Preeklampsi Tanılı Gebelerde Vasküler Adezyon Proteini-1 Düzeylerinin İncelenmesi
Investigation of Vascular Adhesion Protein-1 Levels in Pregnant Women with Preeclampsia
  1. Tez No: 841078
  2. Yazar: GÜLÇİN ŞEYDA AĞSAKAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ERENEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Vasküler adezyon proteini 1, preeklampsi, gebelik
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç̧: Bu araştırma preeklampsi tanılı gebeler ile sağlıklı gebelerde maternal kanda Vascular Adhesion Protein 1 (VAP1) 'in düzeyinin karşılaştırılmasıyla, preeklampsi etiyopatogenezinde VAP1'in rolünü araştırmak amacıyla planlanmıştır. Gereç̧ ve Yöntem: Araştırmaya vaka grubu olarak, T.C. Sağlık Bakanlığı Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı polikliniğine Ekim 2023- Aralık 2023 tarihleri arasında başvuran 18-45 yaş arasındaki, klinik ve laboratuvar değerlendirme sonucu Amerikan Obstetri ve Jinekoloji Derneği (ACOG) tanı kriterleri ile preeklampsi tanısı konan, 20-40. gebelik haftasındaki kadınlar araştırma grubuna dahil edilmiştir. Örneklem hesabına uygun vaka grubu için sosyodemografik özellikleri ve sağlık geçmişi benzer gebe kadınlar kontrol grubu olarak araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırma verileri prospektif olarak toplanmıştır. Araştırmaya katılan gebelerin tamamının maternal kanda VAP1 düzeyi, tam kan sayımı, pıhtılaşma parametreleri, karaciğer fonksiyon testleri, gravida, parite, vücut kitle indeksi (VKİ), sistolik kan basıncı (SKB), diyastolik kan basıncı (DKB), gebelik haftası, doğum haftası, 1. ve 5. dakika APGAR skoru hesaplanmış̧ ve karşılaştırılmıştır. Bulgular: Preeklampsi hastalarında VAP1'in serum düzeyi (12,1±10,7) ng/ml kontrol grubundan (15,4±17,1) ng/ml anlamlı farklılık göstermemiştir (p=0,485). Preeklampsi grubundaki hastaların üre, kreatinin, alanin aminotransferaz (ALT), aspartat aminotransferaz (AST), tam idrar tahlilinde protein, spot idrarda protein/kreatinin oranı, 24 saatlik idrar protein laboratuvar ölçümlerinin kontrol grubundaki hastalara göre daha yüksek olduğu görülmüştür (p0.05) farklılık göstermemiştir. Kontrol grubundaki bebeklerin birinci ve beşinci dakika APGAR skorlarının preeklampsi grubundaki bebeklerin skorlarından daha yüksek olduğu görülmüştür (p0,05). Katılımcıların yaş ortalaması 29 ± 6 olarak, vücut kitle indeksi (VKİ) ortalaması 32,8 ± 5,2 gebelik haftası ortalaması 34,1 ± 2,8 olarak bulundu. Tüm katılımcılar içinde sigara kullanımı %11,1 oranında (n=10), doğum haftaları 24-40 hafta arasında değişmekte olup ortalama 37 hafta olduğu görülmüştür. Sonuç̧: Preeklampsi etiyopatogenezi ve patofizyolojisi henüz tam olarak netleştirilememiş gebeliğe ait hipertansiyon ve proteinürinin ile karakterize bir multisistemik hastalıktır. Anne ve yenidoğan mortalite ve morbiditesinin önde gelen nedenlerinden biridir. Bu nedenle hastalığın erken teşhis ve tedavisi son derece önemlidir. Henüz preeklampsi oluşmadan hastalığı ortaya koyan bir bulgu ve biyobelirteç bulunamamıştır. Çalışmamızda maternal serumda VAP1 düzeyinin, preeklampsi patojeninizde rolü olup olmadığı araştırılmıştır. Maternal serum VAP1 düzeylerinde preeklampsi tanılı gebeler ile sağlıklı gebeler arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was planned to investigate the role of VAP1 in the etiopathogenesis of preeclampsia by comparing the levels of Vascular Adhesion Protein 1 (VAP1) in maternal blood of pregnant women with preeclampsia and healthy pregnant women. Materials and Methods: Women between the ages of 18 and 45 years who were admitted to the outpatient clinic of the Department of Obstetrics and Gynecology of Başakşehir Çam and Sakura City Hospital of the Ministry of Health of the Republic of Turkey between October 2023 and December 2023, who were diagnosed with preeclampsia according to the diagnostic criteria of the American College of Obstetrics and Gynecology (ACOG) as a result of clinical and laboratory evaluation, and who were in the 20th-40th gestational week were included in the research group. Pregnant women with similar sociodemographic characteristics and health history were included in the study as a control group for the case group suitable for sampling calculation. Research data were collected prospectively. Maternal blood VAP1 level, complete blood count, coagulation parameters, liver function tests, gravidity, parity, body mass index (BMI), systolic blood pressure (SBP), diastolic blood pressure (DBP), gestational age, gestational week, gestational age at delivery, 1st and 5th minute Apgar score were calculated and compared. Results: The serum level of VAP1 in preeclampsia patients (12.1±10.7) ng/ml was not significantly different from the control group (15.4±17.1) ng/ml (p=0.485). Urea, creatinine, alanine aminotransferase (ALT), asparate aminotransferase (AST), protein in complete urinalysis, protein/creatinine ratio in spot urine, 24-hour urine protein laboratory measurements were higher in the preeclampsia group than in the control group (p0.05) between the two groups. It was observed that the first and fifth minute APGAR scores of the babies in the control group were higher than the scores of the babies in the preeclampsia group (p0.05). The mean age of the participants was 29 ± 6 years, mean body mass index (BMI) was 32.8 ± 5.2 and mean gestational age was 34.1 ± 2.8 weeks. Among all participants, smoking was 11.1% (n=10) and the mean gestational age ranged between 24-40 weeks with a mean of 37 weeks. Conclusion: Preeclampsia is a multisystemic disease characterized by gestational hypertension and proteinuria whose etiopathogenesis and pathophysiology have not yet been fully clarified. It is one of the leading causes of maternal and neonatal mortality and morbidity. Therefore, early diagnosis and treatment of the disease is extremely important. There are no findings and biomarkers that reveal the disease before preeclampsia occurs. In our study, we investigated whether maternal serum VAP1 levels play a role in the pathogenesis of preeclampsia.