Akut Gastroenterit tanısı ile izlenen pediatrik hastalarda serum zonulin düzeyinin hastalık şiddeti üzerine prediktif etkisi
Predictive effect of serum zonulin level on disease severityin pediatric patients with Acute Gastroenteritis diagnosis
- Tez No: 841070
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM KARBUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akut gastroenterit, Zonulin, Modifiye Vesikari Skorlaması, Acute gastroenteritis, Zonulin, Modified Vesikari Scoring
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Akut gastroenterit, pediatrik hastalarda farklı şiddetlerde seyredebilmekte, hospitalizasyon gerektirebilmekte, bazı hastalarda mortal izlenebilmektedir. Hastalık şiddeti değerlendirmesi için farklı skorlamalar kullanılmaktadır, Modifiye Vesikari Skorlaması bu skorlamaların en sık kullanılanlarındandır. Zonulin proteini intestinal sıkı bağlantıdan gelişen bir proteindir ve intestinal permeabilitenin arttığı durumda serum zonulin düzeyinin yükselmektedir. Yapılan çalışmalarda akut gastroenteritte intestinal permeabilitenin arttığı görülmüştür. Çalışmamızda akut gastroenterit vakalarında, erken dönemde alınmış serum zonulin düzeyinin hastalığın şiddetiyle korelasyonu araştırılmaktadır. GEREÇ-YÖNTEM: Çalışmamıza 110 adet akut gastroenterit tanılı hasta, 55 adet sağlıklı kontrol grubu kişi katılmıştır. Deneklerin serum zonulin düzeyleri çalışılmıştır. Grupların sosyodemografik bilgileri, hematolojik, biyokimyasal parametreleri karşılaştırılmıştır. BULGULAR: Çalışmada hastalarda bakılan zonulin değerleri ortancası hafif şiddetli hastalık olan grupta 10,91 (4,96-136,27) ng/ml, orta şiddetli grupta 10,20 (0,43- 288,30) ng/ml ve ağır şiddetli grupta 10,43 (0,18-152,23) ng/ml'di İstatistiksel karşılaştırmada üç grup arasında zonulin değerleri açısından anlamlı farklılık olmadığı tespit edildi (p=0,632). Hasta grubundaki çocuklarda zonulin ile ANC değerleri arasında negatif yönde zayıf kuvvette, anlamlı düzeyde doğrusal bir ilişki [r (korelasyon katsayısı)= -0,203 ve p=0,033)], Zonulin ile ALC değerleri arasında ise pozitif yönde zayıf kuvvette, anlamlı düzeyde doğrusal bir ilişki vardı (r= 0,223 ve p=0,019). İnflamatuar parametrelerden NLR, PLR ve SII oranları ile zonulin arasında negatif yönde anlamlı düzeyde doğrusal ilişki olduğu saptandı (sırasıyla r= -0,274 ve p=0,004; r= -0,243 ve p= 0,010; r= -0,260 ve p=0,006) . Zonulin ile LMR arasında ise zayıf kuvvete ve anlamlılığa çok yakın düzeyde ilişki olduğu belirlendi (r=0,186 ve p=0,051) . Diğer parametrelerle zonulin arasında anlamlı düzeyde bir ilişkiye rastlanmadı SONUÇ: Serum zonulin düzeyinin, akut gastroenterit şiddetiyle korelasyonu saptanmamakla beraber, sistemik inflamatuvar belirteçlerle ilişkili izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
AIM: Acute gastroenteritis may have different severities in pediatric patients, may require hospitalization, may be mortal in some patients. Different scoring systems are used to assess the severity of the disease and the Modified Vesikari Scoring is one of the most commonly used scoring systems. Zonulin is a protein that develops from intestinal tight junction and serum Zonulin levels increase when intestinal permeability increases. Studies have shown that intestinal permeability increases in acute gastroenteritis. In our study, we investigated the correlation of early serum zonulin levels with the severity of the disease in acute gastroenteritis. MATERIALS- METHODS: A total of 110 patients with acute gastroenteritis and 55 healthy control subjects participated in our study. Serum Zonulin levels of the subjects were studied. Sociodemographic data, hematologic, biochemical parameters of the groups were compared. RESULTS: The median zonulin levels were 10.91 (4.96-136.27) ng/ml in the group with mild disease, 10.20 (0.43-288.30) ng/ml in the group with moderate disease and 10.43 (0.18-152.23) ng/ml in the group with severe disease. Statistical comparison showed that there was no significant difference between the three groups in terms of zonulin (p=0.632). In the patient group, there was a negative, weakly, significant linear relationship between Zonulin and ANC [r (correlation coefficient) = -0.203 and p=0.033)], and a positive, weakly, significant linear relationship between zonulin and ALC values (r= 0.223 and p=0.019). Among the inflammatory parameters, NLR, PLR and SII ratios were significantly negatively correlated with zonulin (r= -0.274 and p=0.004; r= -0.243 and p= 0.010; r= -0.260 and p=0.006, respectively). The correlation between zonulin and LMR was weak and very close to significance (r=0.186 and p=0.051). No significant correlation was found between Zonulin and other parameters. CONCLUSIONS: Serum zonulin level was not correlated with the severity of acute gastroenteritis, but was associated with systemic inflammatory markers.