Algılanan ebeveyn stili, öğretmen davranışları ve öz düzenleme becerileri
Perceived parenting style, teacher's behaviors and self regulation skills
  1. Tez No: 841006
  2. Yazar: GÜL SEHER KARAKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM GÖKDAĞ BALTAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: öz düzenleme, ebeveyn stilleri, öğretmen davranışları, self regulation, parenting style, teacher's behaviors
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmada öğrencilerin öz düzenlemeleri becerileri ve algıladıkları ebeveyn stili ile öğretmen davranışları arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. Betimsel tarama modeline göre hazırlanan bu araştırmanın örneklemini 2021-2022 eğitim öğretim yılında İzmir'in Buca ilçesindeki ilkokullarda öğrenim gören 390 dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak, Kişisel Bilgi Formu, Algılanan Öz düzenleme Ölçeği, Çocuk Yetiştirme Tutumları Ölçeği, Algılanan Öğretmen Davranışları Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi IBM SPSS 25 istatistik programı ile yapılmış, bağımsız gruplar T-testi, tek yönlü ANOVA, Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin öz düzenlemeleri, algıladığı öğretmen davranışları ve ebeveyn stilleri arasında pozitif yönde güçlü düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Öğrencilerin öz düzenleme puanları ise orta düzeyde çıkmıştır. Araştırmanın diğer bulgularına bakıldığında; erkek öğrencilerin kadın öğrencilere göre ebeveynlerini daha olumlu gördüğü sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca öğrencilerin akademik başarısı arttıkça öz düzenleme, ebeveyn stilleri, öğretmen davranışları puanlarının da arttığı gözlemlenmiştir. Bununla birlikte öz düzenleme ve öğretmen davranışları anne ve babanın eğitim seviyesine göre farklılaşırken; ebeveyn stilleri sadece anne eğitim seviyesine göre farklılaşmaktadır. Kardeş sayısı değişkenine göre incelendiğinde ise öz düzenleme, ebeveyn stilleri, öğretmen davranışları puanlarında farklılaşma görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study is to examine the relationship between the self-regulation skills and perceived parenting style, teacher's behaviours. The sample of this research was prepared according to the descriptive survey model, consists of 390 fourth-grade students studying in primary schools in Buca district of Izmir in the 2021-2022 academic year. Personal Information Form, Perceived Self-Regulation Scale, Child Raising Attitudes Scale, Perceived Teacher's Behaviours Scale were used as data collection tools in the study. Data analysis was conducted in IBM SPSS 25 statistical program. Independent groups T-test, one-way ANOVA, Pearson Correlation Analysis were utilized. As a result of the research, a positive and strong significant relationship was revealed between students' self-regulation skills and perceived teacher's behaviours, parenting styles. The students' self-regulation scores were at a medium level. Upon examination of other findings of the research; It was concluded that male students viewed their parents more positively than female students. Additionally, it was observed that as students' academic success increases, their self-regulation, parenting styles, and teacher's behaviours scores also increase. However, while self-regulation and teacher's behaviours differ according to the education level of the mother and father; parenting styles differ only in line with the mother's education level. When examined according to the number of siblings variable, differences were observed in self-regulation, parenting styles and teacher's behaviours scores.