Sürdürülebilirlik yaklaşımı çerveçesinde kot yıkamatesisinin kurumsal karbon ayak izinin değerlendirilmesi
Evaluation of the corporate carbon footprint of the denimwashing facility within the framework of sustainabilityapproach
- Tez No: 841259
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÇORUH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karbon ayak izi, Organizasyon, Doğrudan emisyonlar, Enerji ile ilgili dolaylı emisyonlar, Enerji ile ilgili olmayan dolaylı emisyonlar, Carbon footprint, Organization, Direct emissions, Indirect energy-related emissions, Indirect non energy-related emissions
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
2016 Paris Anlaşması'nda belirtildiği gibi, küresel iklim değişikliği ve karbon emisyonları ile ilgili endişeler artmış ve özellikle kuruluşlar, küresel iklim değişikliğine olan katkılarını tahmin etmek için yıllık bir ölçüm süreci başlatmıştır. Bilim insanları, 20. yüzyılın ortalarından bu yana gözlemlenen küresel ısınma eğilimini, atmosferin Dünya'dan uzaya doğru yayılan ısıyı hapsetmesi sonucu ortaya çıkan“sera etkisi ”nin insan kaynaklı genişlemesine bağlıyor. Dünyadaki yaşam Güneş'ten gelen enerjiye bağlıdır. Dünya atmosferine ulaşan ışık enerjisinin yaklaşık olarak yarısı havadan ve bulutlardan yüzeye geçerek emilir ve kızılötesi ısı şeklinde yayılır. Yayılan bu ısının yaklaşık %90'ı sera gazları tarafından emilip tekrar yayıldığından dolayı, uzaya doğru salınan ısı kaybı azalmaktadır. Özetlemek gerekirse; başlatılan ölçüm yöntemlerinden biri olan karbon ayak izi, kuruluşların çevresel etkilerini değerlendirmek için yaygın olarak uygulanan bir araçtır. Bu çalışma, ISO 14064 Uluslararası Standardizasyon Organizasyonu sınıflandırması altında farklı kapsamları içeren, tüketime dayalı karbon ayak izine odaklanan bir kot yıkama tesisinin karbon ayak izinin hesaplanması, gerçek bir vaka çalışmasını sunmaktadır. Ek olarak literatürde göz ardı edilen enerji dışı dolaylı emisyonlar dikkate alınarak, dolaylı emisyonlar da çalışmaya dahil edilmiştir. ISO 14064-2018 standardına göre kot yıkama tesisinin yıllık karbon ayak izi, 2021 yılının genel karbon ayak izi için toplamda 2491,02 t/CO2e bulunmuştur. Doğrudan emisyon 1575,75 t/CO2e olarak, enerji ile ilgili dolaylı emisyon 798,09 t/CO2e olarak ve enerji ile ilgili olmayan dolaylı emisyon 117,18 t/CO2e olarak hesaplanmıştır. En yüksek CO2 emisyonları, sera gazı doğrudan emisyon kaynaklarından ısıtma ile ilgili ve en düşük CO2 emisyonları, yangın-CO2 tüp depolama ile ilgilidir. Kurumsal ve örgütsel bir düzeyde karbon ayak izinin hesaplanması hususunda rehber kabul edilebilecek olan bu çalışma, bir kot yıkama firmasının kurumsal karbon ayak izi hesaplamasını kapsamlı bir şekilde analiz eden, dolaylı olmayan enerjinin önemini anlamak için öncü çalışmalardan biri olacaktır. Çalışma, toplam karbon ayak izinde ve hesaplama sonucunda elde edilen sonuçların sektöre özel azaltım stratejileri ile nasıl değerlendirileceğini açıklamaktır.
Özet (Çeviri)
As stated in the 2016 Paris Agreement, concerns about global climate change and carbon emissions have increased, and organizations, in particular have embarked on an annual measurement process to es1timate their contribution to global climate change. Scientists attribute the global warming trend observed since the mid20th century to the human expansion of the“greenhouse effect”1 — warming that results when the atmosphere traps heat radiating from Earth toward space. Life on Earth depends on energy coming from the Sun. About half the light energy reaching Earth's atmosphere passes through the air and clouds to the surface, where it is absorbed and radiated in the form of infrared heat. About 90% of this heat is then absorbed by greenhouse gases and re-radiated, slowing heat loss to space. To summarize, Carbon footprint, one of the measurement methods, is a widely applied tool to assess the environmental impact of organizations. This study presents a real case study of a denim washing company that focuses on consumption-based carbon footprint, including different categories under the classification of ISO 14064 International Organization for Standardization. Furthermore, a study on indirect emissions was conducted by considering indirect non energy-related emissions, which are ignored in the literature. According to the ISO 14064-2018 standard, the annual carbon footprint of the jeans washing company was found to be 2491.02 t/CO2e in total for the general carbon footprint of 2021. Direct emission was calculated at 1575.75 tCO2e, indirect energy-related emission at 798.09 tCO2e, and indirect non energy-related emission at 117.18 tCO2e. The highest CO2 emissions are related to the heating from greenhouse gas direct emission sources, and the lowest CO2 emissions are related to fire-CO2 tube storage. This article will be one of the pioneering studies to comprehensively analyze the organizational carbon footprint calculation of a denim washing company, which academics and managers can use as a guide for calculating the carbon footprint at the organizational level, to understand the importance of indirect non energy in the total carbon footprint, and to explain how to evaluate the results obtained as a result of the calculation with sector-specific mitigation strategies.