İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi Nadir Eserler Kütüphanesi TY.5766 numaralı Mecmua-ı Eş'ar (Metin-inceleme-MESTAP'a göre tasnif)
Mecmua-ı Eş'ar Registered with the number TY.5766 in the Nadir Eserler of the Istanbul University Library (Text-analysis-classification according to MESTAP)
  1. Tez No: 841212
  2. Yazar: METİN AYDOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE YALÇINKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mecmûa, yazma eser, MESTAP, metin neşri, inceleme, Mecmua, manuscript, MESTAP, text, analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Kültür ve edebiyat tarihimizde önemli bir yere sahip olan tezkirelerin dışında, çeşitli derleyicilerin kişisel zevklerine göre kaleme aldıkları şiir mecmûaları da edebiyat tarihimize yeni isimler ve eserler kazandırabilecek çok değerli kaynaklardır. Bu eserlerin metin neşri ve incelemeleri yapılarak araştırmacılara yeni çalışma sahaları açılması mümkündür. Bu amaçla başlayan“Mecmûaların Sistematik Tasnifi Projesi”(MESTAP) kapsamında belli bir formatta hazırlanan tezlerle her geçen gün daha fazla şiir mecmûası ortaya çıkarılmaktadır. Bu tezde de İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi TY. 5766 Numaralı mecmûanın metin neşri yapılmış, incelenmiş ve tablo hâlinde özetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Apart from the“tezkire”s, which have an important place in our cultural and literary history, the poetry“mecmua”s written by various compilers according to their personal tastes are also very valuable resources that can bring new names and works to our literary history. It is possible to open new fields of study for researchers by publishing and examining the texts of these works. Within the scope of the“Project for the Systematic Classification of Mecmuas”(MESTAP), which started for this purpose, more and more poetry mecmûas are produced with theses prepared in a certain format. In this thesis, the text of the İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi mecmua numbered TY. 5766 was published, analyzed and summarized in tabular form.