Kalp yetersizliği olan hastalarda pulmoner elastansın hesaplanmasındaki farklı formüllerin mortalite ile ilişkisinin karşılaştırılması
Comparison of different formulations in the calculation of pulmonary elastance on mortality
- Tez No: 841073
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM YILDIRIMTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Kalp yetersizliği, pulmoner elastans, pulmoner vasküler direnç, sağ kalp kateterizasyonu, Heart failure, pulmonary elastance, pulmonary vascular resistance, right heart catheterization
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
AMAÇ: Kalp yetersizliği (KY), kalbin yapısal veya fonksiyonel bozukluklarından kaynaklanan, debide azalmaya, istirahat veya efor sırasında kalp basınçlarında artışa neden olan bir klinik sendromdur. Dünya üzerinde giderek büyüyen bu sağlık sorunu için erken tanı ve kişiye özel tedavi yöntemleri üzerinde araştırmalar hız kazanmıştır. Sistolik kalp yetersizliğinde, pulmoner vasküler yapıların ve hemodinamik değişikliklerin etkisiyle sağ ventrikül ard yükü artar. Bu durum, sağ ventrikül hipertrofisine, azalmış sağ ventrikül ejeksiyon fraksiyonuna (EF), düşük atım hacmine, azalmış kalp debisine (CO) ve sonunda ilerleyici sağ kalp yetersizliğine neden olur. Sağ ventrikül fonksiyonları prognoz açısından önemlidir, bu nedenle sağ ventrikülün ard yükünü anlamak ve değerlendirmek hayati önem taşır. Biz çalışmamızda sağ ventriküler ard yükü değerlendirme parametrelerinden biri olan pulmoner elastansın hesaplandığı farklı formüllerin prognozu belirleme üzerindeki etkisini karşılaştırdık. GEREÇ VE YÖNTEM: Tek merkezli ve retrospektif olarak düzenlenen çalışmaya, 2018-2022 yılları arasında Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde düşük ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetersizliği (DEF-KY) tanısıyla sağ kalp kateterizasyonu (SKK) yapılan 352 hasta dahil edildi. Geriye dönük olarak taranan hasta dosyalarında, tüm hastaların tıbbi geçmişleri, demografik özellikleri, kardiyovasküler risk faktörleri, komorbid hastalıkları, New York Kalp Derneği fonksiyonel sınıfı, ekokardiyografi sonuçları ve sağ kalp kateterizasyonu hemodinamik verileri kaydedildi. Mortalite verileri ulusal kayıt sisteminden elde edildi. Hastalar, mortalite durumlarına göre iki gruba ayrıldı. Pulmoner elastans; stroke volüm ve stroke volüm indeksine göre düzenlenen farklı formüllerle hesaplandı: Ea(PV)= pulmoner arter sistolik basıncı/stroke volüm, Ea✱(PV)=(pulmoner arter ortalama basıncı-pulmoner kapiller uç basıncı)/stroke volüm, PP/SV= (pulmoner arter sistolik basıncı-pulmoner arter diyastolik basıncı)/stroke volüm, Ea(PV)𝞿=pulmoner arter sistolik basıncı/stroke volüm indeksi, Ea✱(PV)𝞿=(pulmoner arter ortalama basıncı-pulmoner kapiller uç basıncı)/stroke volüm indeksi, PP/SV𝞿=(pulmoner arter sistolik basıncı-pulmoner arter diyastolik basıncı)/stroke volüm indeksi. Sonuçlar iki grup arasında karşılaştırıldı. BULGULAR: Çalışmaya DEF-KY tanısı ile takipli 352 hasta alındı, takip edilen süre içerisinde 139(%39.1) hastada mortalite gelişti. Mortalite gelişen hastaların Ea(PV), Ea✱(PV), PP/SV, Ea(PV)𝞿, Ea✱(PV)𝞿, PP/SV𝞿 ortalamasının hayatta olan hasta grubuna göre daha yüksek olduğu ve aradaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu görüldü. Hastaların ekokardiyografi ve SKK verilerinin ölüm riskine etkisi çok değişkenli analizle değerlendirildiğinde Ea(PV) ve PP/SV'nin mortaliteyi öngördürdüğü ve PVR normal olan hasta grubunda da mortaliteyi öngördürmeye devam ettikleri görüldü. SONUÇ: Pulmoner elastansın hesaplanmasında kullanılan farklı formüllerin mortaliteyi belirlemede etkili olduğu gösterilmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre Ea(PV) ve PP/SV'nin mortaliteyi öngördürmede PVR'den daha başarılı bir öngördürücü olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Heart failure (HF) is a clinical syndrome caused by structural or functional disorders of the heart, leading to a decrease in output and an increase in cardiac pressures at rest or during exertion. Research on early diagnosis and personalised treatment methods have accelerated for this growing health problem in the world. In systolic heart failure, right ventricular afterload increases with the effect of pulmonary vascular structures and haemodynamic changes. This leads to right ventricular hypertrophy, decreased right ventricular ejection fraction (EF), low stroke volume, decreased cardiac output (CO) and eventually progressive right heart failure. Right ventricular function is important for prognosis; therefore, it is vital to understand and evaluate right ventricular afterload. In our study, we compared the effect of different formulae for the calculation of pulmonary elastance, one of the right ventricular afterload assessment parameters, on prognosis. MATERIAL AND METHODS: The single-centre retrospective study included 352 patients who underwent right heart catheterisation (RHC) for heart failure with low ejection fraction (HFrEF) at Dr. Siyami Ersek Thoracic Heart and Vascular Surgery Training and Research Hospital between 2018 and 2022. Medical history, demographic characteristics, cardiovascular risk factors, comorbid diseases, New York Heart Association functional class, echocardiography results and haemodynamic data of right heart catheterisation were recorded in the retrospectively reviewed patient files. Mortality data were obtained from the national registry. Patients were divided into two groups according to mortality status. Pulmonary elastance was calculated by different formulae adjusted according to stroke volume and stroke volume index: Ea(PV)= pulmonary artery systolic pressure/stroke volume, Ea✱(PV)=(pulmonary artery mean pressure-pulmonary capillary end pressure)/stroke volume, PP/SV= (pulmonary artery systolic pressure-pulmonary artery diastolic pressure)/stroke volume, Ea(PV)𝞿 =pulmonary artery systolic pressure/stroke volume index, Ea✱(PV)𝞿 =(pulmonary artery mean pressure- pulmonary capillary end pressure)/stroke volume index, PP/SV𝞿 =(pulmonary artery systolic pressure-pulmonary artery diastolic pressure)/stroke volume index. The results were compared between the two groups. RESULTS: The study included 352 patients with HFrEF, and mortality developed in 139 (39.1%) patients during the follow-up period. The mean Ea(PV), Ea✱(PV), PP/SV, Ea(PV)𝞿 , Ea✱(PV)𝞿, PP/SV𝞿 of the patients who developed mortality were higher than the surviving patients and the difference was statistically significant. When the effect of echocardiography and RHC data of the patients on mortality risk was evaluated by multivariate analysis, it was observed that Ea(PV) and PP/SV predicted mortality and continued to predict mortality in the patient group with normal PVR. CONCLUSION: Different formulae used in the calculation of pulmonary elastance have been shown to be effective in determining mortality. According to the results of the study, it can be said that Ea(PV) and PP/SV are more successful predictors of mortality than PVR.