Acil serviste troponin yüksekliği saptanan hastaların epidemiyolojik analizi
Epidemiological analysis of patients with troponin elevationin the emergency department
  1. Tez No: 532087
  2. Yazar: ERCAN BAŞOĞUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Troponin, akut koroner sendrom, epidemiyolojik analiz, Troponin, acute coronary syndrome, epidemiological analysis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Kardiyak biyobelirteçlerden troponin T ve troponin I miyokard hasarı için yüksek oranda özgüllük ve duyarlılığa sahiptir. Ancak kardiyak troponinler akut koroner sendrom (AKS) dışı nedenle başvuran birçok hastada da yüksek bulunmaktadır. Bu çalışmada acil servise farklı şikayetler ile başvuran ve yapılan biyokimyasal tetkiklerde troponin yüksekliği saptanan hastaların epidemiyolojik özellikleri retrospektif olarak araştırıldı. Yöntem: Çalışma 15 Ocak 2017 – 19 Şubat 2018 tarihleri arasında Necmettin Erbakan Üniverisitesi Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Acil Servis'inde yapıldı. 18 yaş ve üstü, epikriz bilgilerine ulaşılan ve yapılan tetkikler sonucu troponin yüksekliği tespit edilen hastalar çalışmaya dahil edildi. Exduhul olarak gelen ve kardiyopulmoner resüsitasyona cevap alınamayan hastalar dahil edilmedi. Hastaların demografik verileri, acil servis başvuru şikayetleri, vital bulguları, kan tetkikleri, komorbiditeleri, ekokardiyografi ve elektrokardiyografi bulguları, acil servis tanıları ve acil servis hasta sonlanım bilgileri hastane bilgi sistemi ve hasta dosyaları taranarak retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Çalışma için toplam 2006 hastanın bilgileri incelendi. Hastaların %36,29'u (n=728) kadın %63,71'i (n=1278) erkekti. Toplam 16 farklı şikayet bilgisi alındı. Hastaların acil servise başvuru şikayeti en yüksek oranda (%35,1 n=705) göğüs ağrısı idi. Göğüs ağrısı şikayetini nefes darlığı (%31,5 n=631), genel durum bozukluğu (%8,8 n=177), karın ağrısı (%6,9 n=138) gibi şikayetler takip etti. EKG bulgularında en yüksek oranda (%47,3 n=948) NSR mevcutken; %21,9 (n=440) oranında iskemi ve %11,2 (n=224) oranında AF bulgusu olan hasta tespit edildi. Hastaların tamamı aldıkları tanılara göre de sınıflandırıldı. Troponin yüksekliğine neden olan toplam 21 tanı belirlendi. Hastaların %28,9'u (n=580) NSTEMİ ve %8,6'sı (n=173) STEMİ idi. AKS dışı tanılardan enfeksiyon (sepsis/septik şok) %16,7 (n=334), KY %9,1 (n=182), ve KOAH atak %5,3 (n=106) idi. %10,5 (n=210) oranında ise idiyopatik (troponin yüksekliğinin nedeninin belirlenemediği) hasta mevcuttu. AKS dışı tanıların oranının fazla olduğu saptandı (%62,5 n=1253). Sonuç: Troponinler, AKS tanı ve risk sınıflamasında altın standart olarak kabul edilmesine rağmen, yüksek troponin düzeylerinin yanlış yorumlanması, tanı ve uygun tedavi seçeneklerinin seçimi açısından karışıklığa neden olabilir. Her ne kadar troponin yüksekliği koroner iskeminin önemli bir göstergesi olsa da, AKS dışında diğer bazı klinik durumlarla sıklıkla da enfeksiyon (sepsis/septik şok), KY, KOAH, ABY, SVO, travma, PE, üst GİS kanama ile ilişkili olduğu unutulmamalı, ayrıca nedeni belirlenemeyen yüksekliklerin (idiyopatik) olabileceği göz önünde bulundurulmalı ve troponin yüksekliği her zaman kardiyak iskemi lehine yorumlanmamalıdır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Troponin T and troponin I from cardiac biomarkers have a high specificity and sensitivity for myocardial injury. However, cardiac troponins are found to be high in many patients presenting with the exception of acute coronary syndrome (ACS). In this study, the epidemiological characteristics of the patients who were admitted to the emergency department with different complaints and were determined the elevation of troponin in biochemical tests were investigated retrospectively. Material and Method: The study was conducted between January 15, 2017 and February 19, 2018 at Necmettin Erbakan University, Meram Faculty of Medicine, Department of Emergency Medicine. Patients aged 18 years and older who had epicrisis information and who were determined to have high troponin levels were included in the study. Patients who arriving as arrest and did not respond to cardiopulmonary resuscitation were not included. Hospital information system and patient files were reviewed patients demographic data, emergency department admission complaints, vital signs, blood tests, comorbidities, echocardiography and electrocardiography findings, emergency department diagnoses and emergency department patient outcome information retrospectively analyzed. Findings: A total of 2006 patients were reviewed for the study. 36.29% (n=728) of the patients were female and 63.71% (n=1278) were male. A total of 16 different complaints were obtained. Chest pain was the highest in the patients admitted to the emergency department (35.1% n=705). Complaints such as shortness of breath (31.5% n=631), general condition disorder (8.8% n=177) and abdominal pain (6.9% n=138) followed chest pain. The highest rate of ECG findings (47.3% n=948) was found in NSR; patients with signs of ischemia 21.9% (n=440) and AF 11.2% (n=224) were detected. All patients were classified according to their diagnosis. A total of 21 diagnoses were identified causing troponin elevation. 28.9% of the patients (n=580) were NSTEMI and 8.6% (n=173) were STEMI. Infection (sepsis / septic shock) was 16.7% (n = 334), HF was 9.1% (n = 182), and COPD was 5.3% (n = 106) among non-ACS diagnoses. 10.5% (n=210) of the patients had idiopathic (the cause of the troponin elevation cannot be determined). The rate of non-ACS diagnoses was found to be high (62.5% n=1253). Results: Although troponins are considered to be the gold standard for ACS diagnosis and risk classification, misinterpretation of high troponin levels may lead to confusion in terms of diagnosis and selection of appropriate treatment options. Although the elevation of troponin is an important indicator of coronary ischemia, it should be noted that some other clinical conditions apart from ACS are frequently associated with infection (sepsis/septic shock), HF, COPD, ARF, CVO, trauma, PE, upper GIS bleeding, it should be kept in mind that unexplained heights (idiopathic) may occur and the elevation of troponin should not always be interpreted in favor of cardiac ischemia.