlı halkla ilişkiler araçlarının satınalma kararlarına etkisi ve otomobil sektöründe bir uygulama

    Car market, by means of marketing public relations for the effect of purchasing decisions

    DENİZ SUNGUR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    Halkla İlişkilerAtatürk Üniversitesi

    Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. MEHMET SERDAR ERCİŞ

  3. Otomobil satın alma davranışında cinsiyet faktörünün önemi ve bir uygulama

    The importance of gender factor in automobile buying behavior and a survey

    GÜLTER GİZEM GÜNDÜZ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2009

    İşletmeMarmara Üniversitesi

    İşletme Bölümü

    DOÇ. DR. A. ERCAN GEGEZ

  4. Türk otomobil sektöründe ürün konumlandırma ve Ankara ili uygulaması

    Başlık çevirisi yok

    MEHMET BAŞ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2004

    İşletmeGazi Üniversitesi

    İşletme Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. TAMER ARPACI

  5. Otomobil reklamlarının tüketicilerin satın alma davranışına yansımaları: Ankara ili örneği

    The reflections of automobile advertisements on consumers' purchasing behaviour: sample of Ankara province

    ESRA AKARSU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Halkla İlişkilerAnkara Üniversitesi

    Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SEMA BECERİKLİ YILDIRIM