Akut koroner sendromu olan hastaların hastaneye başvuru şikayetleri ile başvuru süresi ve kardiyovasküler risk faktörlerinin yönetimine ilişkin bilgi ve davranışlarının incelenmesi
Assessment of the complaints and the hospital admission of patients with acute coronary syndrome, and the patient's knowledge and behaviors regarding the management of cardiovascular risk factors
- Tez No: 841392
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMİHA AKIN EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kardiyoloji, İç Hastalıkları, Nursing, Cardiology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Akut Koroner Sendrom, Bilgi, Hastaneye Başvuru, Kardiyovasküler Risk Faktörleri, Acute Coronary Syndrome, Cardiovascular Risk Factors, Hospital Admission, Knowledge
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Amaç: Bu çalışma Akut Koroner Sendrom (AKS) tanısıyla tedavi gören hastaların hastaneye başvuru şikayetleri ve başvuru sürelerinin belirlenmesi, kardiyovasküler risk faktörlerinin yönetimine ilişkin sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı-kesitsel tasarımda bir çalışmadır. Araştırma örneklemini Eylül 2022- Ağustos 2023 tarihleri arasında bir eğitim araştırma hastanesinde Akut Koroner Sendrom tanısıyla yatarak tedavi gören 202 hasta oluşturdu. Veriler Hastaneye Başvuru ve Semptom Değerlendirme Formu, Kardiyovasküler Hastalık Risk Faktörleri Tanılama Formu, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II (SYBDÖ II) ve Kardiyovasküler Hastalıklar Risk Faktörleri-Bilgi Düzeyi Ölçeği (KARRİF-BD) kullanılarak elde edildi. Veriler yüz yüze görüşme yöntemiyle toplandı. Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 64,63 ± 11,27 yıldır ve %64,9'u erkektir. Hastaneye başvuru kararı alma süresi ortalama 648,84 ± 1615,02 dakika, hastaneye gelene kadar geçen süre ortalama 17,35 ± 9,76 dakikadır. Kardiyak şikâyetleri kalp hastalığıyla ilişkilendirme durumuna göre hastaneye başvuru kararı alma süresi arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark belirlenmedi (p > 0,05). KARRİF-BD toplam ölçek ortalama puanı 19,98 ± 4,41, SYBDÖ II toplam ölçek ortalama puanı 107,69 ± 18,09 bulundu. Grubun KARRİF-BD toplam ölçek puanları ile SYBDÖ II toplam ölçek puanları arasında pozitif yönde istatistiksel açıdan anlamlı ilişki saptandı (r = 0, 49, p < 0,05). Sonuç: AKS tanısı almış bireylerin hastaneye başvuru süresi kılavuzlarda önerilen süre içinde olsa da, hastaneye başvuru kararı almalarında şikayetlerini kalp hastalığı ile ilişkilendirmemeleri dikkat çekmektedir. AKS'li hastaların kardiyovasküler risk faktörlerine ilişkin bilgi düzeyi, grubun çoğunda eğitim düzeyinin düşük olmasına rağmen ortanın üzerindedir. AKS'li hastalara sağlıklı yaşam biçimi davranışları geliştirilmesi amacıyla hemşire liderliğinde bireyselleştirilmiş danışmanlık verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was carried out to determine the complaints and duration of hospital admission of patients with Acute Coronary Syndrome (ACS) and to evaluate their healthy lifestyle behaviors related to the management of cardiovascular risk factors. Materials and Methods: It is a descriptive cross-sectional study. The study cohort consisted of a total of 202 inpatients who underwent diagnosis and received treatment for Acute Coronary Syndrome within a training and research hospital during the defined period spanning from September 2022 to August 2023. All the data were collected using the Hospital Admission and Symptom Assessment Form, Cardiovascular Disease Risk Factor Diagnostic Form, Healthy Lifestyle Behaviors Scale II (HPLP II) and Cardiovascular Disease Risk Factors-Knowledge Level Scale (CARRIF-KL). The data were obtained by face-to-face survey method. Results: The mean age of the patients was 64.63 ± 11.27 years and of these patients 64.9% were male. The mean duration of the decision making for admission to the hospital was found to be 648.84 ± 1615.02 minutes, and the mean duration until arrival to the hospital was found to be 17.35 ± 9.76 minutes. There was no statistically significant difference between the duration of admission decision according to the association of cardiac complaints with heart disease (p > 0.05). CARRIF-KL total scale mean score was calculated to be 19.98 ± 4.41 and HPLP II total scale mean score was found as 107.69 ± 18.09. A positive and statistically significant correlation was found between CARRIF-KL total scale scores and HPLP II total scale scores (r= 0,49, p < 0.05). Conclusion: The duration of admission to hospital for individuals diagnosed with ACS was within the period recommended by the guidelines, it is noteworthy that they did not associate their complaints with heart defects, in their decision to be admitted to hospital. Even though the education level was found to be low, the level of knowledge about cardiovascular risk factors in patients diagnosed with ACS was above median.