Üniversite öğrencilerinin boş zaman tutumları ile sosyalleşme taktikleri ve dijital okuryazarlık düzeylerinin incelenmesi
Examining university students' leisure attitudes and socialization tactics and digital literacy levels
  1. Tez No: 614543
  2. Yazar: ALİ GÜRTEKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Spor, Education and Training, Sociology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Okuryazarlık, Boş Zaman, Sosyalleşme, Üniversite Öğrencisi, Digital Literacy, Leisure, Socialization, University Student
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmada Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinde öğrenim gören üniversite öğrencilerinin boş zaman tutumları ile sosyalleşme taktikleri ve dijital okuryazarlık düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Nicel araştırma türünde ilişkisel tarama çalışması olan araştırmanın amacı doğrultusunda; 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinde bulunan üniversite öğrencilerinden seçkisiz örnekleme yöntemi ile seçilen 399 üniversite öğrencisi çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Veriler, alanyazında yapılan araştırmalar doğrultusunda araştırmanın amacına uygun olarak boş zaman tutumları ile sosyalleşme taktikleri ve dijital okuryazarlık düzeylerinin belirlenmesinde“Kişisel Bilgi Formu, Boş Zaman Tutum Ölçeği, Sosyalleşme Taktikleri Ölçeği ve Dijital Okuryazarlık Ölçeği”kullanılarak elde edilmiştir. Boş Zaman Tutum Ölçeği 3 alt boyuttan ve toplam 36 maddeden, Sosyalleşme Taktikleri Ölçeği 24 madde ve 5 alt boyuttan ve Dijital Okuryazarlık Ölçeği ise 10 madde ve 1 boyuttan oluşmaktadır. Elde edilen veriler herhangi bir istatistiki paket programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde; Boş Zaman Tutum Ölçeği, Sosyalleşme Taktikleri Ölçeği ve Dijital Okuryazarlık Ölçeği değerlendirilirken; t- testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Perason korelasyon analizi kullanılmıştır. Yapılan araştırma sonuçlarına göre; Spor yapma durumu ile sosyalleşme ölçeği alt boyutlarından entelektüel taktikler arasında spor yapanlar lehine, yaş ile politik taktikler arasında 18-21 yaş arasında bulunan öğrenciler lehine, sınıf ile politik taktikler arasında 1. ve 2. sınıfta olan öğrenciler lehine, yaşanılan yer ile eğitsel taktikler arasında yurtta yaşayan öğrenciler lehine, cinsiyet ile dijital okuryazarlık düzeyi arasında erkek öğrenciler lehine ve spor yapma durumu ile dijital okuryazarlık düzeyi arasında spor yapan öğrenciler lehine anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir. . Boş zaman tutum ölçeği ve bilişsel, davranışsal, duyuşsal alt boyutları ile sosyalleşme ölçeği ve eğitsel taktikler, araçsal taktikler, sosyal taktikler ve entelektüel taktikler arasından orta düzeyde pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu; Boş zaman tutum ölçeği ve davranışsal, duyuşsal alt boyutları ile sosyalleşme ölçeği alt boyutu olan politik taktikler arasında düşük düzeyde pozitif yönlü, Dijital okuryazarlık ölçeği ile Boş zaman tutum ölçeği ve bilişsel alt boyut arasında düşük düzeyde pozitif yönlü; davranışsal, duyuşsal alt boyutları ile orta düzeyde pozitif yönlü ilişkinin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to aim at the open time attitudes, social communication tactics and digital literacy levels of Ağrı İbrahim Çeçen University personnel. The aim of the research, which is a relational screening study in quantitative research type; View the sample of 399 student surveys focused on the random sampling method of students studying at Ağrı İbrahim Çeçen University in 2018-2019 education center. The data were searched for a necessary result for the researches and studies conducted in the literature and obtained with the "Personal Information Form, Leisure Attitude Scale, Socialization Tactics Scale and Digital Literacy Scale yer which is at the head of appropriate literacy and digital literacy students. The Leisure Attitude Scale was composed of 3 sub-dimensions and 36 items, Socialization Tactics Scale consisted of 24 items and 5 sub-dimensions, and Digital Literacy Scale consisted of 10 items and 1 dimension. The data obtained were analyzed with any statistical package program. In the analysis of the data; In the evaluation of Leisure Attitude Scale, Socialization Tactics Scale and Digital Literacy Scale; t-test, One Way Analysis of Variance (ANOVA) and Perason correlation analysis. According to the results of structured research; The sporting situation and socialization scale sub-scales are in favor of those who do sports between intellectual tactics, between 18-21 years of age between political tactics, between those in class 1 and 2 in political tactics, in favor of those in 1st and 2nd grade, living in dormitory between place of residence and associative tactics. in favor of the students, between the gender and digital literacy level in favor of male students, and between the level of doing sports and the level of digital literacy in favor of the students doing sports. . The leisure attitude scale and the cognitive, behavioral, affective subscale and socialization scale and educational tactics, instrumental tactics, social tactics and intellectual tactics were at a moderate positive level; The leisure attitude scale and the behavioral, affective sub-domain and the social tactics sub-dimension mean that there are distant positive directions, Digital literacy scale and Leisure attitude scale and cognitive behavioral, affective sub-focus and moderate positive relationship.