Üniversite öğrencilerinin sosyalleşme taktikleri ve internet bağımlılığı ile metaverse farkındalık düzeylerinin incelenmesi
Investigation of university students' socialization tactics and internet addiction and metaverse awareness levels
  1. Tez No: 841424
  2. Yazar: YUSUF BULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Metaverse, internet bağımlılığı, sosyalleşme, sosyalleşme taktikleri, Metaverse, Internet Addiction, Socialization, Socialization Tactics
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Çalışmamız da üniversite öğrencilerinin metaverse farkındalığı ile internet bağımlılığı ve sosyalleşme taktikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda“Kişisel Bilgi Formu”, Süleymanoğulları ve ark. (2022) tarafından geliştirilen“Metaverse Ölçeği”, Young tarafından geliştirilen internet bağımlılığı ölçeği, Bogler ve Somech (2002) tarafından geliştirilmiş olan sosyalleşme taktikleri ölçeği kullanılmıştır. Çalışmamız da nitel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmamızın evrenini Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi öğrencileri oluşturmuştur. Çalışmamızda ulaşılan bulgulara göre internet bağımlılığı ölçeği ve sosyalleşme taktikleri ölçeği alt boyutları ile metaverse ölçeği alt boyutları arasında istatistiksel olarak bir ilişki tespit edilmemiştir. Sosyalleşme taktikleri ölçeği toplam puanları ile metaverse ölçeği toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı orta düzeyde pozitif yönlü bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Sosyalleşme taktikleri ölçeği toplam puanları ile metaverse ölçeği alt boyutlarından teknoloji ile istatistiksel olarak anlamlı orta düzeyde pozitif yönlü; dijitalleşme, sosyal ve yaşam biçiminde ise yine istatistiksel olarak düşük düzeyde pozitif yönlü bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Yine Sosyalleşme taktikleri ölçeği alt boyutları ile metaverse ölçeği alt boyutları arasında ise istatistiksel olarak düşük düzeyde pozitif yönlü ilişki tespit edilmiştir. Metaverse ölçeği alt boyutlarından yaşam biçimi ile sosyalleşme taktikleri ölçeği alt boyutlarından politik taktikler arsında istatistiksel olarak düşük düzeyde negatif yönlü bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Our study aims to examine the relationship between metaverse awareness of university students and internet addiction and socialization tactics. In our study, the 'Personal Information Form,' the 'Metaverse Scale' developed by Süleymanoğulları et al. (2022), the internet addiction scale developed by Young, and the socialization tactics scale developed by Bogler and Somech (2002) were used. We employed the relational survey model, which is a qualitative research method, for our study. The population of our study consisted of students from Ağrı İbrahim Çeçen University. According to the findings of our study, no statistically significant relationship was found between the sub-dimensions of the internet addiction scale and the sub-dimensions of the metaverse scale. However, there was a statistically significant moderate positive relationship between the total scores of the socialization tactics scale and the total scores of the metaverse scale. Additionally, a statistically significant moderate positive relationship was observed between the total scores of the socialization tactics scale and certain sub-dimensions of the metaverse scale, including technology, while there was a statistically significant low positive relationship with digitalization, social, and lifestyle sub-dimensions. Furthermore, a statistically significant low positive relationship was found between the sub-dimensions of the socialization tactics scale and the sub-dimensions of the metaverse scale. Specifically, a statistically significant low negative relationship was detected between the lifestyle sub-dimension of the metaverse scale and the political tactics sub-dimension of the socialization tactics scale.