Sınıf öğretmenlerinin görüşlerine göre uzaktan eğitim sonrası öğrenci davranışlarında meydana gelen değişikliklerin incelenmesi
Investigation of the changes in student behaviors after distance education according to the opinions of classroom teachers
  1. Tez No: 841455
  2. Yazar: MEHMET YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN KOÇYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan eğitim, pandemi, davranış değişikliği, sınıf öğretmenleri, covid- 19, istenmeyen davranışlar
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin görüşlerine göre uzaktan eğitim sonrası öğrenci davranışlarında meydana gelen değişikliklerin incelenmesidir. Yöntem: Araştırmada nitel araştırma türlerinden birisi olan olgu bilim deseni kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcıları Bitlis ili ve ilçelerinde görev yapan 17 sınıf öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırmada verileri toplamak amacıyla 11 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmacı görüşme esnasında görüşmeyi kayıt altına almış ve alınan cevapları bilgisayar ortamına aktarmıştır. Veriler analiz edilirken betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada görüşmeler neticesinde uzaktan eğitim sürecinin yararlı yanları yanında öğrencilerin ruhsal, sosyal ve davranışsal durumlarında çeşitli olumsuz etkiler bıraktığı belirlenmiştir. Görüşmeye katılan öğretmenlerin ortak vurgusu ise uzaktan eğitim imkanlarına tüm öğrencilerin çeşitli sebeplerle erişememesi olmuştur. Sonuçlar: Covid-19 pandemisiyle teknolojinin eğitime katkısı fark edilmiş fakat teknolojinin sunduğu imkanların herkese aynı seviye ulaşamadığı, ayrıca uzaktan eğitim süresince öğrencilerin yeteri kadar sosyalleşemediği, uzun süre ekran başında kalmanın çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this research is to examine the changes in student behavior after distance education, according to the opinions of classroom teachers. Method: The phenomenological design, one of the qualitative research types, was used in the research. The participants of the research consist of 17 classroom teachers working in Bitlis province and its districts. A semi-structured interview form consisting of 11 questions was used to collect data in the study. The researcher recorded the interview and transferred the answers to the computer environment. Descriptive analysis technique was used when analyzing the data. Findings: As a result of the interviews in the research, it was determined that the distance education process, in addition to its beneficial aspects, had various negative effects on the psychological, social and behavioral states of the students. The common emphasis of the teachers who participated in the interview was that not all students could access distance education opportunities for various reasons. Results: With the Covid-19 pandemic, the contribution of technology to education has been noticed, but it has been concluded that the opportunities offered by technology cannot reach the same level for everyone, and that students cannot socialize sufficiently during distance education, and that staying in front of the screen for a long time causes various health problems.