Bipolar bozukluk hastalarında CYP3A4*22 polimorfizminin incelenmesi
Investigation of CYP3A4*22 polymorphism in bipolar disorder patients
- Tez No: 840998
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHSİN KONUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: bipolar bozukluk, CYP3A4 geni, polimorfizm, manik ve depresif atak, bipolar disorder, CYP3A4 gene, polymorphism, manic and depressive episodes
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
CYP3A4 geni, farklı ilaçların ve endojen bileşenlerin metabolizmasında önemli rol üstlenen sitokrom P450 (CYP) 3A4 enzimini kodlar ve bu enzim bipolar bozukluğun (BB) genetik yatkınlığına ve patogenezine katkıda bulunur . BB manik ve depresif epizodlarla karakterize edilen ciddi bir psikolojik durumdur. Ayrıca, genetik ve çevresel faktörler arasında etkileşim de hastalığın etiyolojisine katkıda bulunur . Bu çalışmada İstanbul NP Beyin hastanesine Psikiyatri polikliniğine başvuran, psikiyatri servisine yatırılarak ya da ayaktan takip edilen, 18-65 yaşları arasında manik atak, depresif atak ve remisyonda olan toplam 18 hasta alınmıştır. Çalışmamızda farklı yöntemler ( DNA(deoksiribo nükleik asit) izolasyonu, Thermo Fisher Quantstudio 5 Real-Time PCR(polimeraz zincir reaksiyonu) kiti ile CLOCK gen polimorfizmi genotiplemesi) kullanılarak Bipolar hastalığı (BH) tanısı almış 16 hastanın CYP3A4 ve genetik polimorfizmlerinin hastalıkla ilişkisi araştırılmıştır. Çalışmada yer alan BH tanısı almış 16 hastanın yaş, cinsiyet, sigara kullanım durumu, Alkol kullanım durumu ve CYP3A4 genetik polimorfizmleri, gibi bireysel özellikleri göz önünde bulundurulmuştur. Bu çalışma, BH olan bireylerde CYP3A4 genetik polimorfizmlerini ve tahmini fenotipleri değerlendirmiştir. Sonuçlar, hastaların çoğunlukla *1/*1 genotipine sahip olduğunu ve bu genotipin normal metabolizatör (EM) fenotipi ile ilişkilendirildiğini göstermiştir. Küçük bir grup hastanın *1/*22 genotipine sahip olduğu ve bu genotipin orta derecede metabolizatör (IM) fenotipi ile ilişkilendirildiği belirlenmiştir. Bu genlerin polimorfizmlerinin ve ekspresyonlarının gerçek etkilerini görmek için daha fazla hasta sayısıyla çalışılan ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The CYP3A4 gene encodes the enzyme cytochrome P450 (CYP) 3A4, which plays an important role in the metabolism of different drugs and endogenous compounds and contributes to the genetic predisposition and pathogenesis of bipolar disorder (BD). BD is a serious psychological condition characterized by manic and depressive episodes. In addition, the interaction between genetic and environmental factors also contributes to the etiology of the disorder. In this study, a total of 18 patients between the ages of 18-65 years with manic episodes, depressive episodes, and remission, who were admitted to the Psychiatry outpatient clinic of Istanbul NP Brain Hospital, were followed as inpatients or outpatients in the psychiatry service, were included. In our study, different methods (DNA isolation, CLOCK gene polymorphism genotyping with Thermo Fisher Quantstudio 5 Real-Time PCR kit) were used to investigate the association of CYP3A4 and genetic polymorphisms with the disease in 16 patients diagnosed with Bipolar disease. Individual characteristics such as age, gender, smoking status, alcohol use status and CYP3A4 genetic polymorphisms were taken into consideration in 16 patients diagnosed with Bipolar disease. This study evaluated CYP3A4 genetic polymorphisms and predicted phenotypes in individuals with bipolar illness. The results showed that the majority of patients had the *1/*1 genotype, which was associated with a normal metabolizer (EM) phenotype. A small group of patients had the *1/*22 genotype, which was associated with an intermediate metabolizer (IM) phenotype. Further studies with larger numbers of patients are needed to see the real effects of polymorphisms and expression of these genes.