Teacher study groups as a model of continuous professional development for tertiary level EFL teachers: A case study
Yükseköğretim kurumlarındaki İngilizce öğretmenlerinin sürekli mesleki gelişimi için bir model olarak öğretmen çalışma grupları: Bir durum çalışması
  1. Tez No: 840992
  2. Yazar: SERHAT BAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE İREM ÇOMOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen çalışma grubu, eylem araştırması, İngilizce öğretmenleri, mesleki gelişim, sosyokültürel teori, eleştirel pedagoji, Teacher study group, action research, in-service EFL teachers, professional development, sociocultural theory, critical pedagogy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 289
Özet
Günümüzün sürekli gelişen eğitim ekosistemlerinin koşullarına, öğretmenlerin inanışlarının, bilgilerinin ve bilişlerinin karmaşıklığına ve mesleki gelişimlerine (MG) yönelik teorik ve pratik ihtiyaçlara rağmen, İngilizce öğretmenlerine yaşam boyu ve sürdürülebilir öğrenme perspektifleri kazandırabilecek işbirliğine dayalı ve dönüştürücü MG programlarına dahil olmaları için yeterli fırsatlar sunulmamaktadır. Kısa vadeli/tek seferlik MG etkinliklerinin bağlamdan arındırılmış doğası yabancı dil öğretmenleri için bağlamsal ve sürdürülebilir öğrenme yollarına yer vermediğinden, bu çalışma hizmet içi İngilizce öğretmenlerinin gelişimini ve güçlendirilmesini teşvik etmek için işbirliğine dayalı, araştırmaya yönelik ve yansıtıcı uygulamalara öncelik veren bir sürekli mesleki gelişim (SMG) programı sunmayı amaçlamaktadır. Bu anlamda, sosyokültürel teori (SKT) ve eleştirel pedagoji (EP) ile desteklenen mevcut çalışma, bir SMG aracı olarak öğretmen çalışma grubunun (ÖÇG) yükseköğretim İngilizce öğretmenleri tarafından nasıl uygulandığını araştırmayı ve bir dönemlik mesleki gelişim programı boyunca ÖÇG bünyesinde gerçekleştirilen eylem araştırması (EA), öğretmen işbirliği ve yansıtıcı uygulamalara ilişkin içgörüler sağlamayı amaçlamaktadır. ÖÇG'yi işbirliğine dayalı ve özgürleştirici bir aşağıdan yukarıya SMG modeli olarak kullanan bu çalışma aynı zamanda (1) öğretmenlerin mevcut pedagojileri ve MG perspektifleri ışığında programa ilişkin görüşlerini, (2) SKT ve (3) EP perspektiflerinden programın çıkarımlarını araştırmayı amaçlamaktadır. Bu tezde, nitel bir araştırma paradigması benimsenmiş ve araştırma tasarımı için nitel bir içsel durum çalışması kullanılmıştır. Türkiye'deki bir devlet üniversitesinin yabancı diller yüksekokulundan yükseköğretim düzeyindeki altı İngilizce öğretmeni bu çalışmaya katılmaya gönüllü olmuştur. Araştırma 2021-2022 eğitim-öğretim yılının bahar döneminde gerçekleştirilmiştir. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşmeler, gözlem alan notları, uyarılmış geri çağırmalar, ÖÇG toplantılarının video kayıtları, yansıtıcı günlükler, araştırmacı günlüğü ve çalışma materyalleri gibi çeşitli yöntemlerle elde edilmiş ve veri analizi için sürekli karşılaştırmalı yöntem kullanılmıştır. Katılımcılarla, pedagojilerini, ihtiyaçlarını ve MG programından beklentilerini incelemek için görüşmeler yapılıp ve onlara SKT, EP ve EA ile ilgili teorik okuma metinleri verilmiştir. ÖÇG süreci, okumalar üzerine tartışmalarla başlayıp, ardından sınıf uygulamaları ve EA planları üzerinde iş birliği yapmak üzere düzenli ÖÇG toplantıları ve uzman konuşmaları dizisi ile devam etmiştir. Program, ÖÇG öğretmenlerinin EA projelerini üniversitenin diğer paydaşlarıyla yaygınlaştırdığı EA semineri etkinliğiyle sona ermiştir. Çalışma bulguları göstermiştir ki, (1) daha önceki hizmet öncesi ve hizmet içi eğitim uygulamalarının öğrenci ve öğretmen otonomisini engelleyen yetersizliği göz önüne alındığında, ÖÇG öğretmenlerin ihtiyaç ve beklentilerini karşılamada uyumlu bir model işlevi görmüş, (2) MG programının sosyokültürel tasarımı, öğretmenlerin bilgi üretmek, yansıtıcı düşünmek ve işbirliği yapmak için aracılık uygulamaları yoluyla gerçek kavramları, öğretmen benliğini, eleştirel duruşunu, karşılıklı düşünme uygulamalarını ve öğretmen zindeliğini geliştirmelerine olanak tanıyan sosyal öğrenme ortamları sağlamış, (3) ÖÇG'ye entegre edilen eleştirel boyut öğretmenler ve öğrencileri güçlendirmiş, MG perspektiflerini ve pedagojilerini dönüştürmüş ve bilgi üretmek, işbirliği yapmak ve kimlikleri yeniden inşa etmek için özgürleştirici araçlar sunarak sosyal değişim için potansiyeller