Tilia cordata (ıhlamur) özütünün candida albicans ve candida glabrata suşlarına karşı antimikotik etkinliği
Research of the antimicrobial effect of hydroalcohol extract of linden
  1. Tez No: 841364
  2. Yazar: ARMAN ABDOLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL YAZGI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal etki, bitki ekstraktı, ihlamur, Antimicrobial effect, linden, plant extract
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
Amaç: Günümüzde enfeksiyon hastalıklarının yayılması ve mikrobiyal direncin artması nedeniyle hem antimikrobiyal özelliklere sahip hem de yan etkileri daha az olan alternatif ilaçların bulunması gerekli görünmektedir. Bu çözümlerden biri de bitkisel ilaçlar kullanmaktır. Bu çalışmanın amacı funguslara karşı ıhlamur bitkisinin hidroalkolik ekstraktının antimikrobiyal etkisini araştırmaktır. Materyal ve Metot: Bu çalışmada ihlamurun hidro-alkalik ekstraktı elde edildi. İhlamur ekstraktının Candida albicans ve Candida glabrata üzerindeki etkinliği disk diffuzyon yöntemi ile araştırıldı.. Ayrıca minimum inhibisyon konsantrasyonu ölçüldü. Bulgular: Ihlamur bitki özü, C.albicans ve C.glabrata'ya eşit oranda büyüme önleyici etki göstermiş ve MİK değeri 14,2 μg/ml konsantrasyonda gözlenmiştir. Sonuç: Ihlamur bitki ekstresi C.albicans ve C.glabrata mantarlara etki gostermedi.
Özet (Çeviri)
Aim: Today, due to the spread of infectious diseases and the increase in microbial resistance, it seems necessary to find alternative drugs that have both antimicrobial properties and less side effects. One of these solutions is to use herbal remedies. The aim of this study is to investigate the antimicrobial effect of the hydroalcoholic extract of the linden plant against various bacteria and fungi. Material and Method: In this study, hydro-alkalic extract of linden was obtained. Disc diffusion method was used to investigate the antimicrobial properties of linden extract on C.albicans ve C.glabrata Also, the minimum growth inhibitory concentration and minimum lethal concentration of these extracts on the desired bacteria were measured. Results: Linden plant extract showed an equal growth inhibitory effect on C.albicans ve C.glabrata, and the MIC value was observed at a concentration of 14.2 μg/ml. In addition Conclusion: Linden plant extract C.albicans ve C.glabrata, It has antimicrobial However, using them as an antimicrobial compound requires further studies.