Adalet Partisi ve milli bayramlar (1961-1971)
Adalet Partisi and national days (1961-1971)
- Tez No: 841005
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLŞEN İNCE ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Adalet Partisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Cumhuriyet Bayramı, Gençlik ve Spor Bayramı
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bayramlar geçmişten günümüze değin insanların birlik ve beraberlik duygusunu geliştirmiştir. 1789 Fransız İhtilali sonrası bayramlar milli bir kimlik kazanmaya başlamıştır. Osmanlı Devleti'nde 1908 Hürriyet Bayramı ile ortaya çıkan milli bayram olgusu Kurtuluş Savaşı Dönemi'nde milli birlik ve beraberliğin gelişmesiyle birlikte Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Cumhuriyet Bayramı, Zafer Bayramı, Gençlik ve Spor Bayramının oluşmasında etkili olmuştur. Bu bayramlar Tek Parti Dönemi'nde de Demokrat Parti Dönemi'nde de dönemin ideolojik yönetim unsurlarına göre şekillenerek kutlanmaya devam etmiştir. Bu çalışmanın amacı Adalet Partisi'nin tek başına iktidarı ve koalisyon ortaklıkları dönemlerinde kutlanan milli bayramların ideolojik açıdan 1971 Askeri Muhtıra sürecine kadar nasıl şekillendiğini ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
Holidays have developed people's sense of unity and togetherness from past to present. After the 1789 French Revolution, the holidays started to gain a national identity. The phenomenon of national holiday, which emerged with the 1908 Freedom Day in the Ottoman Empire, was effective in the formation of National Sovereignty and Children's Day, Republic Day, Victory Day, Youth and Sports Day with the development of national unity and solidarity during the War of Independence. These holidays continued to be celebrated in the Single Party Period and the Democrat Party Period, shaped according to the ideological management elements of the period. The aim of this study is to reveal how the national holidays celebrated in the period of the coalition government formed for the first time in Turkish Political History with the sole power of the Justice Party, which was established after the first military coup in the History of the Turkish Republic, were shaped ideologically until the 1971 Military Memorandum.