Keratokonus hastalarında optik koherens tomografi ile ölçülen retina ve koroid parametrelerinin ve skleral lens uygulamasının etkilerinin değerlendirilmesi
Keratokonus hastalarinda optik koherens tomografi ile ölçülen retina ve koroid parametrelerinin ve skleral lens uygulamasinin etkilerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 841071
  2. Yazar: FEYZA ERGENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVDA AYDIN KURNA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Keratoconus, scleral lenses, optical coherence tomography, choroidal vascularity index
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Keratokonus hastalarındaki arka segment değişikliklerinin Optik Koherens Tomografi(OKT) ile değerlendirilmesi ve skleral lens uygulamasının makuler koroidal vasküler indeks(KVI) üzerine kısa süreli etkilerinin değerlendirilmesidir. Materyal ve Metod: Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği Kornea ve Kontakt Lens biriminde Nisan 2023- Eylül 2023 tarihleri arasında keratokonus tanısı alan ve takipleri yapılan 29 hastanın 54 gözü çalışmaya dahil edildi. İlk muayene bulguları, bazal OKT ölçümleri, kornea topografisi çekimleri, kontakt lens muayene bulguları, lens uygulanan hastalarda 4.saat OKT çekimleri değerlendirildi. 26 sağlıklı gönüllünün 52 gözünün dahil edildiği kontrol grubu verileriyle karşılaştırıldı. Bulgular: Keratokonus hastalarında yapılan OKT ölçümlerinde SMK, RSLT ortalaması, GHK I,S,N,T kadranları ve koroid kalınlığı açısından kontrol grubu ile istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. KVİ,RSLT I,N,T kadranları istatistiksel açıdan anlamlı olarak daha düşük ve GHK fovea merkezi ortalaması daha yüksek bulunmuştur. Keratokonus hastalarında skleral lens uygulaması sonrası KVI değeri % 63.5 'den % 64.5 'e artmış (p= 0.000) ve KK ölçümlerinde 361.3 mikrondan lens uygulaması sonrası 365.7 mikrona artış (p=0.047) saptanmıştır. SMK değeri uygulama öncesi 239.7 mikron iken uygulama sonrası 239.8 mikron ölçülmüş ve anlamlı değişiklik saptanmamıştır. Uygulanan lens çaplarıyla koroid kalınlığı ve KVI ölçümleri arasında pozitif korelasyon saptanmıştır. Sonuç: Keratokonus hastalarında koroidal vasküler indeks kontrol grubuna göre daha düşük, koroid kalınlığı ise daha yüksek bulunmuştur. Skleral lens uygulamasının koroidal vasküler indeks ve koroid kalınlığını artırdığı görülmüştür. Keratokonus hastalarında saptadığımız retina ve koroid değişikliklerinin hastalığın patogenezindeki rolünü değerlendirebilmek için daha büyük hasta grupları ile yapılacak uzun dönemli prospektif randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of our study is to assess the posterior segment changes in patients with keratoconus using Optical Coherence Tomography (OCT) and evaluate the short-term effects of scleral lens application on macular choroidal vascularity index(CVI). Material and Method: Between April 2023 and September 2023, 29 patients diagnosed with keratoconus, totaling 54 eyes, were prospectively included in the study at the Cornea and Contact Lens Unit of the Eye Diseases Clinic at Fatih Sultan Mehmet Training and Research Hospital. Initial examination findings, baseline OCT measurements, corneal topography images, contact lens examination findings, and 4-hour post-contact lens OCT measurements were assessed. Data were compared with those of a control group consisting of 26 healthy volunteers and a total of 52 eyes. Results: In OCT measurements conducted on patients with keratoconus, there were no statistically significant differences observed between the study and control groups in terms of CMT, RNFL average, GCC I, S, N, T quadrants, and choroidal thickness. However, CVI and RNFL in I, N, T quadrants were found to be statistically lower, while GCC foveal center average was higher in keratoconus patients. Following the application of scleral lenses in keratoconus patients, the CVI value increased from 63.5% to 64.5% (p=0.000), and there was a significant increase in CT measurements from 361.3 microns to 365.7 microns after lens application (p=0.047). The CMT value measured 239.7 microns before application and 239.8 microns after application, with no significant change detected. A positive correlation was observed between the applied lens diameters and choroidal thickness, as well as CVI measurements. Conclusion: In patients with keratoconus, the choroidal vascularity index was found to be lower compared to the control group, while choroidal thickness was higher. Scleral lens application was observed to increase both CVI and choroidal thickness.