yaratmıştır. Öğretmenlerin kararlılığını engelleyen kurumsal ve ulusal faktörlerden kaynaklanan zorluklara rağmen, onların mesleki dayanışması ve acil ihtiyaçlarına yönelik proaktif tepkisel arabuluculuk, çalışma boyunca kavramsal öğrenmeye, teorik zenginleşmeye ve öğretmen zindeliğine katkıda bulunmuştur. Bu bulguların ışığında, yükseköğretim düzeyinde çalışan İngilizce öğretmenlerinin mesleki gelişimi için çıkarımlar ve gelecekteki araştırma önerileri tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Despite today's ever-evolving conditions of educational ecosystems, the complexity of teachers' beliefs, knowledge, and cognition, and the theoretical and practical needs for their professional development (PD), EFL teachers are not offered enough opportunities to get involved in collaborative and transformative PD programs that can equip teachers with lifelong and sustainable learning perspectives. As the decontextualized nature of short-term/one-shot PD activities does not lead to contextual and sustainable learning trajectories for EFL teachers, this study intends to offer a continuous professional development (CPD) program prioritizing collaborative, inquiry-oriented, and reflective practices to promote the development and empowerment of in-service EFL teachers. In this sense, the current study, informed by sociocultural theory (SCT) and critical pedagogy (CP), aims to investigate how teacher study group (TSG) as a CPD tool is practised by tertiary-level EFL teachers and provide insights into the practices of action research (AR), teacher collaboration, and reflection, carried out within the TSG throughout one – semester PD program. Using the TSG as a collaborative and emancipatory bottom-up CPD model, this study also seeks to investigate (1) the teachers' insights into the program in light of their existing pedagogies/PD perspectives and takeaways of the program from the (2) SCT, and (3) CP perspectives. In this dissertation, a qualitative research paradigm is adopted, and a qualitative intrinsic case study is utilized for the research design. Six tertiary-level EFL teachers from the school of foreign languages at a state university in Türkiye volunteered to participate in this study. The study was conducted in the spring term of the 2021-2022 academic year. The data were obtained through a variety of methods, including semi-structured interviews, observation field notes, stimulated recalls, video recordings of TSG meetings, reflective journals, and researcher's journal, and constant comparative method was utilized for the data analysis. After the interviews were conducted to examine the participant teachers' pedagogies, needs, and expectations from the PD program, they were assigned theoretical readings on SCT, CP, and AR. The TSG process started with discussions on the readings, followed by regular TSG meetings and expert talk series to collaborate on classroom practices and AR plans, which was finalized with the AR seminar event where the TSG teachers disseminated their AR projects with other university stakeholders. The findings revealed that (1) the TSG functioned as a compatible model to meet the needs and expectations of the teachers considering the insufficiency of previous pre-service and in-service education practices hindering learner and teacher autonomy, (2) the sociocultural design of this PD program provided social learning environments enabling the teachers to develop true concepts, teacher self, critical stance, inter-thinking practices and teacher wellbeing through mediational practices to generate knowledge, reflect and collaborate, (3) the critical dimension integrated into the TSG empowered teachers and learners, transformed PD perspectives and pedagogies, and created potentialities for social change by offering the emancipatory tools to generate knowledge, collaborate, and reconstruct identities. Despite the impediments stemming from institutional and national factors that inhibited the perseverance of the teachers, their collegiality and responsive mediation proactive to their emergent needs contributed to conceptual learning, theoretical enrichment, and teacher wellbeing throughout the study. In light of these findings, the implications and future research suggestions for tertiary-level in-service EFL teacher professional development are discussed.